Forgalmi vizsga, szabálytalanság?!
Szóval ma volt a forgalmi vizsgám, az elindulás előtti ellenőrzést hiba nélkül megcsináltam, semmi probléma nem volt. (A vizsgabiztos már ránézésre sem volt szimpatikus, kb. 80 éves lehetett, szemüveges volt, valószinüleg nemis látott rendesen...)
A probléma akkor kezdődött amikor egy olyan utcára kanyarodtunk be, aminek a végén nekem volt elsőbbségem a balról érkezővel szemben, viszont láttam ahogy az onnan érkező jármű nem hogy lassítana, hanem gyorsít, ezért megálltam, ekkor a vizsgabiztos szólt hogy kanyarodjak jobbra és állítsam le az autót a szegély mellett, tudtam hogy ez sikertelen lett, csak azt nem hogy miért is...
Eltelt egy két másodperc mire elmondta hogy a probléma az volt hogy nem ismertem fel a forgalmi helyzetet, ezen kívül még azt is mondta hogy nem raktam ki az indexemet (De kérdem én, utasítás hiányában egyenes úton vagy a tábla által jelölt irányba kell menni, ebben az esetben nyíl egyenesen, mégis hová indexeljek? Semmiféle vonalat nem léptem át, és irányváltoztatás sem történt.) Én próbáltam elmagyarázni miért álltam meg, hiszen az a bizonyos autó egyáltalán nem akarta megadni az elsőbbséget számunkra, erre ő azt állította hogy igenis megállt az az autó..
Ezután átkellet ülnöm, az oktatóm vette át a vezetést és visszamentünk a kiinduló pontra, tehát kemény 5 percet vezethettem.. Hozzáteszem azt, hogy a gyakorlati órákon nem volt semmi probléma, és nem izgultam.
A kérdésem az lenne hogy ez milyen alapon volt jogos?
Eredetileg balra ment az index
Majd szólt a vizsgabiztos hogy inkább jobbra
Középről nem kanyarodunk jobbra (se balra) ezért kezdtem el húzódni a jobb oldal felé, ami miatt visszament az index kar a helyére.
Ez hibapont lenne ha jobbra mentem volna de mivel egyenesen mentem nem az, és egyébként nincs is bejelölve a lapon, hiába említette.. A problémám csak az hogy a baleset elkerülése végett megálltam és emiatt a vizsgabiztos szerint "nem ismertem fel a forgalmi helyzetet"
"Megálltam mert a balról jövő egyáltalán nem adta meg az elsőbbséget"
"Eredetileg balra ment az index "
Persze hogy nem adta meg a másik autós az elsőbbséget, mert azt hitte hogy balra akarsz menni, itt nincs szó elsőbbség megadásról mert ha balra akarsz kanyarodni akkor nem keresztezik egymás útját.
"Középről nem kanyarodunk jobbra (se balra)"
Ezt nem értem. Akkor hogy a fenébe akartál balra kanyarodni eredetileg is?
linkeld be a kereszteződést lécci.
12-esnek
Ez pár méterre volt, szerintem több mint 60al ment ráadásképpen szóval én inkább megálltam :)
Utolsónak
Az a sofőr nemis láthatta a jelzésemet mivel túl gyorsan ment ahhoz, és mivel ő egyenesen ment ezért ütközési pontunk lett volna, ha balra, ha jobbra, ha egyenesen megyek mindenféleképpen, hiszen vagy át keresztezem a sávját, vagy pont abba kerülök a másik esetben.
Balra pedig eredetileg úgy kezdtem el kanyarodni hogy először is a sáv bal oldalához közelítettem, erre azért is szükség volt mert a jobb oldalon autók parkolnak, félig a járdán állva.
Linkelni jelenleg nemtudok
"Az a sofőr nemis láthatta a jelzésemet mivel túl gyorsan ment ahhoz"
Elég határozott kijelentés megmondani hogy más mit lát és mit nem. 50nél látni hogy valaki indexel de 70-nél már nem? Ilyen nincsen. Nem az a rossz hogy jogos volt a buktatás, hanem hogy még mindig azt hiszed hogy neked van igazad.
