A képen látható helyzetben miért nem a gyalogos az első aki áthaladhat?
(minden más kérdésre tudtam a főútvonalas tesztben a választ kivéve ezt, valaki segítsen a szabállyal ami itt van, magyarázza el nekem)
#1 más kérdésnél amikor valóban főútvonalon vagyok ott elsőbbsége volt a gyalogosnak mindig. Ezen a képen csak ráhajtok a főútvonalra, tehát egyik esetben sem a főútvonal mentén haladok végig és mégis különbözik
pl.:
Na, akkor tegyük tisztába, először is, hol mehet át a gyalogos? A forgalom zavarása nélkül bárhol átugorhat az úton (bár ha észszerű közelségben van zebra, illenék addig elmennie). Nem zavarás = járműnek kitérnie és fékeznie sem kell (persze elütni sem kell a gyalogost, ha látjuk, hogy le fog lépni). Főútvonalon viszont csak a kereszteződés vonalában az útra merőlegesen. Ebben annyi a csavar, hogy a gyalogosnak nem kell tudnia, főútvonalat tervez-e keresztezni.
Általánosságban ha a gyalogos megy, te pedig rákanyarodsz az útját keresztezve, el kell engedni, akár van zebra, akár nincs. Ha egyenesen mész, akkor viszont zebra nélkül a gyalogosnak nincs elsőbbsége. Kanyarodó főútvonalnál amikor így felhajtasz, te egyenesen mész, tehát nincs elsőbbsége. A táblák az úttesten közlekedőkre vonatkoznak, a járdáról járdára átsétáló gyalogosra nem vonatkozik az elsőbbségadás, a KRESZ nem feltételezheti, hogy a gyalogos egyáltalán felismeri a táblát. Persze, a nagytöbbség felismeri, de a jogszabály ezet nem feltételezheti.
Viszont. Mivel a gyalogos nem tudja, hogy a kanyarodó főútvonalon van, ha kanyaordó főútvonalon haladsz és követed a főutat, mivel fizikailag kanyarodsz, a kanyar végén meg kell adni az elsőbbséget (a kanyar elején nem, akkor még egyenesen mész). Ha kanyarodó főútvonalról egyenesen lehajtasz, mivel az fizikailag nem, de jogilag irányváltás, és indexelsz is, meg kell adni az egyenesen haladásodat keresztező gyalogosnak is az elsőbbséget (a főútvonalról lehajtva, a kereszteződés behajtási pontján nem), hiszen a gyalogos nem fogja azt nézegetni, sávon belül hogy helyezkedsz (már ha helyezkedsz), az indexed egyenes lehajtást, vagy tényleges kanyart (ami őt nem befolyásolná, ezért reflexből menne) jelent-e.
#6 ezer hála ez a szövegrész a magyarázat amit kerestem:
"mivel az fizikailag nem, de jogilag irányváltás, és indexelsz is, meg kell adni az egyenesen haladásodat keresztező gyalogosnak is az elsőbbséget"
és így logikus is a fejemben ez a kivétel, hogy miért nem kivétel
🙏
Gondolj bele, a gyalogosnak kell tudnia mérlegelni, hogy az egy kanyarodó főútvonal? Elvárható-e egyáltalán tőle, hogy tudja?
Mivel nem, ezért az az egyszerű logika, hogy nincs zebra, akkor a gyalogos annyit tud, "egyenesen jön, neki van elsőbbségre" vs. "felém kanyarodik be, nekem"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!