Megtalált a BKV a kifizetetlen pótdíjak miatt. Majdnem 300ezres tartozásom van. Most mit csináljak?
Kb 7-8 éve élek Pesten. Összesen kb 10-12X büntettek meg ez idő alatt. Veszek én bérletet, de nem mindig volt rá pénzem, és természetesen mindig akkor jött az ellenőr, amikor nem volt.
Ma többször is akartam pénzt felvenni ATM-ből és nem jött össze. Bementem a bankba megkérdezni, ők mondták hogy zárolták a folyószámlaszámom, a végrehajtó zárolta. Megadta a végrehajtó elérhetőségét, felhívtam. Ő mondta, hogy pótdíjtartozás.
20 éves vagyok, diák. Diákmunkához kellett folyószámlaszám. Anyumnak nincsen jövedelme, (semmi) nem is százalékolják le, mert nincsen állandó bejelentett lakcíme. (Hivatalosan hajléktalannak van minősítve, amúgy nyílván nem az, de ez egy másik történet, hogy miért nincsen lakcíme)
Apámat nem érdekli hogy mi van velem, küldi a gyerektartást amíg tanulok, mamám is küld valamennyit plusz diákmunkázok azt így elvagyunk hónapról hónapra. De most mit csináljak? Még részletre sem tudunk (tudok) ennyit kifizetni..
Ha nem foglalkozom vele, mi történik? (Nekem is olyan bejelentett lakcímem van, ahol évek óta nem voltam, így a leveleket sem tudom átvenni, ami nem számít, törvény szerint akkor is 14 nap múlva kézbesítettnek van minősítve)
Mi van ha hagyom az egészet? Jönnek a levelek a végrehajtótól, aztán a bíróságtól? Bíróságon nem jelenek meg mi van? Egyszer csak sétálok az utcán azt letaperolnak a rendőrök azt bevisznek? Dutyi? Részletre sem tudok ennyit kifizetni, nem hogy egészben..
Még arra gondoltam, hogy esetleg közmunkára ítélnek (ha bemegyek a bíróságra) viszont suli mellett hogyan? Nappalira járok.
Ne haragudj, hogy ezt írom, de én orvosi egyetem mellett dolgoztam.
És igenis magamnak fizettem a tankönyveket, a jegyzeteket, a bérletet, és adtam bele a közösbe a családnak.
Lehet kérvényezni mindenféle segélyt, és ha tök jól tanulsz akkor tanulmányi ösztöndíjra is jogosult vagy, amiből egy 3-4 ezer forintos bérlet bőven kijön.
Tudom, hogy milyen az amikor minden forint számít, és napok kérdése, hogy kikapcsolják a villanyt vagy bármit, de nálad valahogy valami kicsit sántít.
Nálam semmi sem sántít, oké? Megadom az elérhetőségem pm-ben akinek kell, járjál utána, hogy nem hazudok. Se türelmem, se erőm hitegetni titeket.
Az első perctől fogva tudom, hogy nyílván nem ingyenes a bkv. És olyan nehéz elhinni, hogy tényleg mindig akkor jön? Ma jár le pl a bérletem és jelen állás szerint fogalmam sincs, hogy miből veszek ma vagy legkésőbb holnap reggel.
És amikor megbüntetnek: helyszínen 8000. De honnan a fenéből adjak oda annyit a semmiből? Lehet azt mondani, hogy később csekkel 16ezer, és majd összeszedem. Nehéz a semmiből 5ezret is összeszedni, nem hogy 16ezret.
Nem nem foglakkoztam a dologgal, hanem.nem tudtam hogy eljárás indult ellenem! Hogy kellett volna cselekednem régebben, ha nem is tudtam róla?
Akárhogy is magyarázod, ez bizony a te hibád. 10-12 büntetés az akárhonnan nézem sok. Honnan kellett volna tudni, hogy eljárás indul ellened? Miért, te azt hitted, hogy majd szépen csendben elsikkad az ügy? Hogy majd nem fogják behajtani, vagy mi? Ne mondd, hogy nem számítottál rá, hogy ügy lesz, ez van. Ha nem volt bérleted, be kellett volna fizetni a bírságokat. Egy diákbérlet tényleg nem a világ vége, és ha van bérleted, nem büntetnek meg. Téged elkaptak 10 alkalommal, megbüntettek, nem fizettél, most meg csodálkozol, hogy elkezdték behajtani a pénzt. Kaptál egy csomó jó tanácsot emberektől, de mégis úgy viselkedsz, mint valami hisztis gyerek. Ez van, megszívtad, a te hibád volt, nem fogjuk helyetted kifizetni a bírságokat, oldd meg magadnak. És tényleg nem lehet okod panaszra, mert nagyon sok tanácsot adtak neked, de neked semmi se volt jó. Ideje lenne felnőtt férfiként viselkednek, és felelősséget vállalni a tetteidért.
Nem akarok hazudni, én is próbáltam bliccelni, még 13 évesen. Akkor megfogtak, nagyon nehezen ki tudtam könyörögni, az ellenőrnek, hogy ne büntessen meg, de egy életre megtanultam: nem lehet jegy vagy bérlet nélkül utazni. 13 évesen, nem 20 évesen! Úgy tűnik, neked az első büntetés is kevés volt ehhez. Persze, lehet bérlet nélkül utazni, de akkor benne van a pakliban, hogy megbüntetnek.
