Nem túlzás egy 400 méteres villamosutazásért 640 Ft-ot követelni?
Ma a Margit-híd egyik oldaláról (Jászai mari tér) villamossal átmentem a másik oldalára. (Ezt kb. 200 méterre saccolom, időtartama egy margitszigeti megállóval 2 perc.) Ott átvettem egy könyvet, és 5 perc múlva indultam is vissza.
Ehhez az úthoz két teljes vonaljegyet kell érvényesíteni összesen 640 Ft-ért. Mivel mindkét villamoson hemzsegtek az ellenőrök és a közterület-felügyelők, ténylegesen ki is kellett fizetnem a két jegyet.
Európa összes általam ismert nagyvárosában (sok van Madridtól Moszkváig) már legalább 10-15 éve bevezették az időalapú jegyet, ami minimum annyit jelenet, hogy egy vonaljegyet 75-90 percig lehet használni, ezért 1-2 átszállással vagy egy ilyen visszafordulással megtett úthoz elég egy jegy, és nem kell kilométerre számítva ilyen horribilis árat fizetni. De pl. Pozsonyban, ahol már régebben jártam, ha jól emlékszem 4 féle időalapú jegy volt, a legrövidebb 20 perces az 1-2 megállóra utazóknak.
Nálunk ezt miért nem sikerült 20 év alatt megoldani, és miért követelnek ilyen abszurd tarifákat?
Hm. Nem rossz üzlet. De az is ennyit fizet, aki felszáll a Moszkva téren, s végig megy a Móricz Zsigmond körtérig.
Nem igazságos. Igazságosabb lenni olyan elektronikus jegy, ami használat arányában fogyasztja a pénzedet. Nem igazán megoldható. No meg akkor aki messze talált munkát a lakhelyétől, mondhatná, hogy nem elég neki órákig utazni, hogy dolgozhasson, még jó sokat is fizet érte.
A közösségi közlekedésben mind kell kompromisszum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!