Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Dübörög a diplomát mindenkinek...

Dübörög a diplomát mindenkinek program? Vagy ez csak számomra elfogadhatatlan?

Figyelt kérdés

Nem szeretném hosszúra nyújtani.Szóval barátom felesége újságíró egy megyei lapnál.És vanak még egyéb állásai is.Rendezvény szervezés statisztika stb..Most a statisztikai részre szeretnék rátérni.

Az adatok a KSI-től vannak.Bár nem lesznek pontosak mivel ott pontosan szerepelt(tehát pl. 17368)én kerekítve tudtam megjegyezni.

Szóval valós adatok:

Magyarországon 2010-ben középiskolai tanulmányait befejezett tanulók száma:162.000Fő

Gimnáziumokban érettségi vizsgát tett tanulók száma:101.000Fő

Szakközépiskolákban érettségizettek száma:44.000

Szakmunkás iskolákban szakmai vizsgát tett fők száma:17.000Fő.

Felsőoktatási intézménybe jelentkező fők száma:143.000Fő

Felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók száma:139.000Fő(a híradó 140-et mondott de majdnem annyi)

Szóval ezek szerint ennek a kis országnak 10évre nézve(ha ilyen ütemben halad)szüksége van 1.400.000.Diplomásra

És 170.000Szakmunkásra.

Ez normális?

Ki fog itt termelni?Ki fog építeni?Felújítani?Helyreállítani?Szépíteni?

Mert nyílván van sok olyan fiatal is aki a közép végzettségig sem jut el.Na de őket max. mint segéd lehet alkalmazni.

Miért nincsenek szakmunkások?Miért jár mindenki egyetemre főiskolára?

Tényleg szüksége van ennek a társadalomnak ennyi jogászra bölcsészre meg fene tudja még milyen semmitérő szakon tanuló diákra?

A hangsúly nem is a szakokon van hanem inkább a létszámon.

2010. aug. 10. 14:42
1 2 3 4 5 6
 11/57 anonim ***** válasza:
31%

"De 20 évvel ezelőtt miért nem akart ennyi építész meg manager lenni?"

Mert akkor még nem vettek fel akárkit, sokkal nagyobb volt a követelményszint. Lásd, a libsi kormány miatt az utóbbi időkig még buktatni se lehetett általános alsóban.

Egyébként a te szemléleted is elavult. HA csak Magyarországot veszed figyelembe, akkor valóban sokkal több diplomás, mint amennyire szükség van. De ha nem csak az országot nézed, hanem úgy gondolkodsz, hogy a diplomával nem jár automatikusan munkahely (mint a szockóban), hanem az csak egy lehetőség, amit ő máshol is kamatoztatni tud (akár Európában), akkor mindjárt nem olyan rossz a helyzet. Ez is egy befektetés, ami aztán vagy bejön, vagy nem.

2010. aug. 10. 16:06
 12/57 anonim ***** válasza:
66%
Azért ez a divat, mert így próbálják meg kitolni azt a problémát, hogy nem tudnak megfelelő mennyiségű munkahelyet biztosítani. Nagya a nyugdíjkorhatár, nem szabadul fel annyi munkahely, mint amennyi új munkaerő, így ameddig lehet, mindenkit taníttatnak. Nem megoldás, csak időhúzás, közben meg lehet várni a csodát.
2010. aug. 10. 16:10
 13/57 anonim ***** válasza:
59%

Ez nem az emberek hibája.

Egy fiatalnak tök jól jön, hogy van még plusz 3-5 éve, amíg nem kell dolgoznia, fizetik a TB-jét, ismerkedhet, kocsmázhat stb. Nyilván ha vkinek van lehetősége, nem hagyja veszni:D

Nem kellene ennyi hely az egyetemeken. Meg kellene nézni az "igényeket" és aszerint meghatározni az irányszámot. Ha épp nincs szükség jogászra, akkor vegyenek fel kevesebbet! És akkor majd ha csak a legjobb 50 kerül be, akkor nem is lesz ekkora szórás.

Csak tudod miért nem lehet ezt megcsinálni? Mert nincs annyi munkahely sem, amennyi kellene. Ha a diákok fele, aki most az egyetemen csücsül, be sem került volna, akkor munkanélküliek lennének nagy vszínűséggel. Az meg ugye elég rosszul mutat, ha nagy a munkanélküliség aránya. Ezért az államnak érdeke, hogy minél többen tanuljanak...

2010. aug. 10. 16:11
 14/57 anonim ***** válasza:
40%

Igen, a csehek is ezt csinálják:

[link]

2010. aug. 10. 16:14
 15/57 anonim ***** válasza:
36%
97.000 diákot vettek fel felsőoktatásba, nem 140.000-et, nem tudom, milyen híradót nézel.
2010. aug. 10. 16:17
 16/57 anonim ***** válasza:
65%

És ez feljogosít titeket a nagyképűsködésre?

Meg arra hogy azért ne köszönjetek a régi haveroknak mert ti már egyetemisták vagytok?

2010. aug. 10. 16:26
 17/57 anonim ***** válasza:
100%
azt az adatot nézd, hogy hányan végzik is el az egyetemet!! olyan szakokon amik érnek is valamit 80-90%-os lemorzsolódás van! csak ez már nem olyan szép statisztikai adat, így nem is reklámozzák...
2010. aug. 10. 16:28
 18/57 anonim ***** válasza:
55%
Annyira gyűlölöm az általánosítást. Tudjátok, én is találkoztam olyan emberrel, aki van annyira primitív, hogy lenézi azt, aki nem diplomás. De ez nem diploma kérdése, hanem neveltetésé. Hiába fogok ősztől főiskolára járni, nem fog változni semmi, mivel a szüleim képesek voltak belémnevelni azt, hogy senki nem lesz több attól, hogy diplomája van. Ez a "diplomás egy beképzelt hülye" szöveg meg arra jó, hogy akiknek nincs, azok kollektíven utálhassák azokat, akiknek van.Erről szól ez az ország. Ossz meg és uralkodj. Ismeritek, nem?
2010. aug. 10. 16:33
 19/57 anonim ***** válasza:
100%
Én már lassan végzek az egyetemen, mégse néztem le soha senkit, aki nem tanul tovább, nem tudom milyen az ismeretségi köre azoknak, akiket lenézi a haverjuk, mert nem tanul tovább. valószínűleg nem válogatta meg jól a barátait....
2010. aug. 10. 16:39
 20/57 anonim ***** válasza:
32%

"Ez a "diplomás egy beképzelt hülye" szöveg meg arra jó, hogy akiknek nincs, azok kollektíven utálhassák azokat, akiknek van."

pontosan. ez a véleményem nekem is!

2010. aug. 10. 16:40
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!