Mi értelme van az iskolabuszoknak?
Na most azért ehhez már nekem is hozzá kell szólnom.
1. Ha valaki kis településen él, attól még nem biztos, hogy van autója - sok családnak nem is telik rá.
2. Ha van is autó, de azt a gyerek evidens módon nem vezetheti, a szülő pedig nem biztos, hogy délután is érte tud menni, vagy minden reggel be tudja vinni munka előtt.
3. A gyereket átirathatná másik iskolába, de általában így is a legközelebbi iskolába mennek a gyerekek, ami lehet, hogy csak pár településsel arrébb található.
4. Költözzön el? Ezt te sem gondolhatod komolyan.
5. A szegény térségek felzárkóztatása az állam egyik fő célkitűzése (mondhatni: állami feladat). Ennek része az is, hogy a gyerekek megfelelő képzést kapjanak. Éppen ezért az állam biztosítja az iskolába jutás lehetőségét.
Jól sejtem, hogy a főváros valamelyik kiváló tömegközlekedéssel bíró részében élsz? Így érthető, hogy nem tudod elképzelni ezt a problémát, amit az iskolabusz megold.
Én pl. Nyíregyháza külvárosában (szóval nem egy kieső faluban, hanem az ország hetedik legnagyobb városában) élek, a gyermekeim pedig az egyik szomszédos külvárosi részbe járnak iskolába - sok más helybéli gyermekhez hasonlóan. A két városrész nincs túl messze egymástól, de a tömegközlekedés csapnivaló közöttük. Hiába van két kocsink, a férjem már reggel öttől dolgozik, szóval nem tud részt vállalni a szállításban, én pedig pont az ellenkező irányban dolgozom, és nagy kitérő lenne ez rendszeresen nekem, pláne a reggeli csúcsforgalomban. Ha a gyermekeim a "rendes" tömegközlekedést használnák, elindulhatnának otthonról reggel fél 6-kor kb., hogy beérjenek a suliba háromnegyed 8-ra. Mivel azonban nem egyedi a problémánk, az iskola iskolabuszt üzemeltet errefelé, ami jelentősen megkönnyíti az itt lakók dolgát, bőven elég negyed 8 körül elindítanom a gyerekeimet itthonról. A bérlet árát is másra fordíthatjuk így.
És nézz akkor szét néha olyan környékéken, ahol a tömegközlekedést a napi 3-4 pár, a közeli tízezres kisvárosba menő busz jelenti.
Remek amúgy a kérdező hozzáállása.
Ahogy az előző, én is Nyíregyházán laktam, már a város széli részeken is csak óránként megy be busz a városba, reggeli-délutáni buszok tömve vannak alapból mert mindenki akkor jön munkából plusz tele van diákokkal. Távlatok kb olyanok mint Bp egyik külső kerületéből bejutni a belvárosba, csak ott 5 percenként jár busz/villamos.
Vagy voltak iskola összevonások, a mi általános sulink mondjuk pont megmaradt, de a környező kisebb településekről mind oda jártak a diákok. de a mi részünk is egy 1-2 ezer fős rész, ha megszűnik az iskola, akkor hirtelen költözzön el 1000+ ember?
Vagy a szülő vigye a gyereket dolog is mennyire reális? Az én szüleim mire felkeltem fiatalként, már bent voltak munkában, akkor miről beszélünk?
Na meg az "elköltözik. Ilyen egyszerű." mondatod is kicsapta nálam a biztosítékot. Hova költözöl manapság, mikor a csillagos egekben vannak az albérlet és lakásárak? Vagy hogy adsz el egy kis faluban lévő lakást? Sehogy.
"az iskoláztatás csak egy másodrendű probléma"...Ja, másodrendű probléma, akkor már szarjuk is le, nem elég ha a szülő csóró, még a gyerek lehetőségeit is vegyük el.
Komolyan kérdező...az ég kék, az nem zavar?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!