Emberek, miért vezettek betegen?
Mennék át a zebrán, nekem zöld, az autósoknak piros, látom hogy a főúton lassítás nélkül jön valaki, kocsi kacsázik látom, hogy a férfi épp köhög, meg akar fulladni a volánnál. Ha nem nézek el arra, elcsap. MIÉRT kell betegen vezetni?
Egyáltalán ha így elcsapott volna, felelősségre lehetne vonni a sofőrt? vagy megúszná a hirtelen rosszulléttel? Azért rákiáltottam, hogy héééé.
Igen, az lehetne egy másik kérdés is.
Ha gethás vagyok köhögési rohamokkal, nem vezetek.
"vagy megúszná a hirtelen rosszulléttel?"
Hosszas nyomozás, orvos szakértő bevonásával döntené el, hogy hirtelen minden előjel nélküli rosszullét, vagy fennálló, ismert betegség tünete miatt történt. Előbbinél felmentenék, utóbbinál elítélnék.
Kérdező!
Te még soha nem köhögtél teljesen váratlanul, minden betegség nélkül? Én már igen. És az lehet olyan váratlan és heves, hogy a rekcióra is hatással van. Fotelben ülve én is azt mondom gázelvétel, fék, de a gyakorlat más. És nem kell hozzá fogyatékosnak lenni, hogy ne így tegyél. És a köhögés lehet egy olyan eü. vészhelyzet kísérője, ami a cselekvőképességet is gátolja.
KRESZ:
"4. § (1) Járművet az vezethet, aki
(...)
b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van"
Ha rá lehet bizonyítani, hogy nem volt megfelelő állapotban a folyamatosan fennálló betegsége miatt, akkor meg lehet büntetni.
Ha nem okoz balesetet, akkor nem szokták büntetni a betegeket, de ha mégis ilyen lenne, akkor valami olcsó helyszíni bírságot kapna az illető. Viszont ha balesetet okoz, netán személyi sérülést, halált is, akkor szerintem pár év börtönig elmehetne a dolog. Sok ilyen autós büntetés van, hogy nem a cselekmény, hanem a következmény alapján büntetnek.
Egyébként én 2,5 km-re lakom a háziorvosomtól, ha vezetésre alkalmas állapotban érzem magam, akkor köhögés esetén bizony nem gyalogolnék az orvoshoz.
De amúgy meg, mivel autóval járok dolgozni 30 km-re (mert tömegközlekedéssel 2 óra lenne), ezért oda se gyalogolok, bizony, hanem autózok.
Ez egy rendes munkahely, nem rúgnak ki, ha táppénzre megyek, így ha nagyon beteg vagyok, akkor nem dolgozok. Viszont van az az állapot, amikor csak néha köhintek párat, plusz nagy ritkán, napi 1-2 alkalommal elkap a köhögési roham. De alapból jó a közérzetem. És ilyenkor se gyalogolok munkába, hanem autóval megyek.
És még olyan is van, hogy munkába menve jól vagyok, nap közben jönnek elő a tünetek, a munkaidő végére majd meghalok. De attól nem fogok a munkahelyemen aludni, hanem óvatosan, szükség esetén csökkentett sebességgel, hazavezetek, másnap meg nem megyek dolgozni.
Az emberek többsége nem teheti meg, hogy amikor párat köhint, akkor minden esetben otthon maradjon. Tömegközlekedés meg legfeljebb Budapest egyes részein van elfogadható, vidéken mondjuk napi 3 busz megy a szomszéd faluba. A 3. faluba már átszállással kell menni, 1 óra várakozás a közbenső faluban. Na, és ilyenkor jön az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!