Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ütöttél már el majdnem zebrán...

Ütöttél már el majdnem zebrán gyalogost?

Figyelt kérdés
Azt hittem velem ez sosem fordulhat elő, de ma majdnem megtörtént. Egy hozzátartozóm hozzányúlt a telefonomhoz (bele akart olvasni) és egy másodpercre elvonta a figyelmem, és már a zebrán vettem észre,hogy balról indulnak el. Kb 2-3 méterre voltak. Borzalmasan megviselt az eset, eddig (5 éve) balesetmentesen vezetek, nagyobb távokat megyek minden nap, minden időben, zebrákra meg mindennél jobban figyelek. nagyon mérges vagyok magamra. A gyalogos ráadásul kisgyerekkel volt. Azóta gyötrődök ezen, hogy tényleg évek alatt minden szabályt betartva, nagyobb bakik nélkül odafigyelve vezetek. Csak egy másodperc volt az egész...
tegnap 15:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
30 éve van jogositványom, de februárban majdnem elütöttem egy gyalogost a zebrán. Sötét volt, esett az eső, fénylett minden a lámpáktól. Városban mentem, 4 sávos út, szemben hosszú kocsisor. Áthajtottam a zebrán és a szembesor között jött a gyalogos, aki, szerencsére "visszaugrott", amikor elhúztam előtte. Azóta is nyomaszt. Utólag visszagondolva, azt hittem, hogy lámpás zebra, bár így is lassítva kellett volna megközelítenem, ahogy mindig is teszem. Pillanatnyi "zárlat". Megértelek.
tegnap 15:54
 2/14 anonim ***** válasza:
20%

Na, ennek igazából két megközelítése van, mindkettőt ajánlom figyelmedbe.

1. Felesleges azóta is gyötrődni. Nem ülhetsz úgy a volán mögé, hogy ezen rágódsz, mert akkor előre elrontod a figyelmed. Mindig úgy vezess, hogy új nap, új kezdet. Vissza kell ülni a lóra. Ha holnap elütsz valakit, nem fogja vigasztalni, hogy azért nem figyeltél, mert a múltkori eset járt a fejedben ahelyett, hogy az utat nézted volna.

2. Amit leírsz, az igazából egy komoly problémának a tünete. Ha neked egy ilyen apróság ennyire elvonja a figyelmed, akkor vagy ne vezess, vagy ne hordozz utasokat. Te nem teheted meg vezetőként, hogy hirtelen szem-fül becsuk csak mert valaki melletted hozzányúl a telefonodhoz. Vagy előre mondd meg neki, hogy mit ne csináljon melletted, ha tudod magadról, hogy ilyen könnyű elvonni a figyelmed. Igen, egy másodperc az egész. A jogosítvány téged azzal bíz meg, hogy te az ilyen egy másodpercekben is figyelsz. Ha erre képtelen vagy, ne vezess.

tegnap 16:00
 3/14 A kérdező kommentje:
Értem. Ezen is elgondolkodtam, de eddig nem volt ilyen. Most egy teljesen idegen helyen vezettem, és a gps-re hagyatkozva mentem, egy forgalmas útszakaszon. Ezért lettem "ideges" amikor hozzá nyúlt a telómhoz, nem azért mert féltem, hogy beleolvas, hanem mert olyan csomóponthoz érkeztem ahol pont nagyon kellett volna, hogy halljam merre menjek, erre kikapta előlem, és el is kezdtek hangosan beszélni holott mondtam, hogy most csendet kérek egy picit. Na mindegy ez nem kifogás persze. Nem érzem azt, hogy többet nem kellene vezetnem de bánt a dolog. Alapvetően nem vonja el a figyelmem semmi ilyesmi, hogy beszélnek útközben vagy ilyesmi. Aznap még elég sokat vezettem, teljesen kizártam ezt az imcidenst.
tegnap 16:19
 4/14 anonim ***** válasza:
28%

