Autópályán ez a két dolog hogy van? Többi lent.
Autópályán szabad reflektort kapcsolni, ha előttem nincs senki? A szembelévők elvakítása ellen van fent a háló középen?
A másik nagy dilemmám, hogy ha a belső sáv lassan halad, de a külső üres és én eleve abban jövök, akkor ha elmegyek a belső sávban haladó mellett jobbról, az szabálytalan előzés, vagy szimpla haladás?
Elviekben ha a külső sáv szabad, a belső viszont csordogál, akkor a közlekedők átmennek a külső sávba, tehát nem valószínű, hogy a való életben az általad vázolt szituációval találkoznál. Ha mégis, akkor ott nagyjából mindenki megszegte a jobbra tartási kötelezettségét.
De tfh., hogy mindkét sávban közlekednek és nincs forgalmi helyzet, ekkor elviekben te nem haladhatnál el a külsőben a lassabban haladó belső mellett, mert előzésnek minősül, de tudtommal ilyenért nem szoktak büntetni, tehát a valóság az, hogy mégis előfordulhat ez.
#13:
Te ezt írtad:
"De tfh., hogy mindkét sávban közlekednek és nincs forgalmi helyzet, ekkor elviekben te nem haladhatnál el a külsőben a lassabban haladó belső mellett, mert előzésnek minősül..."
Ezzel szemben a KRESZ így definiálja az előzés fogalmát:
"Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek."
Itt elolvashatod: [link]
Szerintem teljesen jogosan kaptál 0%-t a megtévesztő válaszodra.
Ettől függetlenül a belső sáv való a gyorsabb haladásra, külsőből elvileg nem lehetne elmenni a belső mellett, ha a forgalom akadálytalanul halad.
(De tök jó, hogy egyetlen szó miatt képesek 0%-ra húzni az embert, miközben a válaszom többi része hasznos és igaz. A piros gomb mellett van egy sárga is, csak mondom.))
#15: Szerintem a válaszod többi részével is akadtak problémák. Ezt írtad: "Elviekben ha a külső sáv szabad, a belső viszont csordogál, akkor a közlekedők átmennek a külső sávba, tehát nem valószínű, hogy a való életben az általad vázolt szituációval találkoznál.."
A tapasztalatom azt mutatja, hogy a közlekedők jelentős része nem tartja be, így igen gyakori, hogy ilyen helyzetbe keveredik az ember. Főleg a forgalmasabb, túlterhelt szakaszokon állandó probléma ez.
"Ha mégis, akkor ott nagyjából mindenki megszegte a jobbra tartási kötelezettségét."
Sajnos ez sem igaz. Elég ha egy barom egerészik 110-zel a belső sávban, ezzel máris elérte, hogy a külső sáv gyorsabban fog haladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!