Ha fénysebességgel megy egy autó, és felkapcsolja a reflektorát, akkor mi van?
Elvileg létezik.
"benne a fény fénysebességgel terjed minden irányban."
Képzeld a vízben is meg a vákuumban is fénysebességgel terjed a fény a foton szemszögéből, a vita tárgya az objektumok közti relatív sebesség volt meghatározott c értékekkel és irányvektorokkal . Van aki ezeket nem akarja figyelembe venni.
A játszótér még mindig 3D.
"Képzeld a vízben is meg a vákuumban is fénysebességgel terjed a fény a foton szemszögéből"
Nagy tévedés! A fotonnak nincs "szemszöge", mert nincs nyugalmi rendszere. A fény az inerciarendszerekben terjed fénysebességgel.
A közegbeli fénysebesség túllépése más tészta. Az eredeti kérdés nem erre vonatkozott. Ha gyorsabban mész, mint a fény a vízben, akkor nyilván nem fogod látni. Nagy sebességeknél itt is ugyanúgy a relativisztikus sebességösszeadási törvényt kell használni, mint vákuumban. A fény csak egy adott, a vákuumbeli fénysebességnél kisebb sebességgel közlekedő hatás lesz, amelyre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bármi másra.
Lehet itt mosakodni de a kérdés akkor is az volt hogy a két párhuzamosan 1c vel haladó objektumok közt van e egyáltalán relatív sebességkülönbség.
Ez egy primitív kérdés kb olyan mint két egymás mellett haladó autó viszonya . Ahogy kicsiben is kivonással kapjuk meg az értéket úgy nagyban is tehát ha figyelembe vesszük az irányokat akkor a relatív képletnek semmi értelme hisz az kizárólag az azonos tengelyű ellentétes irányú mozgásokat hivatott összeadni .
# 66/67
dehogynem. én állok a földön. megy egy autó fénysebességgel.(hozzám képest)
felkapcsolja a lámpát, a fény is fénysebességgel megy az autóhoz képest.
akkor az autó fénye hozzám képest kétszeres fénysebességgel halad.
ha nem, akkor az autóban ülők nem látják a fényt.
"Lehet itt mosakodni de a kérdés akkor is az volt hogy a két párhuzamosan 1c vel haladó objektumok közt van e egyáltalán relatív sebességkülönbség."
Mivel egy 1c-vel haaldó objektumra nem tudsz felülni, a "relatív sebességkülönbség" egy értelmezhetetlen fogalom.
68
Szerintem most teljesen összezavartad szegényt :D
És mi van akkor ha tőlem 1c vel távolodik egy autó amire felszereltek egy fotonágyút és az hátrafelé kilő egy fotont pont akkor amikor elindult . Most hány c a különbség köztem és a mellettem álló foton közt ? :D
Alkalmazzuk minden esetre az összeadás képletet hisz miért is foglalkoznánk olyan butaságokkal mint 3D irányok.
Az elsütött fegyver is új értelmezést nyer mert tök mindegy kire fogták az a golyó mindenkit eltalál 360°ban ,jobb lesz vigyázni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!