Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Dübörög a diplomát mindenkinek...

Dübörög a diplomát mindenkinek program? Vagy ez csak számomra elfogadhatatlan?

Figyelt kérdés

Nem szeretném hosszúra nyújtani.Szóval barátom felesége újságíró egy megyei lapnál.És vanak még egyéb állásai is.Rendezvény szervezés statisztika stb..Most a statisztikai részre szeretnék rátérni.

Az adatok a KSI-től vannak.Bár nem lesznek pontosak mivel ott pontosan szerepelt(tehát pl. 17368)én kerekítve tudtam megjegyezni.

Szóval valós adatok:

Magyarországon 2010-ben középiskolai tanulmányait befejezett tanulók száma:162.000Fő

Gimnáziumokban érettségi vizsgát tett tanulók száma:101.000Fő

Szakközépiskolákban érettségizettek száma:44.000

Szakmunkás iskolákban szakmai vizsgát tett fők száma:17.000Fő.

Felsőoktatási intézménybe jelentkező fők száma:143.000Fő

Felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók száma:139.000Fő(a híradó 140-et mondott de majdnem annyi)

Szóval ezek szerint ennek a kis országnak 10évre nézve(ha ilyen ütemben halad)szüksége van 1.400.000.Diplomásra

És 170.000Szakmunkásra.

Ez normális?

Ki fog itt termelni?Ki fog építeni?Felújítani?Helyreállítani?Szépíteni?

Mert nyílván van sok olyan fiatal is aki a közép végzettségig sem jut el.Na de őket max. mint segéd lehet alkalmazni.

Miért nincsenek szakmunkások?Miért jár mindenki egyetemre főiskolára?

Tényleg szüksége van ennek a társadalomnak ennyi jogászra bölcsészre meg fene tudja még milyen semmitérő szakon tanuló diákra?

A hangsúly nem is a szakokon van hanem inkább a létszámon.

2010. aug. 10. 14:42
1 2 3 4 5 6
 1/57 anonim ***** válasza:
67%

figyi

aki egyetemre jár, abból is szakember lesz. az építész épít, a mérnök tervez, gyárt, a tanárképző főiskolán, ami ugyebár szintén felsőoktatás tanárt képeznek. szóval nem igaz, hogy aki továbbtanul, abból semmitérő, munkanélküli lesz. persze vannak olyan szakmák, amiből jelenleg túlképzés van. és ha a szakmunkát jobban megfizetnék, biztos kevesebben járnának egyetemre.

2010. aug. 10. 14:49
 2/57 anonim ***** válasza:
64%

Az egri főiskolára úgy csábítják a diákokat hogy akit felvesznek az kap egy laptopot. :-)))Persze mindenkit felvesznek még 2-es érettségivel is.

Ahogy Fábry mondta a műsorában"egyetemek......dehogy egyetemek ezek ezek már diplomagyárak"

Semmiről nem szól az egész.

Engem csak az zavar hogy az én adómból ők tanulnak.....és még én vagyok az ő szemükben a patkány meg én nem vagyok ember mert nekem nincs diplomám.Lenéznek engem meg a többi dolgozó embert mert hát ők nagyképűek ugye mert egyetemekre járnak.Szóval adózok utánuk....mikor elvégzik és kiderül hogy rajtuk kívül még 62315-en végeztek abban az évben azon a szakon ők elkezdenek rinyálni hogy nincs munkájuk és jajj szegény munka nélküli diplomások.A kormány mit csinál?Ingyenes tanfolyamokon átképzi őket....persze ezt is az én adómból...és még mndíg én vagyok a patkány a tanulatlan buta paraszt a nem ember mert ugye nekem nincs diplomám és hogy képzelem én azt hogy ők lesüllyednek arra a szintre hogy akár csak köszönjenek is nekem...még 25évnyi ismerettség után sem.Szóval az én adómból megint átképzik őket egy olyan szakmára amit szakmunkásban vagy szakközépben is meg tudott volna tanulni és semmi szükség sem lett volna az egyetemre.

De ugye most ez nagyon menő dolog.És mindenkinek oda kell járnia.

Nagyon el van ez b...va.

2010. aug. 10. 14:55
 3/57 anonim válasza:
78%

teljesen egyetértek a kérdezővel.

boldog boldogtalan kaphat diplomát már az országban, de a kétkezi munka igazán hiányzik mindenhonnan.

tévhit hogy mondjuk egy gép.-lakatos kevesebbet érne egy közgazdásznál. Kettőjüket nem lehet egy mérlegre rakni....

