Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért áll meg szinte minden...

Miért áll meg szinte minden autós, ahol a bicikliút átszeli az utat és kint van az "elsőbbségadás kötelező" vagy éppen "STOP! Elsőbbségadás kötelező" tábla a BICIKLÚTON?

Figyelt kérdés

Tehát az úton közlekedőnek van elsőbbsége a keresztbe menő bicikliúttal szemben, mégis majdnem mindegyik megáll!

Akkor is ha látszik rajtam, hogy megállok, várnak, hogy menjek. Ilyenkor szoktam mutatni nekik a táblát, de nem látom értik-e, hogy mit mutatok.

Volt hogy hasonló helyen vezettem és nem is álltam meg, mert nekem van elsőbbségem. Nézem a tükröt, persze hogy a mögöttem levő megállt.

Autósok! A keresztbe biciklúton érkező biciklisnek akkor van elsőbbsége, ha nektek az úton ezt jelző lefelé fordított háromszög vagy stop tábla van! Nem pedig mindig.

A válaszok között majd linkelek két helyszínt az egyikről és a másikról.

ma 09:33
1 2
 11/18 anonim válasza:
61%

Tapasztalatból mondom, a legtöbb biciklis megy 1000-el, körül sem néz, nem hogy megállna, merthogy "az bickli út" az elsőbbség táblát észrevenni persze luxus.

Amikor én vagyok bicóval még akkor is megszoktam állni, amikor nekem van elsőbbségem, nem bízok a legtöbb emberben.

ma 11:05
 12/18 anonim ***** válasza:
60%

Nem szeretném, hogy egy biciklis összevérezze meg összekarcolja az autót. Aztán meg nyikog, hogy neki nincs pénze kifizetni a javítást.

Legyen kötelező biztosítás a biciklikre is!

ma 11:55
 13/18 A kérdező kommentje:

10!

Zebra miatt nem szoktak kitenni elsőbbségadás kötelező táblát csak magát a gyalogátkelő táblát vagy stop. De én még sehol nem láttam olyat hogy kint van egy gyalogátkelő táblához az elsőbbségadás kötelező, mert ott egyértelmű, hogy a gyalogosé az elsőbbség.

A második képen pedig mindkét oldalon kint van a bicikliútról a stop tábla

ma 12:26
 14/18 A kérdező kommentje:
És én meg tapasztalatból mondom hogy a legtöbb autós magasról leszarja a piros karikás számokat a táblákon
ma 12:26
 15/18 Alex Fly ***** válasza:

@8: az első képen a kitáblázás nem szabályos.

Az utolsón pedig abban igazad van,hogy az EAK a bringainfra után van kitéve, így arra nem vonatkozik -ebben az esetben ez egyenrangú kereszteződés, az annak megdelelő szabályokkal (jobbkéz)

ma 12:38
 16/18 A kérdező kommentje:

Alex fly, Lehet, hogy az utolsó képen nem látszik, de ott kint van a biciklúton mindkét irányból az elsőbbségadás kötelező tábla, jó okkal. Az itt jobbról érkező biciklis a bokortól nem látja a tőle balról érkező forgalmat.

Amúgy én alapvetően hülyeségnek tartom azt hogyha a külön szabály vonatkozik a biciklisre és a gyalogosra amikor párhuzamosan van biciklis és gyalogos átkelő egy úton keresztbe, ugyanis az elég hülyén néz ki hogy az egyik álljon meg a másik meg mehet amikor ők egymás útját nem keresztezik.

ma 13:26
 17/18 Alex Fly ***** válasza:

@16: igazad van, jogos: valóban nem láttam a táblát. Így temészetesen a kerékpárosnak van elsőbbségadási kötelezettsége...

A mondanivalód többi részével pedig egyetértek és kiegészíteném azzal,hogy -mint ebben az esetben is- amikor a táblázás ellentmondásban áll az alapvető szabályokkal, az sok esetben csak arra jó,hogy összezavarja a közlekedőket és egy alapvetően egyszerű helyzetet feleslegesen bonyolítson. Itt pl. el lehetne vitatkozni azon is, hogy mi a helyzet akkor, ha a gyásszal párhuzamos útról kanyarodik valaki arra az útra, ahonnan a felvétel készült...

ma 14:07
 18/18 anonim ***** válasza:
Sok helyen van ilyen és nem túl logikus. Az átvezetés nagyon gyakran eleve egy zebra mellett van, meg sokszor körforgalomból kifele, vagy mellékútra lefordulva. A józan paraszti ész is azt diktálná, hogy a kocsit fogjuk meg és ezek szerint sok sofőr is így érzi.
ma 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!