Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Meghúzták a lányom a gépjárműv...

Meghúzták a lányom a gépjárművezetői vizsgán, szerintem sem jogos, mit lehet ilyenkor tenni?

Figyelt kérdés

Már majdnem végeztek a vizsgán,minden OK. volt, mígnem a paréj vizsgabiztos a végén beparkoltatta a LIDL parkolóba, ahol szabályosan index után már félig benn volt, de ekkor a mellette lévő besötétített üvegű kisteherautó majdnem beletolatott. Az oktató beletaposott a fékbe, ezután azonnal átküldte az anyósülésre a lányomat a biztos.

Ha nem fékez bele, összeütköznek, de ha betétlapot kellett volna kitölteni, egyértelműen a kisteherautó lett volna a hibás. Az, hogy nem a lányom fékezett, és hosszabb a reakció ideje, szinte természetes, az oktató hosszú évek autóvezetői rutinjának köszönhetően. Lehet ilyenkor óvást benyújtani, tekintettel az adott szituációra?

2013. okt. 30. 04:24
1 2 3 4 5
 31/44 Dörmögő ***** válasza:
100%

Próbálok egyszerűsíteni a a szitun. Állításod szerint azért nem lett ütközés mert az oktató belefékezett. Valóban a tolató kocsi lett volna a hibás ütközés esetén, de mint tudjuk nem volt ütközés.

Mivel nem volt ütközés így felesleges is arról beszélni hogy mi lett volna ha....

Helyettesítsd fejben a tolató autót egy szaladgáló kisgyerekkel. Ha az áruház parkolójában egy gyerek szalad ki a kocsik közül a tolató autó helyett és azért nem ütik el a gyereket mert az oktató belefékez akkor jogosan bukott meg a lányod? Vannak helyzetek amikor mindent jól csinálsz, és mégis nem várt eseményt kell elhárítanod. Ez egy ilyen volt. Én is sajnálom hogy nem sikerült, tudom hogy ez lelkiekben sem és anyagiakban sem mindegy, de én nem rágódnék már ezen többet mert jobb úgysem lesz maximum a pótvizsgán.

2013. okt. 30. 10:27
 32/44 anonim ***** válasza:
100%

Kedves apuka, én értem, hogy a kicsi lányod semmiben sem lehet hibás, hisz a te kicsi szemedfénye, de mit szólnál ahhoz, ha őt ütötte volna el egy olyan autós, akit átengedtek az első vizsgán, és még nem tanult meg fékezni rutinosan?

Gondolom, bitófára küldted volna.

Szerintem hagyd a pattogást, és örülj, hogy több lehetősége lesz gyakorolni a lányodnak az oktatóval.

2013. okt. 30. 10:38
 33/44 A kérdező kommentje:

Mindenkinek van igaza és megszívlelendő tanácsa, hiszen gondolom, mindannyian részt vesztek a forgalomban, ezért köszönöm a tanácsokat, sok megszívlelendő van benne.

A 29-es válaszoló is tök jókat írt, mégis van itt valami, ami az egészet megvilágítja:

Írta a lányom, hogy a megengedett legnagyobb sebességgel halad, mégis tolják, amint lehet megelőzik.

Még idézted is, és válaszban írtad, persze, mert 35-el halad, Te is megelőzöd.

De hiszen azt írta hogy a megengedett legnagyobb sebességel halad, ami az általad írt 70-es táblánál nem 35, hanem 70 km/h.

Vagyis a kérdés, a lányom hiszi azt, hogy 70-nel megy, vagy pedig Te hiszed azt, hogy csak 35-el, na meg lassú tanuló csiga.

Ha a lányom azt mondja, hogy valóban 70-nel megy, hiszen az óra is mutatja, mégis megelőzik, vagy tolják, el kellene neki hinned, én is elhiszem Neked, hogy van olyan, aki tényleg 35-el megy, azt én is előzöm, de nem idegesen,rátapadva, mert tudom, hogy még abszolút kezdő, talán fél órája vezet forgalomban, ezzel sem idegesítem.

2013. okt. 30. 10:40
 34/44 anonim ***** válasza:

"Az AUDI satuféke sem lett volna kötelező, de meg tudott állni, nem biztos, hogy megvolt neki is a követési táv"

Márpedig ha meg tudott állni, akkor egyértelműen megvolt neki a kellő követési távolság, pont. Erről nincs mit tovább beszélni. Esetleg arról lehet, hogy a gumi azért érte a lökhárítóját, mert a feleséged beletolta az autóját a gumiba, de ennek eldöntése a helyszínelők dolga, nem a miénk.

"A vizsgabiztos kiáltott, hogy FÉKEZZEN!

Ez már állítólag az oktatónak szólt,vagyis azon az alapon, hogy ki fékezett volna először, a helyes sorrend:

Vizsgabiztos, Oktató, Lányom.

