Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Dübörög a diplomát mindenkinek...

Dübörög a diplomát mindenkinek program? Vagy ez csak számomra elfogadhatatlan?

Figyelt kérdés

Nem szeretném hosszúra nyújtani.Szóval barátom felesége újságíró egy megyei lapnál.És vanak még egyéb állásai is.Rendezvény szervezés statisztika stb..Most a statisztikai részre szeretnék rátérni.

Az adatok a KSI-től vannak.Bár nem lesznek pontosak mivel ott pontosan szerepelt(tehát pl. 17368)én kerekítve tudtam megjegyezni.

Szóval valós adatok:

Magyarországon 2010-ben középiskolai tanulmányait befejezett tanulók száma:162.000Fő

Gimnáziumokban érettségi vizsgát tett tanulók száma:101.000Fő

Szakközépiskolákban érettségizettek száma:44.000

Szakmunkás iskolákban szakmai vizsgát tett fők száma:17.000Fő.

Felsőoktatási intézménybe jelentkező fők száma:143.000Fő

Felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók száma:139.000Fő(a híradó 140-et mondott de majdnem annyi)

Szóval ezek szerint ennek a kis országnak 10évre nézve(ha ilyen ütemben halad)szüksége van 1.400.000.Diplomásra

És 170.000Szakmunkásra.

Ez normális?

Ki fog itt termelni?Ki fog építeni?Felújítani?Helyreállítani?Szépíteni?

Mert nyílván van sok olyan fiatal is aki a közép végzettségig sem jut el.Na de őket max. mint segéd lehet alkalmazni.

Miért nincsenek szakmunkások?Miért jár mindenki egyetemre főiskolára?

Tényleg szüksége van ennek a társadalomnak ennyi jogászra bölcsészre meg fene tudja még milyen semmitérő szakon tanuló diákra?

A hangsúly nem is a szakokon van hanem inkább a létszámon.

2010. aug. 10. 14:42
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
35%
Utálom az olyan embereket,akik elvennék valakitől a tanulás lehetőségét,mert véleményük szerint "nem hasznos a társadalomnak",meg etc. hangzatos kifogások.Menj el te szakmunkásnak,ha annyira mélyen érint a probléma.
2010. aug. 10. 16:52
 22/57 anonim ***** válasza:
100%

"És ez feljogosít titeket a nagyképűsködésre?

Meg arra hogy azért ne köszönjetek a régi haveroknak mert ti már egyetemisták vagytok?"

Kiket? Nekem doktori címem van, mégis máig jóban vagyok az általános iskolai haverommal, aki egy szakmunkás. Vagy veled se kéne itt szóbaállnom? :P

De másnál se láttam ilyet az egyetemen. Olyannal viszont már találkoztam, hogy a szalag menti segédmunkások baszogattak állandóan valakit, miután kiderült, hogy egyetemre jár. Elvégre a főnöknek nem szólhatnak be.

2010. aug. 10. 16:57
 23/57 anonim ***** válasza:
100%

Te is azt mondod (majd) a gyerekednek, hogy menjél, tanulj tovább, szerezz egy JÓ szakmát, amivel el tudsz helyezkedni stb. nem azt, hogy menj szakmunkásképzőbe és vakolj egész nap... itt azon a van a hangsúly, hogy akkor éri meg továbbtanulni, ha jól tudsz szakmát választani (elhelyezkedés szempontjából és tényleg azt tanuld, amit szeretsz) de sokan ezt nem nézik csak azt, hogy mennyit lehet vele keresni, az ilyen embereknek meg tényleg nem sok keresnivalójuk egyetemen. de azért az átlag nem ez, főleg, aki be is fejezi a sulit.

az egy dolog, hogy 100.000 fő jelentkezik, abból esetleg 30.000 csak azért, hogy akármilyen diplomája legyen, de ezek általában ki is buknak...

2010. aug. 10. 16:59
 24/57 anonim ***** válasza:
100%
16:52, egy 2-es, 3-as átlaggal az embert egyetem közelébe sem szabadna engedni, mégis sokan vannak.
2010. aug. 10. 17:00
 25/57 anonim ***** válasza:
100%

A középiskolai átlag az hülyeség, ott reál, és humán tárgyak is vannak. Nem muszáj jónak lennie mindegyikből, elég azokból, amilyen irányba megy.

Az egyetemen kell magasra tenni a lécet, elvégre ott már csak olyasmit kell tanulnia, ami nagyjából-egészéből érdekli, hiszen ő választotta.

2010. aug. 10. 17:06
 26/57 anonim ***** válasza:
100%
Akármennyire is hülyeség az átlag, az alapján veszik fel az embert. Vagy az érettségi eredményei alapján, azt meg be kell látni, hogy a középszintű érettségi követelmények nevetségesek.
2010. aug. 10. 17:11
 27/57 anonim ***** válasza:
100%

"Akármennyire is hülyeség az átlag, az alapján veszik fel az embert."

Engem még nem az alapján vettek fel. Ketteseim-hármasaim volt matekból, fizikából, meg hasonlókból. Viszont ami a szakomhoz kellett, abból színötös. Nemtom hogy van most, de az nem volt hülyeség. Minek kellene mondjuk egy mérnöknek ötösnek lennie filozófiából, vagy egy jogásznak fizikából?

2010. aug. 10. 17:35
 28/57 anonim ***** válasza:
100%
Ezért van duplázós módszer. Ha vki hülye a magyarhoz, attól még el tudjon menni matek szakra.
2010. aug. 10. 17:36
 29/57 anonim ***** válasza:
48%
Ez igaz...de ma olyat is felvesznek, aki mindenből 3-as. Na annak nincs semmi keresnivalója ilyen helyen.
2010. aug. 10. 17:53
 30/57 anonim ***** válasza:
100%

Igazad van kedves kérdező, de az arányok azért nem ennyire vészesek szerintem. Minden évben kb. 10-20% feladja a harcot vagy kirúgják az egyetemről. Ugyanis a legtöbb helyre könnyű bekerülni, de kikerülni is. Néhányan aztán következő évben újra megpróbálják, de sokan végleg feladják.

Én mondjuk nem eröltetném a diplomát a gyerekeimnél, csak az a lényeg, hogy szeressék a munkájukat (bár azért nem ütném agyon a gyereket, ha orvos akarna lenni).

2010. aug. 10. 17:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!