Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Dübörög a diplomát mindenkinek...

Dübörög a diplomát mindenkinek program? Vagy ez csak számomra elfogadhatatlan?

Figyelt kérdés

Nem szeretném hosszúra nyújtani.Szóval barátom felesége újságíró egy megyei lapnál.És vanak még egyéb állásai is.Rendezvény szervezés statisztika stb..Most a statisztikai részre szeretnék rátérni.

Az adatok a KSI-től vannak.Bár nem lesznek pontosak mivel ott pontosan szerepelt(tehát pl. 17368)én kerekítve tudtam megjegyezni.

Szóval valós adatok:

Magyarországon 2010-ben középiskolai tanulmányait befejezett tanulók száma:162.000Fő

Gimnáziumokban érettségi vizsgát tett tanulók száma:101.000Fő

Szakközépiskolákban érettségizettek száma:44.000

Szakmunkás iskolákban szakmai vizsgát tett fők száma:17.000Fő.

Felsőoktatási intézménybe jelentkező fők száma:143.000Fő

Felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók száma:139.000Fő(a híradó 140-et mondott de majdnem annyi)

Szóval ezek szerint ennek a kis országnak 10évre nézve(ha ilyen ütemben halad)szüksége van 1.400.000.Diplomásra

És 170.000Szakmunkásra.

Ez normális?

Ki fog itt termelni?Ki fog építeni?Felújítani?Helyreállítani?Szépíteni?

Mert nyílván van sok olyan fiatal is aki a közép végzettségig sem jut el.Na de őket max. mint segéd lehet alkalmazni.

Miért nincsenek szakmunkások?Miért jár mindenki egyetemre főiskolára?

Tényleg szüksége van ennek a társadalomnak ennyi jogászra bölcsészre meg fene tudja még milyen semmitérő szakon tanuló diákra?

A hangsúly nem is a szakokon van hanem inkább a létszámon.

2010. aug. 10. 14:42
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
48%
Úgy látom, lassan ott kötünk ki, hogy a továbbtanulás a nők kiváltsága. Nem feminista ez kicsit? Egy egyetemista lány.
2010. aug. 10. 19:35
 42/57 anonim ***** válasza:

Haha, ügyes :> Jó dolog az a wikipédia lista. De azért látom, így se túl hosszú az a lista, meg sok a magyar név. Ilyenek, mint pl. Heller Ágnes, csak azért, mert ők azt mondják magukról, eh... a középkoriakat elfogadom, akkoriban nem lehetett az akárki, de akkoriban le is tettek valamit az asztalra, komplett teóriákat, nemcsak kijelentették, hogy ők most márpedig filozófusok.

Viszont akkor is vitatkoznék ezzel a világképeddel. A férfiasság nem attól függ, hogy kinek mihez van tehetsége. Ha konkrét példát akarsz, Marcus Aurelius császár egyáltalán nem félt a harctól, és Szókratész is nagy harcos hírében állt. Csak azért, mert valakinek a humán tárgyakhoz van tehetsége, még nem lesz kevésbé férfi, mint egy mondjuk egy 6 percen át folyamatosan káromkodó bunkó vakolóinas. Az lehet, hogy a bicepsze nagyobb, de ha csak ez számít egy férfiban, hát te se lehetsz valami bonyolult lélek :> Dehát így van ez jól, van ilyen is, olyan is mindkét nemben, aztán csak megtalálják egymást, akik egymáshoz illenek.

2010. aug. 10. 19:36
 43/57 anonim ***** válasza:

"De amúgy kezdem kapisgálni, hogy te ilyesmit tanulsz. (Bár akkor nem kértél volna női filozófusokat.) Nem azt mondom ne menjen férfi filozofálni, úgy egyáltalán... De ne ilyen sokan!"

Én már nem tanulok semmit, megvan a diplomám. Hogy ilyesmit tanultam-e? Hát, ahogy vesszük. Én jogász vagyok, mostanában ezt is ide szokták sorolni, de ezzel azért én vitatkoznék, meg a követelményszint se ugyanaz. Nem is olyan olvasmányos az anyag, mint egy bölcsészkaron, jobbára jogszabályok, és a mindennapi gyakorlati érzéknek is nagyobb szerepe van. De persze az alap ugyanaz, ja. Humán.

