Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Forgalmi vizsga, szabálytalans...

Forgalmi vizsga, szabálytalanság?!

Figyelt kérdés

Szóval ma volt a forgalmi vizsgám, az elindulás előtti ellenőrzést hiba nélkül megcsináltam, semmi probléma nem volt. (A vizsgabiztos már ránézésre sem volt szimpatikus, kb. 80 éves lehetett, szemüveges volt, valószinüleg nemis látott rendesen...)

A probléma akkor kezdődött amikor egy olyan utcára kanyarodtunk be, aminek a végén nekem volt elsőbbségem a balról érkezővel szemben, viszont láttam ahogy az onnan érkező jármű nem hogy lassítana, hanem gyorsít, ezért megálltam, ekkor a vizsgabiztos szólt hogy kanyarodjak jobbra és állítsam le az autót a szegély mellett, tudtam hogy ez sikertelen lett, csak azt nem hogy miért is...

Eltelt egy két másodperc mire elmondta hogy a probléma az volt hogy nem ismertem fel a forgalmi helyzetet, ezen kívül még azt is mondta hogy nem raktam ki az indexemet (De kérdem én, utasítás hiányában egyenes úton vagy a tábla által jelölt irányba kell menni, ebben az esetben nyíl egyenesen, mégis hová indexeljek? Semmiféle vonalat nem léptem át, és irányváltoztatás sem történt.) Én próbáltam elmagyarázni miért álltam meg, hiszen az a bizonyos autó egyáltalán nem akarta megadni az elsőbbséget számunkra, erre ő azt állította hogy igenis megállt az az autó..

Ezután átkellet ülnöm, az oktatóm vette át a vezetést és visszamentünk a kiinduló pontra, tehát kemény 5 percet vezethettem.. Hozzáteszem azt, hogy a gyakorlati órákon nem volt semmi probléma, és nem izgultam.

A kérdésem az lenne hogy ez milyen alapon volt jogos?

2015. szept. 24. 16:04
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Nem jobbkezes utcánál történt az eset?

Kérdező:

Mert 99%_ig biztos vagyok benne, hogy a leírtak alapján rosszul mérted fel mi történik körülötted.

2015. szept. 25. 07:06
 32/45 anonim ***** válasza:
100%

Na végigolvastam... és tényleg linkelni kellene, mert egyáltalán nedm értem, hogy hol, milyen körülmények között történt, hova akartál vagy nem akartál menni...

Ha elsőbbséged van, nem lehet okk a megállásra, hogy balról jön valaki és úgy látod, nem lassít... persze, oda kell figyelni, de a főúton sem vagyok minden szutyok elágazásnál fékészenlétben, és nem lassítok, csak mert hátha jön valaki, aki nem ad majd elsőbbséget.

Én teljesen jogosnak érzem a bukást, főként annak tekintetében, hogy rendesen leírni sem tudod, hogy mi történt, teljesen zavaros az egész sztori...

Amúgy halkan kérdem: a jobra leálláshoz tettél indexet? Mert az is simán lehet, hogy ha akkor szabályosan állsz le, még nem kell helyet cserélni, hanem mehettek tovább.

Én is megkaptam a vizsga végén, hogy nehezen/lassan ismerem fel a forgalmi helyzetet... de ez inkább arra vonatkozott, hogy még megvártam a következő (vibi szerint még messze lévő) autót is, mielőtt kihajtottam volna a fölénk rendelt útra.

A vizsgám előtt egyébként elmondta az oktató, hogy a vizsgabiztosok jó emberek, és NEM a pénzre hajtanak (azt megteszik helyetük azok az oktatók, akik 30 óra után elküldenek vizsgázni, akkor is, ha nem tudsz vezetni)... és nem gondolnám, hogy ez helyi sajátosság.

2015. szept. 25. 08:49
 33/45 A kérdező kommentje:

[link]

Erről az útszakaszról lenne szó

És igen a jobbra leálláshoz tettem indexet.

És nem azért álltam meg mert hogy "hátha jön valaki" hanem azért mert láttam hogy eléggé gyorsan közeledik az autó a bal oldalról, ha nem állok meg akkor lekapja a kocsink elejét.