Tehát az oktató is bukott volna, ha ő vizsgázik. "

Ez meg már csak felesleges kooperálás. Egyrészt nem az oktató vizsgázott. Másrészt a "FÉKEZZEN!" kimondása kevesebb időbe telik, mint egy fékezés elindítása. Harmadrészt ha ilyen vészhelyzetbe kerül valaki, főleg mazsolaként, akkor szerintem nem azt fogja figyelni, hogy melyik volt előbb, a fékezés az oktató részéről, vagy az arra történő felszólítás a vizsgabiztos részéről. Negyedrészt ha mégis ezt figyelte a lányod, akkor nem a vezetésre figyelt, ami már önmagában bukta egy vizsgán. Ötödrészt pedig egy ilyen felszólítás ("FÉKEZZEN!") egyáltalán nem biztos, hogy az oktatónak szólt, sokkal inkább a vizsgázónak (ez sokkal életszerűbb, mivel eleve ő ül a volán mögött).

Hatodrészt pedig még ha történetesen tényleg az oktatónak ordított a vizsgabiztos, az akkor sem azt jelenti, hogy az oktató megbukott volna, ha éppen ő vizsgázik. Az oktatónak sokkal nagyobb rutinja van a vezetésben mint a vizsgabiztosnak, ráadásul ő tud operálni a pedálokkal is, ellentétben a vizsgabiztossal. Elképzelhető, hogy az oktató láthatta azt, hogy van még egy kis idő arra, hátha a vizsgázó még észreveszi a veszélyhelyzetet, és meg tudja előzni azt, mielőtt az oktatónak bele kéne nyúlnia a manőverbe; ellenben a vizsgabiztossal, aki csak hátul ül, és semmiféle lehetősége nincs a korrigálásra, ha arra lenne szükség.

Tehát fel lehet állítani ilyen sorrendet, mint amit Te tettél, csak éppen semmi értelme sincs - legfeljebb a lelkibékéd megőrzése érdekében. De annak meg nincs köze a szituációhoz, amibe a lányod belekerült.

2013. okt. 30. 10:53
 35/44 anonim válasza:

Apa nem pattog, nem fog semmit csinálni, csak kíváncsi volt, hogy a többi ember mit gondol az adott szituációról.

Az oktatóm nekem mindig azt mondta, hogy ha lehet mindig a lehető legnagyobb sebességgel haladjak, hogy ne akadályozzam a forgalmat. Így is teszem mindig. Attól, hogy tanuló vagyok nem kell 35-tel mennem, mert utána vizsgán meg azért buknék meg mert hogy indokolatlanul megyek lassan:D

Még is sokszor volt olyan helyzet, hogy csakazértis megelőznek, de alig fértek be elém, fékeznem kellett.

Sőt sose felejtem el, hogy rutinpályáról kigurulva legelső forgalomba töltött perceimben a lámpánál én voltam ez első és nem tudtam azonnal elindulni és rögtön ment az anyázás, dudálás és lámpánál, kereszteződésbe, záróvonalon át megelőztek.

Hát már itt rá is jöttem, hogy minél előbb fel kell zárkóznom, mert engem ezek kirángatnak a kocsiból....:D

Tényleg nagyon sok mindenre kell figyelni egyszerre, nem egyszerű a vezetés, de a bukásom miatt biztos, hogy még jobban oda fogok figyelni....

2013. okt. 30. 10:54
 36/44 A kérdező kommentje:

Kedves 32-es!

Nem pattogni akarok, hanem mélyebben akarok belelátni a dolgokba, ha elolvasod az egészet és azt, amit már többször leírtam, akkor megértenéd.

A lányom nem apukaszemefénye, már Ő is leírta, külön él tőlünk már 18 éves kora óta. Maga teremti meg a megélhetéséhez szükségeseket, nem kell neki hozzá a támogatásom.

Hidd el, tud fékezni, sokat gyakorolt, jól vezet, bár tényleg nem árt a sok óra.

Az adott szituáció visszásságát akartam érzékeltetni.

Nem minden az, aminek látszik. Tény, hogy baromi gyorsan kellett volna fékezni, a vizsgabiztos megelőzte, ez nem jelenti azt, hogy nem tudott volna megállni elkerülendő a

koccanást. De már ezt is leírtam.

Legközelebb erre is figyel, még jobban.

Azt ha egy barom elüt valakit mondjuk a zebrán, az nagyon gáz, nincs rá mentség, bár a gyalogosnak is úgy kellene

közlekedni, hogy még a zebrán is számítania kell arra, hogy jöhet egy figyelmetlen autós aki nem tud megállni.

Vagyis nem kell tálcán kínálni ilyenkor az életét, csak egy van!

