Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Dübörög a diplomát mindenkinek...

Dübörög a diplomát mindenkinek program? Vagy ez csak számomra elfogadhatatlan?

Figyelt kérdés

Nem szeretném hosszúra nyújtani.Szóval barátom felesége újságíró egy megyei lapnál.És vanak még egyéb állásai is.Rendezvény szervezés statisztika stb..Most a statisztikai részre szeretnék rátérni.

Az adatok a KSI-től vannak.Bár nem lesznek pontosak mivel ott pontosan szerepelt(tehát pl. 17368)én kerekítve tudtam megjegyezni.

Szóval valós adatok:

Magyarországon 2010-ben középiskolai tanulmányait befejezett tanulók száma:162.000Fő

Gimnáziumokban érettségi vizsgát tett tanulók száma:101.000Fő

Szakközépiskolákban érettségizettek száma:44.000

Szakmunkás iskolákban szakmai vizsgát tett fők száma:17.000Fő.

Felsőoktatási intézménybe jelentkező fők száma:143.000Fő

Felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók száma:139.000Fő(a híradó 140-et mondott de majdnem annyi)

Szóval ezek szerint ennek a kis országnak 10évre nézve(ha ilyen ütemben halad)szüksége van 1.400.000.Diplomásra

És 170.000Szakmunkásra.

Ez normális?

Ki fog itt termelni?Ki fog építeni?Felújítani?Helyreállítani?Szépíteni?

Mert nyílván van sok olyan fiatal is aki a közép végzettségig sem jut el.Na de őket max. mint segéd lehet alkalmazni.

Miért nincsenek szakmunkások?Miért jár mindenki egyetemre főiskolára?

Tényleg szüksége van ennek a társadalomnak ennyi jogászra bölcsészre meg fene tudja még milyen semmitérő szakon tanuló diákra?

A hangsúly nem is a szakokon van hanem inkább a létszámon.

2010. aug. 10. 14:42
1 2 3 4 5 6
 51/57 anonim ***** válasza:
0%

Inkább te nem tudod értelmezni azt, hogy egy diplomát bármikor le lehet tagadni, és el lehet menni egy gyárba dolgozni betanított munkásnak, ha nincs pénz, viszont csinálni nem tudsz diplomát, ha egyszer nincs.

Na, melyik a jobb akkor, ha van valami, vagy ha nincs?

2010. aug. 12. 09:21
 52/57 anonim ***** válasza:

Most ne hasonlítgassuk már egymáshoz a kőművest meg a vegyészmérnököt. Valszeg a diplomás nem tudna felhúzni egy komplett házat mindennel együtt, de a kőműves se tudna ilyen-olyan amolyan vegyi anyagokat előállítani (Amivel esetleg majd később dolgozna)

Igen, sok diplomás van, de még mindig van általánosítás!!! Mindkét oldalról! Ez az a felfogás amin változtatni kellene.

2010. aug. 12. 11:02
 53/57 anonim ***** válasza:
100%
Nézd én munkás családból jövök. Ha minden igaz én leszek az első diplomás a családban. A következő dolgoztam maszek melót nagybátyám mellett a szünidőben, nem mondom jól kerestem. De! Nézd apám vasbetonszerelő volt igen ritka szakma még ma is és marha nehéz. Tudod mit láttam, hogy ráment az egészsége és meghalt 60 azaz 60 évesen 2 db! nyugdíjat kapott. A halálának persze nemcsak ez volt az oka, de nem használt neki a hóban-fagyban meg a 40 fokban a meló. Azért a testet nagyon is igénybe veszi. 60 éves korára már öregember lett, a diplomások között meg ma is látok, olyat aki úgy néz ki mint a röpült páva. Na én nem ilyen jövőt képzelek el magamnak. A szakmunkások között is a vállalkozó keres igazán jól, cégnél nincsen dőzsi, a maszek meló az más, de az sincs mindig és abból is csak a legjobbaknak van munkája, meg néha sok kontárnak is sajnos, ezt tapasztaltam.
2010. aug. 12. 15:09
 54/57 anonim ***** válasza:
100%
Nem a vegyészmérnökökre vonatkozik a kérdés. Mivel azokból is hiány van :/ Hanem az olyanokra, akik értelmetlen szakokat végeznek. 1ik ismerősöm nemrég végzett szabad bölcsész szakon, és elküldte az önéletrajzát egy állásra. A hirdető pedig visszaküldte, h tulképpen mi is az a "szabad bölcsész" szak. Ismerősöm erre nem igazán tudott épkézláb magyarázatot adni... Ez sztem elég gáz... És ez viszont tényleg felesleges!!!!
2010. aug. 24. 09:21
 55/57 anonim ***** válasza:
51%

AZ a probléma, hogy rosszul írtál le mindent...

Felvi.hu statisztikák.

Felvett tanulók száma 2010-ben 98ezer...

Ebből a 98ezerből elég sok a levelezős, akiknek már a második, harmadik diplomája lesz.

Ellenben. Ebben a pillanatban 400ezer ember tanul felsőoktatásban, ebből 90 ezren szereznek diplomát. forrás HVG diploma.

A másik: rengeteg munkanélküli van a szakmunkások között. Diplomásból sokkal, de sokkal kevesebb...

2011. ápr. 27. 15:17
 56/57 anonim ***** válasza:
Én is diplomát szeretnék szerezni, és szerintem nem azoknak kellene változtatni, akik felsőoktatásban szeretnének részesülni, hanem az iskoláknak kellene változtatni azon, hogy hány embert vesznek fel. De nekik mindegy, hogy mennyi a "túlszaporodás" egyes szakmákban, mert nekik az számít, hogy legyen pénzük, mert végtére is sem a főiskola, sem az egyetem nem olcsó mulatság.
2011. ápr. 30. 13:41
 57/57 anonim ***** válasza:
Szerintem is túlzás ennyire egysíkúan kezelni a problémát. Én például azért szereztem diplomát mert egész egyszerűen borzalmasan béna vagyok. Valószínűleg asztalosként, festőként munkanélküli lennék, mert a rosszul dolgozó szakmunkás senkinek sem kell. Van akinek ez való, van akinek az. Egy a lényeg: mindenkinek meg kell találja azt a szakmát, amiben a legjobb. Ha ehhez diploma kell, akkor jelentkezni kell a felsőoktatásba.
2011. ápr. 30. 14:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!