Kint külföldön a kétkezi munkások is jól megvannak fizetve, mert ritka, mint a fehér holló.

Szóval, én szerintem, NEM, ez így nem normális!

2010. aug. 10. 14:55
 4/57 anonim ***** válasza:
100%

persze, hogy kell a szakmunka, de van olyan szakmunka is, amit csak felsőoktatásban oktatnak! én spec ilyet tanulok, és ezen a szakon nincs is túlképzés.

nem vagyok nagyképű és nem nézem le azokat, akiknek nincs diplomájuk. azokat én se szeretem, akik csak a diploma miatt tanulnak tovább és utána sírnak hogy nem találnak munkát.

de légyszi, ne általánosítsatok, amikor az egyetemistákat szidjátok!

2010. aug. 10. 15:00
 5/57 anonim ***** válasza:
100%
Igaza van a kérdezőnek, de a poén az egészben, hogy ott van igazán túlképzés, ami már amúgy is telített szakma. Fossák a jogászokat és szociológusokat, míg például rendes mérnökből kevés van.
2010. aug. 10. 15:02
 6/57 A kérdező kommentje:

Kedves első hozzászóló.Gondolom egy egyetdemista fiatal lehetsz és nem érted a kérdés lényegét.

Szóval nem nem lesz sammittudó abból aki egyetemre jár.

Modnok egy példát:

Építészmérnök.Szükség van rá megtervezi a házat.

De kel kőműves is aki azt felépíti

De ha éves szinten végez 17.000 építészmérnök de nem végez csak 3.000kőműves.Akkor az szerinted helyes?

Az szerinted egyensúlyban van?

Mert szerintem a dolognak úgy kéne kinéznie hogy több kőműves kell mint mérnök.

Mert a mérnök megtervez egy 2 szintes családi házat.Ahhoz kell alaphangon 3 kőműves de inkább 4-5.A mérnök 2-3 hónap alatt újra megtervez egy házat.De a 2 szintes családi ház felépítéséhez kell legalább 1 év(ha az a cél h ne dőljön össze)

Szóval nagyjából érthető amire gondolok.

És azért az sem igaz hogy a szakmunkások olyan rosszul keresnének.

Csak pár viszonyítás.

Diplomás ismerőseim:

Középiskolai angoltanár:120.000/hó

Kőműves:12.000-15.000/nap

Környezetmérnök:110-140.000/Hó

AWI Minősített hegesztó:12.000-18.000/Nap.

budapesti építkezésen magyarul nem beszélő román segédmunkás 6500/nap.

Szóva a hozzászólásod ezen részével nem értek egyet.

2010. aug. 10. 15:05
 7/57 anonim ***** válasza:
15%
Az én őseim már a Golgafrincham bolygón is marketingesek meg key account managerek voltak, és mindig nagyon lenéztük az egyszerű telefonmosókat :P
2010. aug. 10. 15:39
 8/57 anonim ***** válasza:
49%

első vagyok

értem a problémát, de ha valaki építész akar lenni és nem kőműves, akkor se tanuljon tovább?? szerintem nem az emberek felfogását kellene megváltoztatni, hanem kevesebb helyet indítani az egyetemeken, hogy tényleg csak annyi diplomás kerüljön ki, amennyi kell. (persze ezt addig nem lehet megtenni, ameddig az iskolák a tanulók száma után kapnak pénzt)

itt nem azokkal van a gond, akik tanulni akarnak, hanem az egész rendszerrel.

2010. aug. 10. 15:44
 9/57 anonim ***** válasza:
63%
Szerintem az lenne a megoldás, hogy a felsőfokú képzésben a képezhető tanulók számát országos szinten meghatározni (pl évente képezzenek ki 3000, de JÓ mérnököt) és ezt az egyetemek között létszámarányosan elosztani. Nem lenne annyi diplomás, rá lenne kényszerítve, hogy álljon be szakmunkásnak. De természetesen lenne így is hiányszakma (pl. vegyész és egyéb természettudományos tárgyak...)
2010. aug. 10. 15:45
 10/57 A kérdező kommentje:

De 20 évvel ezelőtt miért nem akart ennyi építész meg manager lenni?

Nem lehet hogy most ez a divat?Hogy diploma mindenkinek.És az sem érdekli a fiatalokat hogy milyen szakon csak az hogy elmondhassák ők is azok.

2010. aug. 10. 15:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!