Minél több kommented van annál biztosabb vagyok benne, hogy jogosan húztak meg.
Srác, össze vissza beszélsz, először azzal jössz, hogy egy egyenrangú útkereszeződésnél balra kellett volna (az utasítás nyilván úgy hangzott, hogy a KÖVETKEZŐ LEHETŐSÉGNÉL FORDULJON BALRA) fordulnod, de te nem tetted. Utána vakerolsz itt arról, hogy a másik autó mennyivel jött meg mit láthatott (már hogy a tökömbe ne láthatta volna, hogy balra indexelsz ha balról jött?!). Aztán még sarazod is a VB-t, hogy öreg meg biztos vak is...
A szituáció tök egyértelmű, nem csináltad ami a feladat volt, mert rosszul mérted fel a helyzetet és beparáztál valakitől aki nem 15-el jött.
99%-ra mondom, hogy tök jogos a bukás.
Én kétszer buktam forgalmin mire harmadszor átmentem. Mindhárom alkalommal azt mondta az oktatóm, hogy csúsztatni kellene egy kis pénzt, hogy simábban menjen a vizsga. Mind3x mondtam h csúsztasson a farkam és rohadt unszimpatikusak voltak a vizsgabiztosok is, de a 3. (utolsó) nem. Bemutatkozás után elmondta, hogy ő nem azért jött, hogy engem megbuktasson, hanem, hogy megbizonyosodjon róla tudok-e vezetni, de ha nem tudok, akkor nyugodjak meg, garantált a bukás.
Na és persze végig szívatott. Volt olyan, hogy azt mondta, hogy akkor kérném tegye ki az indexet jobbra és álljon félre. Megtettem. Majd--> oké rendben mehetünk is tovább csak azt hittem egy ismerős. -.-" :D
30 percig szopatott majd mondta, hogy látja, hogy megy ez mint az ágyba szarás.
Visszamentünk bázisra és mondta, hogy őszintén sajnálja, de ez a vizsga sikerült. Örömömben zsebbe nyúltam és adtam neki egy Széchényit, de nem fogadta el.
Csak gondoltam leírom. Vannak gyökér vizsgáztatók, de azért rendes is akad 1-2.
Na látom neked "szerencséd" volt, egész vicces kis történet :D
Remélhetőleg a következő vizsgabiztos normálisabb lesz és sikeres lesz a vizsgám, addig is a bukás miatti kötelező 5 órában még gyakorlom a dolgokat aztán meglátjuk mi lesz.
Több sebből vérzel, jogos a bukta.
Végülis valóban megállt az autó csak.nagy lendülettel jött, vagy elment és a vizsgabiztos azt halucinálta hogy még ott áll?
Balra indexeltél, kanyarodni akartál, majd mondták hogy fordulj jobbra, tükörbenézés és indexelés nélkül visszarántottad a kormányt majd egyenesen mentél? Hogy akartál megfordulni és visszajönni ha egyirányú volt? A kereszteződés után már kétirányú volt?
Sokan nem értenek velem egyet, de behoznám hogy 5 évente új forgalmi vizsga. A tanuló megy egy kört egy begyakorolt útvonalon, sokszor azt sem tudják teljesíteni, de idővel csak összejön hogy ne történjen baj 1 óra alatt.
Természetes hogy egy tanuló/friss jogsis sokkal gyengébben teljesít mint egy tapasztalt sofőr. A jelenlegi rendszer alapján ki kell engedni őket az utcára, majd ha 5 év múlva is pancserek, tehá nem tudnak magabiztosan, biztonságosan közlekedni (anyósom, öcsém anyósa, anyám és sok más),akkor be kell vonni a jogsit!
Te, Kedves Kérdező, fogadd el hogy nem véletlenül buktál meg. Nem baj, gyakorolni kell, lehetsz még jó sofőr, de az 50 éve jogsival rendelkező vizsgabiztos jobban fel tudja mérni hogy mit tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!