Kinek van igaza?
Sziasztok, minap egy olyan szituációba keveredtem motorral, hogy egy alárendelt útról kanyarodtam főútra(lámpás kereszteződés)...
Nekem éppen akkor váltott pirosról sárgára a lámpa így meg sem álltam csak jobbra kanyarodtam kisívben.
A főúton van egy zebra sziget így 2 lámpa segíti az áthaladást a gyalogosoknak.
Én direk ránéztem a gyalogosok lámpájára és láttam hogy piros volt, de egy gyalogos kilépett elém.(lassan mentem így megtudtam állni)
Ezen az útszakaszon úgy van, hogy a járdasziget túloldalán lévő lámpa pár másodperccel hamarabb vált, és szerintem az lehetett, hogy a gxalogos észre vette, hogy a túloldalt váltott, és elindult.
Szerintetk ki hibázott?
A gyalogos, mert pirosnál indult, meg te, mert már a piros-sárgánál lendületből indultál. Főleg te, mert azt mondod, azért tudtál megállni, mert lassan mentél. Én ilyen esetben azért állok meg, mert:
1. tudom, hogy jobbra kanyarodáskor szinte mindig, telezöldnél balra is a gyalogosnak is hamarosan zöld lesz, extrán figyelek
2. ha gyorsan is megyek, sebességemhez mérten jobban figyelek, látom perifériából, hogy valaki meg fog indulni, akármilyen sebességről időben lassítok.
Annyi történt, hogy a gyalogos ismerte a kereszteződést és merész volt. Neked meg gépjárművezetőként kutya kötelességed a szabálytalanokat is óvni. Pont.
Amúgy nem történt még 8 napon belül gyógyuló sérülés sem, szóval igazából nem értem, minek ez a kérdés, vond le a konzekvenciád, legyél figyelmesebb vezető, de egy ilyet én kb. 5 másodpercen belül el is felejtettem volna.
Te!
Piros-sarganal nem hajtunk be a keresztezodesbe.
Igen, ahogy az 1. válaszoló is írta, mindketten belementetek a tilosba, így mindketten hibáztatok. (KRESZ: "a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató piros és sárga fény együtt a továbbhaladás tilalmát jelzi, és arról tájékoztat, hogy zöld fényjelzés következik")
Csak a gyalogos is túl "bátor" volt, mert tudta, hogy majd jön a szabad, meg te is túl "bátor" voltál, mert tudtad, hogy majd jön a szabad. Ilyen esetben nincs jelentősége, hogy van-e ott zebra, mert a gyalogos ugyanúgy nem lehetett volna az adott útszakaszon, mint ahogy te se. Egy gázolásnál mindkettőtöket hibásnak hoznak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!