Én azt mondom, hogy mindenkinek azt kell tanulnia, amihez hozzávetőleges elhivatottságot érez. Semmi értelme nem lett volna annak, ha mondjuk mérnöknek megyek, ha egyszer nincs tehetségem hozzá. Esetleg vért izzadva el tudtam volna végezni, és az is igaz, hogy az sokkal kevésbé telített, de kontárokra szerintem sehol nincs nagy szükség. Az meg úgyis kiderül, ha munkába kell állni.

2010. aug. 10. 19:43
 44/57 A kérdező kommentje:

Na it vagyok hozzászólok.Csak tegnap elment mindenem.Köszönöm Digi Tv. :-))))))

Szóval ahogy írtam is a kérdés végén a hangsúly a létszámon van.

Én pl. mást sem hallok évek óta csak hogy így a jogászok meg úgy a bölcsészek és hogy mennyi van belőlük és hogy a fele munkanélküli.

Nem tudom kinek is volt a kérdése de a válasz:Ha lesz egy fiam és az érettségije után csak annyi pontja lesz hogy mindjuk jogi szakra tudjon menni,akkor igen is le fogunk ülni beszélgetni..el fogom neki mondani hogy nézd fiam annyi jogász van hogy neked nem biztos hogy lesz munkád.

De viszont nézd csak mondjuk egy hegesztő 1800Ft-os órabért kap és mivel hiány van belőle ha te ezt elvégzed garantálható a melód..és elég jó pénzért.Aztán ha majd 2-3év után te azt látod h mégis csak egyetemre szeretnél járni elvégezni egy olyan szakot ami után ..hát..talán-talán lesz és ezért te feladsz egy biztos jól fizető állást akkor menj.

Nem is a diplomával van itt a gond,mert orvos mérnök mindíg kell majd.De ha megnézzük hogy ebből a 100ezer emberből mennyi az orvo vagy a mérnök és mennyi mondjuk a Mauritiuszi Gdp növelő project manager vagy az Afganisztáni kecskeürülék antropológus akkor szomorú eredményt kapunk.

Az elnagyképűsödésről........nos igen nem szerettem volna ezzel foglalkozni de.....

Nekem is van olyan volt osztálytársam akit miután felvettek egyetemre már nem köszönt.

Saját fülemmel hallottam többször is amikor az egyetemisták bunkó szakmunkások és bunkó 8osztályosok kijelentéseket tetek ok nélkül.Hallottam már olyan kijelentéseket is hogy nem is értik hogy minek él az akinek nincs diplomája mert azokat az embereket majd később nekik kell eltartani.és örülnének ha eze az mberek kihúznának az országból mert ők csak rontják itt az összképet.

Ezeket dolgozó emberekről mondták.

És itt ezt a témát befejeztem.

Közlekedési és postaforgalmi szakközepet végeztem.

Semmit sem érek vele.

Munkaügyis tanfolyamon átképeztem magam festőnek.

Belekóstoltam abba hogy milyen is az amikor elhívnak kifesteni egy szobát és 1,5 órai munka után 25ezer Ft-van a zsebemben.NEM ÍRIGYKEDEM A DIPLOMÁSOKRA!!!!!!!!!

Azóta önköltséges tanfolyamokon szereztem:Szakács,Co2minősített hegesztő,Gipszkarton szerelő,Hidegburkoló,valamint jövő hónapban kezdem szintén önköltségen az ács állványozó szaklmát.

Ja igen mivel 4évet lehúztam kinnt dojcsba így nyelvvizsgát is szereztem.

És az a szomorú hogy jelenleg ebben a társadalomban mégis én érzem magam feleslegesnek(bár munkám van bőven)én vagyok a tanulatlan bunkó az account key manager meg a társadalom teljes jgú tagja ő a múűvelt tanul sokat érő ember.

Zavarni nem zavar mert bár nem vet fel a pénz de ha meglátok valamit és belenyúlok a zsebembe örömmel tölt el hogy van rá pénzem.És szerintem...szerintem manapság nem a papír számít..vagis de a papír amin Deák Ferenc villog.

