Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ilyen közlekedési szituációt,...

Ilyen közlekedési szituációt, hogy célszerű megoldani? (elsőbbségről lemondás)

Figyelt kérdés

[link]

Én a zöld jelű járművel egyenesen haladhatok védett úton, de ez egy szűk kereszteződés (áruház) és lassan tudok csak csorogni előre (fel nem festett zebrát elhagyva) ezért úgy döntök, hogy lemondok az elsőbbségemről mivel az alárendelt szakaszokról is mindenki kezdene már tolakodni kifelé.

A gond: A piros és kék autó vagy a barna-sárga is értelmezheti, hogy az ő javára (is) mondtam le az elsőbbségről.

ad1.: De én csak a kéket akarom elengedni, hogy mögötte ne vesztegeljenek akik tovább akarnak haladni és utána én is mennék tovább

ad2.: A kék bekanyarodik megköszöni, közben a piros is azt hiszi be akarom engedni bemegy a kereszteződésbe meg a barna is betolja magát és ezeknek bármilyen kombinációja vérmérséklettől és autótípustól függően amiből lesz egy marha nagy zavar.

ad3.: ad2-es eset miatt valakivel összekoccanok a kavarodás és félreértés miatt (miközben csak a kéket akartam elengedni)

Mi a szabály ilyen elsőbbség lemondásokra? Hogy kell közölni a szándékot, hogy ne legyen félreérthető ill. mi a legcélszerűbb magatartás?

2022. nov. 11. 19:49
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Kieg. infó: A Dávid-csillag jelöli, hogy villantok, a piros háromszög meg az elsőbbségadás kötelező tábla.
2022. nov. 11. 19:51
 2/14 anonim ***** válasza:
97%
Nem mondasz le az elsőbbségedről, mert csak felesleges bizonytalanságot okozol vele.
2022. nov. 11. 20:01
 3/14 anonim ***** válasza:
94%

Ilyen helyzetben nen szabad lemondani elsőbbségről. Én csak nagyon tiszta helyzetekben mondok le, pl amikor munkából megyek haza, és hatalmas sor van a munkahelyemtől kifele, ezért kiengedem aki balra ki akar kanyarodni, de az pl. olyan szitu, amit más nem tud félreérteni, mert nekem jobbról nem jön senki, arra nincs kereszteződés, csak balról. Magyarul alkalmazom a cipzár elvet, de szinte teljesen biztonságos, aki kikanyarodik elém annak csak azt kell néznke, hogy tőle balról ne jöjjönek.

Vagy a másik eset, ha busz/kamion javára mondok le elsőbbségről, mert pl. másképp a méretük miatt nem/nehezebben tudnának kikanyarodni/sokat kellene várniuk megfelelő helyzetre, stb. De ők meg 90%-ban tudják, hogy merre hány méter, és úgy manővereznek, hogy biztonságos legyen.

De ilyenek miatt, hogy lassan tudsz csorogni, ilyenéet nem kell lemondani. Minek? Attól nem leszel gyorsabb...

2022. nov. 11. 20:34
 4/14 anonim ***** válasza:
91%

Én azt vettem észre, hogy mi magyarok imádjuk ezt az öncélú beengedősdit.

Legalábbis egyik országban sem tapasztaltam ilyet, hogy a tök üres főúton állóra fékez valaki, hogy beengedjen valakit. Veszélyes és legtöbbször értelmetlen.

2022. nov. 11. 21:09
 5/14 A kérdező kommentje:

#4: Mert bárgyú nemzet de lehet inkább az a válasz, hogy olyan pocsék a közlekedési/társadalmi morál, hogy inkább túlságosan kedveskedik mindenki még mielőtt valaki kiszáll és szétveri a fejét a motorháztetőn.

Balkáni nép lettünk ez az igazság (és lehet ez még sértő is a balkáni népekre).

2022. nov. 11. 21:42
 6/14 anonim ***** válasza:
0%

"lassan tudok csak csorogni előre"

Tehát mivel te a zöld autóval úgyse tudnál továbbmenni inkább be kéne állnod a kereszteződés közepébe (?) hogy a többiek se tudjon továbbmenni ? =8()

Piros úgyse tud elindulni ha a kék mögött egy sor áll.

2022. nov. 12. 00:35
 7/14 anonim ***** válasza:

Ha a kéket beengeded, miért ne mehetne vele egyidejűleg a sárga is?

Amúgy meg ne villants, hanem nézz és mutass rá arra, akit be akarsz engedni és úgy ints.

2022. nov. 12. 07:12
 8/14 anonim ***** válasza:
Ebben a suituba vagy mindenek lemondasz vagy senkinek. Mert lemondasz 1 embernek èn kresz szerint 3. Nak követlrzrk, de azt nem tudhatom hogy csak 1 nek mondtál le, hihetem hogy mindenkinek, ès elindulok.
2022. nov. 12. 10:33
 9/14 anonim ***** válasza:
Mèg az is èrdekes szitu lehet, hogy a sárga balra kanyarodik, mertakkor alap hogy nem mondasz le, mert a kèkkel èrkezőnek elsőbsège van akkor is, ès a sárga kijön közèpre, nehezebb befordulnia, illetve ha ott dugó lenne a kereszteződèsbe a te irányodba, akkor takarásból èrkezik.
2022. nov. 12. 10:37
 10/14 anonim ***** válasza:
zöld, kék, sárga, piros
2022. nov. 12. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!