Versenykerékpárosok miért az úton mennek ha van bicikliút? Ráadásul ha többen vannak akkor meg egymás mellett? Direkt polgárpukkasztás és/vagy önjelölt darwindíjasok?
Az igazolt kerékpárversenyző is kerékpáros, a KRESZ nem ír egyebet.
Akkor haladhat a közúton, és nem a kerékpárúton, ha vagy le van zárva az út, vagy hivatalos autós vagy motoros felvezetés és utóvéd van. Más esetben nem.
Országúton edzeni ott tudnak, ahol ez szabályos. Azt azért nem lehet állítani, hogy minden magyar közút mellett futna egy kerékpárút, és ezért sehol nem mehetnének ki. Ha pont olyan helyről indulnak, ahol kerékpárút van, ott bemelegítésképpen a magyar jogszabályoknak megfelelően elmennek odáig, ahol már szabad országúton haladni, és ott majd nyomhatják neki. De természetesen csak a KRESZ által meghatározott mértékig és módon. Senki életét nem veszélyeztethetik a sportolásukkal.
Nos, legyünk őszinték, Magyarország útjai alkalmatlanok profi kerékpárosok edzéseihez, ami évente 30-35 ezer letekert kilométert jelentene. Csapatban körülményes/problémás letudni egy edzésetapot, egyénileg meg nem különbözik egy falusi kerékpárostól, aki épp átruccan a szomszéd településre.
Utóbbira egy megtörtént eset: Benkó Barbara hegyikerékpáros olimpikon edzésre szólóban tekert, leintette őt egy rendőr és pénzbírságot szabott ki rá. Mert nem a kijelölt bicikliúton haladt. Hiába volt rajta nemzeti színű címeres trikó, szabály az szabály.
Jól írta föntebb valaki, Magyarországon be kell szüntetni ezt a versenysportot, csak külföldi klubokba és külföldi színekben szabadna indulni. Ugyanis itthon nincs semmi olyan körülmény, amiben lehetne készülni neves versenyekre, mint a Giro d’Italia, vagy a Tour de France. Aki magyar (néhány) indul ezeken, mind külföldi csapattag.
A kerékpárutakkal az a baj, hogy ha rosszul vannak megépítve veszélyesebbek lehetnek, mint ha ott sem lennének. A Kerékpáros Klubnál találsz erről tudományos igényességű anyagot. Erről persze a KRESZ nem tud, jogosan lehet mondani, hogy szabálytalan. A közös bringagyalog használata viszont nem kötelező.
Az egymás mellett haladó kerékpárosok sokszor a saját biztonságuk miatt csinálják, hogy ne centizzék le őket. Kevés olyan út van, ahol sávon belül biztonságosan meg lehet előzni egy kerékpárost mert nem olyan szélesek a sávok. Ha pedig nem elég széles a sáv a sávon belüli előzéshez akkor teljesen mindegy, hogy egy vagy két biciklist előzöl egyszerre, ugyan akkor tudod megkezdeni az előzést (viszont ha kettes sorban mennek fele olyan hosszú az oszlop amit meg kell előznöd). Ez persze csak felelős autóvezetőnél igaz, aki nem akarja őket szabályosan veszélyeztetni.
Ez egyszerűen nem igaz. Én két méterre szoktam kerülni a bicikliseket, és másképpen is óvom őket, pl. ha a szemben jövő autós centizve akarná előzni az előtte haladó biciklist (meg az én tükrömet), akkor kihúzódok a felezőre, hogy ne is jusson eszébe előzni.
Na szóval, ilyen nagy kerülővel egy normál falusi főutcán az út szélén, normálisan egymás mögött haladó két biciklist meg tudok úgy előzni, hogy csak 1 m-re lógjak át a másik sávba, tehát elég egy egész rövid idő, ameddig nem jönnek szembe, hogy megelőzzem őket. De ha két barom egymás mellett megy, akkor teljes egészében a szembesávban kell őket előzni, amihez hosszú időre van szükség. Ennyi idő nem is mindig van, néha többszáz méteren kell mögöttük menni, és ha aztán mégis lesz egy kis szünet az előzésre, a külsővel meg kell törölnöm a kocsi oldalát, mert nagyobb kerülőre nincs idő. Miközben ha egyesével haladtak volna, nekem egyáltalán nem is kellett volna lassítani, és őket se veszélyeztettem volna így.
Mondanom se kell, ha nagyon szívatnak, akkor melléjük érve (amikor már nem esnek alám) ledudálom a fejüket, hogy bevizeljenek.
Az meg, hogy rosszul vannak megépítve a kerékpárutak? Hát menjenek ésszel, nem száguldozva, és akkor nem lesz balesetveszély. Aki meg versenyre edz, az meg menjen arrafelé, ahol legálisan mehet a közúton. Nem is értem én, miért merül fel valakiben, hogy rá nem vonatkoznak a jogszabályok, és nyugodtan balesetveszélybe sodorhatja az autósokat.
#27: A kerékpárra is vannak sebességhatárok megállítva ám...
Arra meg továbbra sem tudsz választ adni, hogy mi legyen az a feltétel, ami alapján eldöntjük, hogy melyik közlekedő csoport mentesül a szabályok alól...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!