Húúúú tegnap kicsit berúgtam szóval lehet most hülyeségeket írok.Be is fejezem majd délután kicsit tisztábban viszatérek. :-)))))))

Ha ez most nagyon összefüggéstelen lenne akkor ne vegyétek figyelembe.

Köszi. :-)))

2010. aug. 11. 12:07
 45/57 A kérdező kommentje:

Ja igen még annyi a dologhoz hogy 3-as ra érettségiztem.Nem büszkeség tudom de ez van.

Én ha akkoriban ezzel az éretségivel egyetemre jelentkezem kinevetnek.

Ma 2-es érettségivel felveszik az embereket.

És hogy miért zavar hogy nincs szakember?

Márc.óta van egy bt-m.Munkám is van elég szép számmal.De gyerekek nem tudok embereket szeerezni és csak ebben a hónapban 3 lakást mondtam vissza.

pedig napi 8500Ft-ot fizetek az alkalmazottaimnak.

Vagyis fizetnék ha lnne.

2emberrel meg nem lehet csodát tenni.

Adtam már fel hírdetést mindenhol.

Még csak meg se csörren a telefonom hogy azt mondja köszi nem vállalom.

A múlt héten viccből(tudom h szemét dolog volt)feladtam egy hírdetést hogy supply chain managert keresek.Basszus még tegnap is hívtak.

Azt sem tudom mi annak a feledata de kb.60 hívásom volt.

2010. aug. 11. 12:14
 46/57 anonim ***** válasza:
35%

Úgy emlékszem, hogy már volt ilyen kérdés és valószínű a te kérdésed volt. Valami ilyesmi volt, hogy: Minek annyi diplomás?

Te most tulajdonképpen az egyetemistákra, diplomásokra haragszol, hogy nem találsz épkézláb szakmunkást. Aki akar az elmegy szakmunkásnak, ez nem attól függ, hogy hány ember jár egyetemre.

Igaz, ami igaz szakmunkásnak ma többnyire azok mennek, akik nem jók semmire, ergó semmi eszük, még egy kisszéket se tudnak összeütni.

Neked meg szerintem igen komoly kisebbségi komplexusod van attól, hogy nincsen diplomád. Ezzel a szöveggel nálunk a faluba is szoktak jönni a "magadfajták": Idézek a kedvenceimből: "Meddig tanulsz még?", "Miért nem mész el dolgozni?". Na most ezeknek az embereknek kivétel nélkül nincs diplomájuk, de még egy kis műveltséget se szívtak magukba hosszú életük során, mert ez szerintem nagyobb probléma.

Apukám neked is itt a lehetőséged beruházni a felsőoktatásba, például a Germanybe összeharácsolt pénzedből és akkor te is és a környezetedben élők is megnyugodhatnak, mert akkor már te is diplomás leszel.

A lehetőség mindenki előtt ott van, te nem tanultál tovább, ezt te választottad.

Ui.: Ne vitatkozz velem, mert tudom, hogy igazam van!

2010. aug. 11. 16:14
 47/57 anonim ***** válasza:
én egy 21 éves lány vagyok, nekem milyen szakmát tudnál ajánlani, amivel most el tudnék helyezkedni??
2010. aug. 11. 16:29
 48/57 anonim ***** válasza:
47%
Szerintem az a baj, hogy túlságosan sz.a.r az oktatás, mert sokkal gyengült. Az egyik tanárom szerint egy tantárgyból általában egy embernek lesz ötöse ha már kettőnek vagy háromnak azok marha okos gyerekek, de ha már többen akkor az oktatás a rosszabb. Amúgy az is baj, hogy már az emberek Magyarországon csak egy vagy kettő gyereket vállalnak be max. 3 at, de az is csoda. Régebben még a szüleim is 4 en voltak testvérek az ő szüleik is vagy többen abban az időben minimum 4 gyerekük voltak a családoknak.
2010. aug. 11. 16:44
 49/57 anonim ***** válasza:
100%

"Ha lesz egy fiam és az érettségije után csak annyi pontja lesz hogy mindjuk jogi szakra tudjon menni,akkor igen is le fogunk ülni beszélgetni..el fogom neki mondani hogy nézd fiam annyi jogász van hogy neked nem biztos hogy lesz munkád.

