Véletlenül ma meglöktem kicsit egy kerékpárost kocsival. Szerintetek ki volt a hibás?
Jobbra kis ívben akartam fordulni. Ahhoz hogy jól kilássak, telibe foglaltam a kocsival a zebrát is (kerékpáros út is van a kereszteződésben), sőt szerintem már a kocsi orra kicsit a sávba is belóghatott amire rá akartam fordulni. Nyilván mielőtt a zebrára álltam, körülnéztem. Amikor végre balról nem jött senki, gázt adtam. Nem számítottam rá, hogy jobbról jön egy bringás, hiszen mint mondtam, már keresztbe elfoglaltam az átkelőt. A kerékpárosnak emiatt - az én elgondoloságom szerint - a szembe forgalmi sávban kellett haladnia / elém jönnie. (nemtudom miért nem lett vna egyszerűbb vagy megvárni, hogy elmegyek, vagy hátulról kikerülni...) Mire észrevettem már majdnem elment előttem, a kocsi bal első sarkával löktem meg a hátsó kerekét. Kicsit kizökkent, de korrigált és nem esett el. Én is megijedtem, kb 5 méter után megálltam, de a tükörből láttam, hogy kicsit megtámaszkodott a járdán, de ment is tovább, nem is nézett hátra.
Ki volt a hibás? Az én elgondolásom szerint én már kanyarodásban voltam, amikor ő szabálytalanul (szembe haladva a forgalommal) elémvágott..nyilván ezt bizonyítani nem tudnám, kamerám nincsen.
Bicikliút átvezetés (azért rajzoltam oda a sárga vonalakat, amiket amúgy ma megnéztem, márcsak éppenhogy nyomokban fellelhetőek). Kiegészítő tábla is jelzi a gyalogátkelőhely tábla alatt (innentől meg igazából az aszfalton ott se kell lennie a burkolati felfestésnek)
Az út nem volt belátható, ezért kellett belógatnom magam a kereszteződésbe (tudom hogy itthon is tilos akadályozni a gyalogosokat, oda szoktam erre figyelni) nyilván mielőtt ráálltam a zebrára körülnéztem, se gyalogos, se biciklis nem jött. Ha nem állok rá a zebrára a mai napig ott állnék, mert nem látom, hogy mikor indulhatok..
Zebrán tudtommal tilos tolatni...de minimum baromi veszélyes mert simán oda is beléphet a holt terembe egy gyalogos akiből aztán végképp nem látok semmit.
Namindegy. Legközelebb jobban odafigyelek. Örülök, hogy nem lett a biciklisnek semmi baja az ijedtségen kívül, de változatlanul kitartok amellett, hogy ez vastagon az ő hibája is volt. (Ahogy valaki írta fentebb, amivel egyet tudok érteni, tényleg kamikaze üzemmódban haladt, így h meg se próbálta felmérni, hogy milyen lehetséges kimenetelei lehetnek ennek az átkelésének)
Én gyalogosként és biciklisként se lépek le zebrára anélkül, hogy felmérném, hogy észre veszi e az autós h jövök..
Nem értelek...
Ott a kiegészítő táblán a bicikliút vs. az ő hibája volt.
Ha neked táblád van, akkor teljesen mindegy mekkora sebességgel jön a bicajos.
Ezért jó többször körbe nézni, ha már állnod kell.
Nem csak a kormányra feküdve, balra.
"ez vastagon az ő hibája is volt."
De miért? Ha egy teherautó ledaralja a kocsid elejét, mert beugrasz elé, az is az ő hibája?
az utolsó rávilágított: ha egy kerékpáros beugrik elém, miért én lennék a hibás? Hiszen ő már nem is a kerékpársávban jött, hanem az úttesten, ráadásul menetiránnyal szemben. (az más kérdés, hogy azért került ki engem veszélyes helyzetet teremtve, mert én elfoglaltam az ő sávját. Amire viszont jó okom volt)
Köszönöm a hozzászólásokat, megadom magamnak az igazat
Azért ezzel a gondolatmenettel vigyázz. Vannak olyan debil kerékpársávok, amik kétirányúak, biztos vagy benne, hogy ő forgalommal szemben haladt? Autósként néha esélyed sincs látni, hogy számítanod kell-e a másik irányból érkező kerékpárosra.
Ettől függetlenül szerintem nem te voltál a hibás. Ha nem is az lett volna, hogy direktbe ki kell kerülnie téged, mert te az ő sávjában álldogálsz, akkor is csak annyit jelent az elsőbbségadási kötelezettség, hogy a másik haladását hirtelen, jelentős mértékben nem akadályozhatod. Nem pedig azt, hogy a védett úton haladó kamikázeként közlekedhet.
az utolsó rávilágított: ha egy kerékpáros beugrik elém, miért én lennék a hibás?
Naaa!
A kreszben nem ugy van, hogy ki ert oda elobb!
Egyebkent velunk hiaba kemenykedsz, iszonyat szerencsed volt!
Tehát elélltad az utat, majd elsőbbségadás nélkül elindultál és balesetet okoztál...
Mégis, szerinted ki lehet a hibás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!