Ilyen közlekedési szituációt, hogy célszerű megoldani? (elsőbbségről lemondás)
Én a zöld jelű járművel egyenesen haladhatok védett úton, de ez egy szűk kereszteződés (áruház) és lassan tudok csak csorogni előre (fel nem festett zebrát elhagyva) ezért úgy döntök, hogy lemondok az elsőbbségemről mivel az alárendelt szakaszokról is mindenki kezdene már tolakodni kifelé.
A gond: A piros és kék autó vagy a barna-sárga is értelmezheti, hogy az ő javára (is) mondtam le az elsőbbségről.
ad1.: De én csak a kéket akarom elengedni, hogy mögötte ne vesztegeljenek akik tovább akarnak haladni és utána én is mennék tovább
ad2.: A kék bekanyarodik megköszöni, közben a piros is azt hiszi be akarom engedni bemegy a kereszteződésbe meg a barna is betolja magát és ezeknek bármilyen kombinációja vérmérséklettől és autótípustól függően amiből lesz egy marha nagy zavar.
ad3.: ad2-es eset miatt valakivel összekoccanok a kavarodás és félreértés miatt (miközben csak a kéket akartam elengedni)
Mi a szabály ilyen elsőbbség lemondásokra? Hogy kell közölni a szándékot, hogy ne legyen félreérthető ill. mi a legcélszerűbb magatartás?
10/
Pont azt mondtam a 6ban hogy a zöld nem tud menni mert dugó van. Csak a kereszteződés közepéig jutna el és ott kénytelen lenne megállni. Miért lenne ez jó?
Ilyen helyen nem mondasz le. És nem azért, mert utána még egy betolakodik eléd, hanem mert valamelyik bamba és belemegy a másikba.
Egyébként normális esetben ha villantasz akkor a kék és sárga megy (igen, mindkettő), mert innentől nekik nincs elsőbbségadási kötelezettségük, a piros pedig kivár. Ha a kék után kifér, akkor kimegy ő is. A gond akkor van, ha a kék meg a piros elkezd agonizálni, vagy figyelmetlen és csattannak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!