De viszont nézd csak mondjuk egy hegesztő 1800Ft-os órabért kap és mivel hiány van belőle ha te ezt elvégzed garantálható a melód..és elég jó pénzért.Aztán ha majd 2-3év után te azt látod h mégis csak egyetemre szeretnél járni elvégezni egy olyan szakot ami után ..hát..talán-talán lesz és ezért te feladsz egy biztos jól fizető állást akkor menj."

Ez egy nagyon nagy hülyeség, és jól ki fogsz cseszni a fiaddal egy életre, ha ezt teszed. Valószínűleg a leghalványabb fogalmad sincs, hogy mennyi pont kell egy jogász szakhoz, hogy azt írod rá, hogy "csak" - annak ellenére, hogy telített, ez még mindig az egyik olyan szak, amire a legnehezebb bekerülni, és nem véletlenül. Erre nagyon keményen kell készülni egész középiskola alatt, és nem csak kettes-hármasokkal, mint te, hanem színötösökkel, és aztán meg emelt szintű érettségizni. És még azután is szóják ki ott az embereket elsőben, az a vízválasztó. Valószínűleg fel se tudod fogni, hogy mit kell ehhez teljesíteni, hogy valaki ennek egyáltalán a közelébe jusson. Ha te mindezt a munkát, meg az álmait a gyerekednek keresztülhúzod arra hivatkozva, hogy most éppen ilyen-olyan szakmunkásra van kereslet, akkor te egy barom állat vagy, erre nem lehet mást mondani.

Pláne azért, mert egy diplomát bármikor le lehet tagadni ha arról van szó (meg egy hegesztő OKJ gyorstalpalót is el lehet végezni 1-2 év alatt munka mellett), de egy jogi egyetemet csak öt év alatt, és úgy, hogy mellette sokkal keményebben tanulni kell, mint bármilyen lóf.asz OKJ-n. Ezt nemigen lehet munka mellett megcsinálni. Ha elveszed tőle a lehetőséget, hogy egyetemre menjen, mikor a tehetsége megvan rá, akkor valószínűleg egész életében utálni fogja magát, meg téged is, mikor annyi lesz az élete, hogy a szalag mellett hallgatja a hozzád hasonlók elmélkedését, hogy "b.azd má fel azt a pinábabaszott gumigyűrűt vazze". És tudja, hogy esélye se lesz innen már soha kitörni, hála neked, mert ugye vagy eszik, vagy tanul.

2010. aug. 11. 20:52
 50/57 anonim ***** válasza:
55%

Teljesen igaza van a kérdezőnek.

10napja várok egy vízvezeték szerelőre mert vödörrel kell leöntenem a wc-t.Értitek?2010-ben nincs szerelő aki kijöjjön megcsinálni.Ja és persze fizetek neki.

Gondoltam hogy elő fog jönni a féltékenyek vagyunk a diplomásokra.

Hozzáteszem tegnap találkoztam egy ismerősömmel és én is megkérdeztem tőle hogy te még mindíg tanulsz.A srác 9év alatt nem tudott elvégezn egy főiskolát még mindíg oda jár.De valószínű én is írigységből kérdeztem.Mi másból is kérdezhettem volna.Nagyon írigy vagyok arra hogy egy 3éves fősulit 9 év alatt sem tud elvégezni de tnyleg szeretnék én is ilyen lenni.

Jogászok.Tavaly végzett egy ismerősöm(lány) és neki a barátja.Meg voltak a nagy tervek.A srác apucija valami főrendőr a srác testvére ügyész.Ilyen szuper állás olyan szuper állás....ja hogy mai napig munkanélküliek és a szülők nyakán élnek.Az már más kérdés.Tényleg ők is biztos nagyon írigylésre méltók.

Tényleg nagyon írigyelhati őket mondjuk egy 250-300.000Ft-ot kereső hegesztő.

Vagy egy napi 12-15 ezret kereső kőműves.

Szerintem egyből bele menne otthagyná amukáját csak ő is diplomás munkanélküli lehessen.

De egyébként látszik hogy a diploma nem biztos hogy egyenlő az értelemmel.Mert ha az lenne kkor el is tudnátok olvasni a szöveg végét amit most idéznék:"A hangsúly nem is a szakokon van hanem a létszámon".

2010. aug. 12. 08:35
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!