Hiába van elsőbbsége a gyalogosnak a zebrán, az nem betonfal, nem védi meg az életét, ezért körültekintően kell részt venni a közlekedésben. Figyelni kell másokra,

sajnos én, mint évtizedek óta naponta vezető rutinos autós

azt tapasztalom, hogy mindenki egyre inkább figyelmetlen, egyre inkább siet és egyre egoistább.

Ezekről már nagyon sokat beszélgettem a lányommal, pici kora óta tanítottam, hogy a zebrán sem csak hipp-hopp át kell rohanni, nagyon jól tud közlekedni, úgyhogy ne aggódj, Ő figyel, ha más nem is.

Hogy mégsem sikerült a vizsga, van ilyen, elfogadom, vezet még pár órát és újra megpróbálja.

2013. okt. 30. 10:55
 37/44 anonim ***** válasza:
100%

"Hogy mégsem sikerült a vizsga, van ilyen, elfogadom, vezet még pár órát és újra megpróbálja."

Szerintem ez az egész lényege, és itt le is zárhatjuk a vitát. Örülök, hogy ide eljutottál onnan, hogy óvást akartál benyújtani.

2013. okt. 30. 11:00
 38/44 anonim ***** válasza:

Sok választ nem olvastam el, de jó párat igen.

Engem másfél perc után buktattak, mert a telep aut.sorompója csak 95%-ban volt nyitva.

Kb. egy hete kevés hiányzott ahhoz, hogy kivasaljak egy csecsemőt. A mama ellenkező irányba nézett csak. Mindezt a sötét éjszakában, gyenge világítás mellett, részben bokor takarásában. Amikor a szemben jövők elmentek, kitolta elém a babát. Szerencsére fékkészenlétben voltam, nem túl nagy sebességen. Így is bele kellett feküdnöm a fékbe. A fedélzeti kamerám megvédett volna a jogi felelősségemtől, de így is annyira megviselt, hogy félre kellett állnom. Ha elütöm, életem végéig elkísért volna. És ez elől nem tudsz elbújni.

Amikor közlekedünk, nem csak szabályosnak kell lennünk, de a biztonságra is fokozottan figyelni kell. Nem az a lényeg, ki a hibás, ki volt a hibás. Mindenkit várnak otthon. Most szemétségnek érzed a buktatást. Én is annak gondoltam a magamét. De megtanított arra, hogy a felelősség az mindig az enyém.

----

A tanulóautó vezetője jogi szempontból az oktató. Ha baleset lett volna, őt is előveszik. A lányodat nem.

2013. okt. 30. 11:01
 39/44 anonim ***** válasza:

"Még is sokszor volt olyan helyzet, hogy csakazértis megelőznek, de alig fértek be elém, fékeznem kellett.

Sőt sose felejtem el, hogy rutinpályáról kigurulva legelső forgalomba töltött perceimben a lámpánál én voltam ez első és nem tudtam azonnal elindulni és rögtön ment az anyázás, dudálás és lámpánál, kereszteződésbe, záróvonalon át megelőztek. "

Ilyen sajnos mindig van és lesz, sokan elfelejtik, hogy ők sem jogosítvánnyal születtek. Engem is ledudált egy kopaszbarom, amikor első nap, egy hatalmas T betűvel nem indultam azonnal egy kereszteződésnél.

2013. okt. 30. 11:02
 40/44 anonim ***** válasza:

"Hát már itt rá is jöttem, hogy minél előbb fel kell zárkóznom, mert engem ezek kirángatnak a kocsiból....:D "

No ezt az érzést én is ismerem :) Lépten-nyomon előfordul velem is a forgalomban, főleg ha valami lesötétített ablakú, kéttonnás, hárombetűs SUV áll bele a seggembe 100-as tempónál. Az ilyenre még a satuféket sem meri alkalmazni az ember, hogy törje tropára a bunkó gyökér húszmillás SUV-ját, és fizettesse ki vele az okozott kárt, mert egy ilyen kéttonnás dög simán a vesémbe tolja a pótkerekemet. Az ilyenek ellen azt lehet tenni, hogy szépen elvenni a gázról a lábad, és hagyni 50-es tempóig lassulni az autót, hadd menjen a pityába, törjön össze mást, ne engem. Amíg meg nem tud megelőzni, addig meg hadd egye csak őt a fészkes fekete fene az autójában, hogy vett magának egy kétszáz lóerős szart húsz milláért, mégis csak 50-nel tud menni lakott területen kívül. Esetleg lehet nyomkorászni a féket is közben óvatosan, hogy még idegesítőbb legyél a számára, ha már annyira muszájnak érzi azt, hogy egy méterre kell beleállnia a seggedbe.

De majd ezt is megszokod, ha lesz nagyobb rutinod :)

2013. okt. 30. 11:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!