Ki mehet be előbb a körforgalomba?
Konkrétan mi az, amit nem értesz a körforgalommal kapcsolatban?
Megkérdezhetem, neked már esetleg jogosítvanyod is van?
Konkrétan már csak én leírtam háromszor, de nem csak én.
A körforgalomban haladónak elsőbbsége van. Pont. Minden egyéb ebből logikusan következik.
A körforgalomba behajtóknak nincs egymáshoz való elsőbbségi viszonya, így ez nem értelmezhető. Elsőbbségről beszélni a körforgalomban haladó és a behajtani szándékozó van értelme. Ez pedig világosan le van írva.
Én értem (szerintem), hogy mire gondol, aki azt írja, hogy "jobbról érkezőnek elsőbbsége van". Szerintem úgy értik, ha 2 autó egyszerre érkezik a körforgalomhoz, akkor aki a másikhoz képest eggyel jobb oldalibb bejáratnál van, annak van elsőbbsége.
Szerintem ez NEM igaz, mert az 3 külön útszakasz, azaz nincs így elsőbbségi viszony köztük. Egyrészt a körforgalom egy külön útszakasz, másrészt a 2 betorkolló út is. Ez olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy főútra mellékútról felhajtva azt kell nézni, a tőled jobbra lévő, párhuzamos főúton van-e valaki, aki szintén ugyanarra a főútra akar felhajtani. Ez nem így van, hanem mindketten balra néznek, hogy lássák, van-e valaki a főúton, akinek elsőbbséget kell adniuk.
A körforgalom tk. ugyanez. Mindketten balra néznek, hogy érkezik-e valaki a körforgalomban balról. Ha kell, lelassítanak annyira, hogy egyértelművé váljon. Baleset esetén könnyű lesz kitalálni, mivel aki a körforgalomban volt, annak lett volna elsőbbsége, azaz akár ő ment a másiknak, akár a másik ment őneki, nem lesz min vitázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!