Egyszer meg volt, hogy összeszedtem egy büntetést, akkor rendőröktől, mindegy, hosszú sztori, nem ide tartozik. Ez nem olyan régen történt. Nem volt pénzem kifizetni, de átváltottam közmunkára. 1 hét alatt ledolgoztam, oké nem akkora összeget, mint a tiéd. De felkeltem minden hajnalban, 7-re jártam be, és nem volt álmaim melója, de nem panaszkodtam, mert tudtam, hogy a büntetést le kell dolgozni. Hidd el, én is szívesebben csináltam volna mást. Oké, tudom a szabálysértési bírság kicsit más kategória.
De értsd már meg, hogy ez nem működik, hogy nem akarod se kifizetni, se ledolgozni (ha effektíve nem is lehet magát a büntetést ledolgozni, de lehet találni olyan melót, amiből tudod fizetni a büntetést), aztán csodálkozol, hogy inkasszózzák a számlád. Akkor most erre mit mondjak? Így jártál, és nem, nem tudlak sajnálni. A büntetést be fogják rajtad vasalni, az utolsó forintig, e felől ne legyen kétséged. Kereshetsz még kifogásokat, de ez a végrehajtókat nem fogja meghatni. Tanácsokat kaptál, ha neked semmi se jó, akkor se fogod megúszni. Ez nem így működik. Elhiszem, hogy fárasztó a munka suli mellett, de elárulom nagyon sok olyan embert ismerek, aki iskola mellett dolgozik, úgyhogy ez nem kifogás. Olyan embert is ismerek, aki 10-12 órákat dolgozik naponta. Ha ők kibírják, te is ki fogod. Úgyhogy légyszíves gondolkozz felnőttként, és vállalj már egy kis felelősséget azért, amit csinálsz.
Egyébként meg amikor csináltam a folyószámlaszámom, tudtommal aláírtam, hogy a beleegyezésem nélkül nem adható ki senkinek. Erre a végrehajtónak csak kiadták.
Na akkor ki sért törvényt? Ők sérthetnek?
Itt jelenleg egyetlen egy ember sért törvényt. Egyrészt azzal, hogy nem jelenti be a valós lakhelyét, másrészt azzal, hogy lopott.
Értem én, hogy piszok nehéz a helyzeted és ez még csak fokozódni fog. De ettől az még nem megoldás, hogy homokba dugod a fejed, miszerint, "nem számítottam rá", meg "nem jogos", "ők a hibásak"...stb Semmi értelme. Egy ember tudja megoldani a problémáidat, te magad. S ezzel együtt ha az egyetlen ember, aki meg tudná oldani a gondokat, csak hárít, akkor bizony csak még nagyobb bajt okoz.
A végrehajtásos szorzókra tudok egy saját példát írni:
Kölcsön adtam anyám barátnőjének a kocsimat 1 hétre, mert nekem nem kellett... Csinált vele egy parkolási bírságot, háromezer valamennyi volt. Ezt nem fizette be, majd kb 6 hét múlva jött nekem a felszólító levél 17500 ról. Odavittem neki elismerte, mondta fizeti.... Nem fizette be! Jött a következő felszólítás ismét 17500 ról. Ezt szintén odavittem neki és jól leb...tam érte. Ezt már befizette, viszont csak a határidő lejárta után, így elindították a végrehajtást nulla forintra!!! Ami 32000 be került még. Ez persze ezt is kifizettettem vele.
Ennek a lényege, hogy 3-4000 ft-os bírságból néhény hét alatt 17500 lett. És fél év után indult a végrehajtás, így összesen 49500 be került neki.
Ha nincs pénzed egy fizetős szolgáltatásra, akkor ne használd. Nem egy embert látok nap mint nap időjárástól függetlenül biciklivel dolgozni járni (kb 10 km). Ha ők vidékről be tudnak tekerni a városban hóban, szélben, esőben, akkor neked is menni fog.
Ha nincs biciklid vegyél egyet lomisnál, vagy piacon. 5-6000-ért már használhatót adnak.
A helyedben utána járnák a végrehajtónál, hogy ez az összeg hány büntetésből jött össze... Mert én úgy saccolom csak 5-6 jutott el a mostani fázisig... és majd idővel jönni fog a többi is. Ráadásul nagyon szépen tud kamatozni
Egy másik példa:
Szüleim 90000 ft-os vízdíj tartozása nekem ennyibe került:
90000 ft a tőketarozás
172000 ft a kamat és a végrehajtás
21000 ft az új víz óra
összesen 283000 FT, ezt 8 részletben fizettem ki, úgy hogy nem kamatozott tovább, mert ez is az egyik feltételem volt!
Hanyagolhatod fizetést...de hatványozódni fog!
Én az egyetem alatt végig dolgoztam, minden szombaton mentem és hétköznap is általában 3-4 napot! Azaz suli előtt vagy közvetlenül után mentem dolgozni. Semmi szabad időm nem volt, de túléltem azt a 4 évet... azóta viszont arany életem van :) Minden csak akarat és kitartás kérdése. A nyarat minden évben végig dolgoztam nem volt olyan hogy most pihenek egy hónapig, amit meg az év közbeni keresetemhez képest pluszba szereztem,azt eltettem későbbre (nem buliztam, ittam el...), hátha megszorulnék. És ezekből a pluszokból már másod évesen tudtam venni egy autót is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!