Ha egy autó fénysebességgel menne és közben felkapcsolná a lámpát, . Akkor az abból kiáramló fotonok kétszeres fénysebességgel haladnának? Érveket is írjatok ha lehet.
Nem. Érdekes felvetés, de ha megvizsgálnád a relativitást, látnád, hogy nem, a fénysebességgel haladó autó fényszóróját fénysebességgel hagynák el a fotonok.
Na, itt jön a csavar: belülről ők megmérnék a fotonok sebességét, azt látnák, hogy a fotonok fénysebességgel hagyják el őket.
Viszont, te külső megfigyelő is azt látnád, hogy az autót fénysebességgel hagyják el a fényszóróból áradó fotonok. Ugyanis a fénysebességgel mozgó rendszerben torzul az idő (pont fénysebességnél meg is áll) így ott a mérési eredmények is torzulnak (hiszen a sebesség az megtett táv/idő) míg te, a külső szemlélő is azt látnád, hogy minden rendben van.
De igazából ez a téma kb másfél év akármelyik egyetem fizika szakán :D
Kérdező,a kérdésed kiváló ! Ez nem a tárgyban tudatlanok kérdése. Ők autóra fókuszálnak,de oly mindegy,hogy mit írunk,lehet fénysebesség kétszeresével haladó riksa is !
Az ilyen gondolkodók viszik előre a világot,ha nem is ők,mert nem volt hozzá kitartás,vagy stb.,de Őközülük kerülnek ki a nagy Tudósok !
Örülök a jó pár szintén gondolkodó hozzászólásnak,tanulságosak.
Többet hozzáfűzni én se tudok,amit ők írtak,én is csak hasonlót tudtam volna.
Üdv a gondolkodóknak ,és Ana Van der Val-nak,aki hasonló hozzánk. Az ő hozzászólásait sok helyen élvezettel olvasom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!