Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ilyen közlekedési szituációt,...

Ilyen közlekedési szituációt, hogy célszerű megoldani? (elsőbbségről lemondás)

Figyelt kérdés

[link]

Én a zöld jelű járművel egyenesen haladhatok védett úton, de ez egy szűk kereszteződés (áruház) és lassan tudok csak csorogni előre (fel nem festett zebrát elhagyva) ezért úgy döntök, hogy lemondok az elsőbbségemről mivel az alárendelt szakaszokról is mindenki kezdene már tolakodni kifelé.

A gond: A piros és kék autó vagy a barna-sárga is értelmezheti, hogy az ő javára (is) mondtam le az elsőbbségről.

ad1.: De én csak a kéket akarom elengedni, hogy mögötte ne vesztegeljenek akik tovább akarnak haladni és utána én is mennék tovább

ad2.: A kék bekanyarodik megköszöni, közben a piros is azt hiszi be akarom engedni bemegy a kereszteződésbe meg a barna is betolja magát és ezeknek bármilyen kombinációja vérmérséklettől és autótípustól függően amiből lesz egy marha nagy zavar.

ad3.: ad2-es eset miatt valakivel összekoccanok a kavarodás és félreértés miatt (miközben csak a kéket akartam elengedni)

Mi a szabály ilyen elsőbbség lemondásokra? Hogy kell közölni a szándékot, hogy ne legyen félreérthető ill. mi a legcélszerűbb magatartás?

2022. nov. 11. 19:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

10/

Pont azt mondtam a 6ban hogy a zöld nem tud menni mert dugó van. Csak a kereszteződés közepéig jutna el és ott kénytelen lenne megállni. Miért lenne ez jó?

2022. nov. 12. 18:36
 12/14 anonim ***** válasza:
Én csak akkor mondok le az elsőbbségemről, ha pl. nem tudok bekanyarodni az alárendelt útra, az onnan kikanyarodó méretei (teherautó) vagy béna manőverezése (nem tart jobbra a SUV-os köcsög) miatt. Azért van az elsőbbség, hogy tisztázza a helyzetet, kedvességből felesleges csinálni. Pl. én rendszeresen kanyarodok ki balra egy adott pesti helyen, és sokszor kapok "jófej" villantást a jobbról érkezőtől. Sajnos ezek a kedves elsőbbségükről lemondók nem figyelik annyira a saját szembesávukat, mint én a balról érkezőket, és hiába villognak, ha én amúgy sem tudok kikanyarodni, nekem ugyanolyan lenne, nekik meg nyugodalmasabb, ha ragaszkodnának az elsőbbségükhöz.
2022. nov. 12. 19:57
 13/14 anonim ***** válasza:

Ilyen helyen nem mondasz le. És nem azért, mert utána még egy betolakodik eléd, hanem mert valamelyik bamba és belemegy a másikba.

Egyébként normális esetben ha villantasz akkor a kék és sárga megy (igen, mindkettő), mert innentől nekik nincs elsőbbségadási kötelezettségük, a piros pedig kivár. Ha a kék után kifér, akkor kimegy ő is. A gond akkor van, ha a kék meg a piros elkezd agonizálni, vagy figyelmetlen és csattannak

2022. nov. 12. 21:00
 14/14 anonim ***** válasza:
Ha ilyen helyzetbe kerülnék [link] akkor nem mondanék le az elsőbbségemről!! Egy centit se hátrálnék! Majd elmennek a többiek... :P
2022. nov. 12. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!