És akkor mi van, ha elrontod a csomópontot? Újratervez a gps. Ez már nagyon magyarázom a bizonyítványom szagú. Senkit nem érdekel, hogy ismeretlen helyen vezettél. Ráadásul van gps, az eggyel kevesebb dolog, amire figyelni kell, mert a gps segít. A jogosítványod nem csak szép napos időre meg a szomszédba szól, ha szerinted kifogás, hogy ismeretlen helyen voltál, és ennyire stresszel az, hogy esetleg idegen helyen újra kell tervezni az útvonalat, akkor mentálisan totál instabil vagy.

Nem mondom, hogy többet ne vezess, nyilván, de azért nem normális, hogy ezt nem tetted saját magadban 3 perc alatt rendbe, hanem később még a gyakorira is feljössz hisztizni.

tegnap 16:28
 5/14 bazaltkaroly ***** válasza:
100%

Amikor friss jogsis voltam, akkor egyszer egy este, egy világítás nélküli zebrán, egy pár centi mentem el egy teljesen feketébe bugyolált néni előtt. Csak akkor vettem már észre, amikor fél méterre voltam tőle. A frászt kaptam (valószínűleg a néni jobban, mint én). Ekkor tanultam meg, hogy hiába néz ki tisztának az út, ha nincs elég fény, akkor mindig lassítok. Mivel nem én voltam az első, aki így járt annál a notórius zebránál, így a sok jelzés hatására, telepítettek közvilágítást a zabra mellé.

Volt egy másik, kb. az előző esetre rá, két évvel. Egy kétsávos, egyirányú úton haladtam, a másik sávban kicsit előttem egy nagyobb autó volt. Nem láttam tőle, ő meg nem figyelt, és egy hirtelen satuval állt meg, amire én már nem tudtam reagálni és az üss vagy fuss reakció jelent meg bennem, így tőgázzal elhúztam, és pont a fickó előtt zúdultam át, aki miatt a másik autó satuzott. Szerencsére nem volt ott sem baleset.

Még akkoriban nem volt elég rutinom, most már másként kezelném a helyzetet.

tegnap 18:20
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Kedves 4-es ez nem hiszti, jól esett kiírni magamból. Alapvetően nem szoktam felfújni az ilyen eseteket, de elég komolyan veszem a vezetést és érdekelt mással is volt-e már ilyen. Nem stresszelek vezetés közben, aznap sem stresszeltem tovább az úton ezen, csak itthon "buktam ki". Máskor jobban fogok figyelni...tanultam belőle.
tegnap 18:28
 7/14 anonim ***** válasza:
69%
Esős késő este, folyamatos araszolásban, szemből ugye kápráztat a sok csillogás az eső miatt, szóval a lehető legrosszabb látási viszonyok között egyszer csak ott volt egy pali a sárhányó mellett. Tényleg nem láttam belőle semmit addig. Egyébként zebra előtt, pláne körförgalomban érdemes nyújtogatni a nyakat, mert az A oszlop meglepően nagy területet képes kitakarni.
tegnap 23:16
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Este, rossz latasi viszonyok kozott szinte lepesben kozelitem meg a zebrat.

Biroi joggyakorlat szerint a zebrahoz kozeleitve nem is nyonhatnad a gazt, fekkeeszenletben kellene lenned.

Azt tudtatok, hogy zebra kozvetlen kozeleben a 40-45 km/h relativ gyorshajtasnak szamit?

Akkor csinalod a leg jobban, ha lassan mesz, foleg ismeretlen helyen!

tegnap 23:39
 9/14 anonim ***** válasza:
0%
"jól esett kiírni magamból" ez kb. a hiszti definíciója. Van, aki otthon a párjának panaszkodik, van, aki naplót ír, te meg az internetet választottad. De a hiszti attól még hiszti.
ma 07:03
 10/14 A kérdező kommentje:
Jó, akkor hiszti.
ma 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!