2015. szept. 25. 15:25
 34/45 anonim ***** válasza:
Oké, ebben a kereszteződésben belátni kb. 50 métert. Benéztél jobbra, nem jött senki. Benéztél balra, milyen távol volt az autó, ami szerinted "nem állt volna meg"? Mert ha a képen szereplő autó távolságánál messzebb akkor tök jogos, hogy megbuktál, hacsak nem 200-al jött (ami igencsak valószínűtlen)
2015. szept. 25. 17:04
 35/45 A kérdező kommentje:
A járdasziget bal felénél járt és egyáltalán nem lassított.
2015. szept. 25. 17:41
 36/45 anonim ***** válasza:

És te be satufékeztél vagy csak szimplán lassítottál, elszáguldott a kocsi, majd te egyenesen a parkolóba mentél, ahol jobbra le kellett húzódnod?

Nehéz helyzet. Egy tanuló lehet nem ismeri fel a helyes helyzetet, lehet, hogy egy tapasztalt vezető is be vészfékezett volna, ahogy te tetted.

Tegyük fel, hogy balról egy kocsi jön nagy tempóba, ami nem fog fékezni. Ezt egy vizsgabiztos is felismerné. Ha helyesen reagáltál volna az adott helyzetre, akkor nem buktat meg, hidd el.

Viszont az nem tetszett nekem ebben - ami szerintem sokaknak sem, hogy a vizsgabiztost teljesen hülyének, vaknak, és öregnek nevezed.

Lehetséges, hogy nem csináltad rosszul, lehet, hogy elkerültél egy balesetet. De lehet, hogy hogy ha egy kocsi jön mögötted, akkor az fut beléd hátulról.

Nehéz kérdés, a másik felet is hallani kellene erről. Sőt, még az oktatót is meghallgatnám.

A lényeg: törődj bele, ne vegye el a kedved a vezetéstől! Nem a VB volt vak meg öreg, hanem a balról érkező jármű vezetője türelmetlen.

18/f (7 hónapja jogsis)

2015. szept. 25. 18:47
 37/45 A kérdező kommentje:

Lassítással megálltam, satufékezni nem szabad kivéve ha szükséges, itt nem volt szükséges mivel emelkedőn mentünk ezért nem olyan sebességgel mentem aminél már csak satufékkel lehetett volna megállni.

A parkolóig már nem jutottam el mivel azt az utasítást kaptam hogy jobbra forduljak és álljak meg.

Természetesen nem hülyéztem le a vizsgabiztost, csupán ránézésre sem volt szimpatikus, és persze volt még egy-két dolog a vizsga elején ami nemigazán tetszett nekem vele kapcsolatban.

Tudom hogy belénk jöhet hátulról egy másik sofőr, de egyrészt a követési távolságot tartania kellene, másrészt nem volt mögöttünk senki, de egyébként sem satufékeztem volna be.

A vizsgabiztos mindössze annyit mondott hogy ha nekünk van elsőbbségünk akkor ott menni kell, a másik úgyis megfog állni, ebben az esetben ez nem így történt, de a vitatkozásnak nincs értelme. A kiinduló ponthoz visszatérve miután a vizsgabiztos elment (Én voltam az aznapi utolsó vizsgázó, talán ez is közrejátszott mivel általában minél hamarabb végezni akarnak a dologgal, ezzel nem általánosítani akarok de sokan így vannak ezzel.) az oktatóm azt mondta hogy én jól csináltam mert a másik autó tényleg nem lassított, de ha a vizsgabiztos mond valamit az ellen nem lehet tenni, fellebbezés sem ér semmit ilyen esetben mert általában a vb-nek adnak igazat.

Nem vette el a kedvem a vezetéstől, meg hát nem minden sikerülhet elsőre az életben, csak egy kicsit azért mégis zavar hogy ha jól csináltam akkor a vizsgabiztosnak ez miért nem volt jó.

2015. szept. 25. 19:33
 38/45 anonim ***** válasza:

"nem volt szükséges mivel emelkedőn mentünk ezért nem olyan sebességgel mentem aminél már csak satufékkel lehetett volna megállni."

Akkor viszont simán lett volna időd bekanyarodni, ha volt időd kényelmesen megállni erős fékezés nélkül.

Tehát mégiscsak igaza volt a VB-nek és jogos.

Költesz még hozzá valamit a történethez, hogy önigazold magad?

2015. szept. 25. 19:41
 39/45 A kérdező kommentje:
Azért bekanyarodni nem tudtam volna mert ha nem állok meg akkor a másik leszedi a kocsi elejét.
2015. szept. 25. 21:11
 40/45 anonim ***** válasza:
61%
Szumma szummarum bepánikoltál egy kocsitól ami feléd jött éppen, ennyi erővel minden lámpánál megállhatnál mert jön egy gyorsabb kocsi. Teljesen jogos a buktatás.
2015. szept. 25. 22:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!