Az okosjegy csak adott vonatra szól?
Pl. 3 órási vonatra veszem, de nem érem el csak a 4 órásit akkor arra már nem szállhatok fel vele?
Amikor nem okosjegyet vettem volt hogy későbbi vonattal is mehettem, okosjegynél mi a helyzet?
Nem!
Rájöttem hogy van.
Van 2699 Ft-ért jegy, ami: vonathoz kötött,visszaváltható,helyfoglalást tartalmaz
És van 3410 Ft-ért jegy, ami: nem vonathoz kötött,visszaváltható, helyfoglalást nem tartalmaz
Mind2 okos jegy, mivel a "rendes" teljesárú jegy ami a mai napra szólna az 4400 Ft, de 3410 Ft-ért is van jegy, mai napra ami ugyanúgy nem vonathoz kötött
már csak azt nem tudom, ha országbérlettel utazom abban nincs hely jegy. Oda ülök ahol van hely? (és másnak nem oda szól a helyjegye)?
Magamnak országbérletet veszek, mert van diákom azzal jövök ki a legjobban (1900 Ft) de páromnak nincs, neki az okosjegy kell.
9:
És ha országbérletem van? Hogy veszek helyjegyet?
10:
Hova?
Én Békéscsabáról-Budapest keletibe szeretnék menni (és vissza)
Ez egy olyan vonat, amin vannak IC kocsik és gyorsvonati kocsik is.
A gyorsvonati kocsikra nincs helyfoglalás, csak sima menetjegy kell (3410 Ft)
Az IC kocsiba kell a menetjegy mellé helyjegy, ami 650 Ft (ha aznap veszed, akkor 990 Ft) így jön ki a 4060 Ft (vagy 4400 Ft aznapra)
Ha országbérlettel utazol az IC kocsiban, akkor csak helyjegyet kell váltanod, ez 650 Ft (vagy 990 Ft aznapra)
A gyorsvonati kocsiban ingyen utazhatsz az országbérleteddel.
Az okosjegy (2699 Ft) csak az IC kocsiba váltható, emellé már nem kell helyjegy vagy egyebek.
13:
huuuuuuuhhh...... akkor szerinted, hogy a leggazdaságosabb?
Magamnak veszek országbérletet (diák) 1900 Ft és ülök gyorsvonati kocsiban.
Páromnak veszek okosjegyet, ami IC-re szól 2699 Ft (és neki lesz IC-re hegyjegye) de az nyilván nem jó, hogy külön ülünk, akkor magamnak kell országbérlet + IC-re helyjegy 650 Ft-ért? 2550Ft
Vagy páromnak megveszem az okosjegyet IC-re és gyorvonati rézre ül mellem?
Hétköznap délelőtt abszolút nincs tömeg, szerintem nem fog ezért szólni a kalauz. (Nem is értem, hogy gyorsvonati részre miért nem vásárolható okosjegy... gondolom talán azért mert ott nincs helyjegy és nincs hova "foglalni"?)
Köszi a segítséget, bocsi a sok kérdését, de ha már veszek országbérletet, és igazából máshova úgysem fogom használni csak Pestre meg vissza akkor nem szeretnék 650 Ft-ért (oda vissza 1300 Ft-ért hely jegyet is venni)
Párom egyébként is a gyorvonati részt szeretni mert az neki kényelmesebb (nagyobb) én az IC-t szeretem jobban de elvagyok, a gyorvonati részen is.
"És azt hol látom, hogy mennyi a helyjegy része?"
Nincs külön helyjegy része, együtt árulják egy adott vonatra - vagy úgy is felfoghatjuk, hogy a helyjegyhez csatolva kapsz egy kedvezményes menetjegyet. A jegy.mav.hu-n olvasható a jegy leírásánál:
"Kedvezmények
OKOSJEGY menetjegy + felár"
Ez egy kombinált jegy, míg ha sima jegyet veszel, akkor a menetjegy mellé veszel egy helyjegyet is. Ekkor a helyjegy szintén csak az adott vonatra jó, viszont a menetjegy 4 óráig (hossszabb útnál 24 óráig) érvényes.
És egyébként a 2699 Ft hogy jön ki?
mert azt olvastam, hogy az a menetjegyhez képest 40% kedvezménnyel vásárolható.
Tehát akkor a 3410 Ft az nem is okosjegy, hanem ennyi az ára (én azt gondoltam,hogy 5000 Ft körül vagy a teljes árú jegy és ez is valami kedvezmény) de akkor ami kedvezmény az a 2699 Ft-os okosjegy, csak vissza fele nem tudom biztosra, hogy melyik vonatot érjük el, és akkor az "elúszik" ha esetleg lekéssük...
16:
Igen ezzel így már megvagyok.
Nekem az országbérlet pont a gyorsvonati kocsira jó, páromnak az okosjegy pedig IC-re ami úgy nyilván nem oké.
Tehát vagy veszek magamnak IC-re az országbérlet mellé 650 Ft-ért helyjegyet, vagy párom ül mellém a gyorvonatra az IC-re szóló okosjegyével, kétlem hogy bárki szólna érte.
A vissza útra nem tudom megvenni az okosjegyet, mert nem tudjuk mikor végzünk, de 3410 Ft-ért sem drága a jegy. Köszi!
18:
Igen valószínűleg ez lesz, 1x már utaztunk így (csak régebben és már nem emlékeztem pontosan) de nem problémázott a kalauz. Szerintem ez is attól függ ki lesz, milyen napja lesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!