Forgalmi vizsga, szabálytalanság?!
Szóval ma volt a forgalmi vizsgám, az elindulás előtti ellenőrzést hiba nélkül megcsináltam, semmi probléma nem volt. (A vizsgabiztos már ránézésre sem volt szimpatikus, kb. 80 éves lehetett, szemüveges volt, valószinüleg nemis látott rendesen...)
A probléma akkor kezdődött amikor egy olyan utcára kanyarodtunk be, aminek a végén nekem volt elsőbbségem a balról érkezővel szemben, viszont láttam ahogy az onnan érkező jármű nem hogy lassítana, hanem gyorsít, ezért megálltam, ekkor a vizsgabiztos szólt hogy kanyarodjak jobbra és állítsam le az autót a szegély mellett, tudtam hogy ez sikertelen lett, csak azt nem hogy miért is...
Eltelt egy két másodperc mire elmondta hogy a probléma az volt hogy nem ismertem fel a forgalmi helyzetet, ezen kívül még azt is mondta hogy nem raktam ki az indexemet (De kérdem én, utasítás hiányában egyenes úton vagy a tábla által jelölt irányba kell menni, ebben az esetben nyíl egyenesen, mégis hová indexeljek? Semmiféle vonalat nem léptem át, és irányváltoztatás sem történt.) Én próbáltam elmagyarázni miért álltam meg, hiszen az a bizonyos autó egyáltalán nem akarta megadni az elsőbbséget számunkra, erre ő azt állította hogy igenis megállt az az autó..
Ezután átkellet ülnöm, az oktatóm vette át a vezetést és visszamentünk a kiinduló pontra, tehát kemény 5 percet vezethettem.. Hozzáteszem azt, hogy a gyakorlati órákon nem volt semmi probléma, és nem izgultam.
A kérdésem az lenne hogy ez milyen alapon volt jogos?
Amennyiben - és ez nagyon fontos! - tényleg ez történt, akkor így jártál. Ez nem egy matekfeladat, aminek egy és csak egy egzakt megoldása van... Lehet, hogy borítékra várt az öreg, mert hóvégén már nem futja csirkefarhátra, lehet, hogy te sem voltál szimpatikus neki, stb. Utólag, mikor már nincs ott, az oktatóddal kell megbeszélni.
Viszont én nem mernék megesküdni arra, hogy pont így történt. Meg kéne hallgatni a másik felet is, mert mégis csak te vagy a tanuló minimális forgalmi tapasztalattal, és az, hogy te ilyen biztos vagy benne, hogy igazad van, nem jelenti azt, hogy tényleg igazad van.
Nagy igazság van benne. A tapasztalatlan barátnőmet is minden második autós össze akarja törni, engem pedig szinte soha. Érdekes....
Úgy mentem nyíl egyenesen, hogy az index kar visszapattant és a megtévesztés elkerülése végett az egyenes irányt tartottam, de én ezt sem nevezném irányjelzés hiányának mivel nem balra mentem index nélkül hanem egyenesen.
Tudom hogy sokan nemhiszik el hogy a történet igaz, de sajnos ez valóban így történt. A végén miután a vizsgabiztos elment beszéltem az oktatóval aki szerint sem hibáztam, csupán annyi történt hogy amit a biztos mond az ellen nem lehet mit tenni.
Egyre kevésbé értem, akárhogy olvasom.
1. Bekanyarodtatok egy utcába, ott mentél.
2. Az utca végén elsőbbséged volt és egyenesen mentél tovább. Mi történt az utcával? A szántóföltön folytatódott?
Hogy volt vége az utcának, ha egyenesen mentél tovább, és hogy volt vége ha nem kellett elsöbbséget adnod?
3. Miért indexeltél balra ha nem kaptál utasítást kanyarodásra? Akkor csak kanyarodni akartál nem? Hogyhogy visszapattant és emiatt nem kanyarodtál (amúgy újra le kell nyomni). De te nem is akartál kanyarodni nem igaz? Hát nem mondták hogy fordulj balra.
Ha megyek egy utcában, aminek nincs vége a végén sem és elsőbbségem van,ha egyenesen akarok menni néhány balraindex társaságában, akkor nem állok meg minden sarkon hogy hátha valaki nem akar elengedni.
De most nem értem hogy ki merre ment, kivel, mi volt az eredeti terv és mi volt ez az utca.
Egy parkoló volt a végére építve és a keresztutcában macisajt volt?
Pontosítok, az adott utcából egy kereszteződéshez értünk ahol elsőbbségem volt a balról érkezővel szemben, emiatt ugyebár néztem hogy jönnek-e jobbról, nem jöttek, viszont ez az illető balról nem adta meg az elsőbbséget ezért is álltam meg. Eredetileg azt az utasítást kaptam hogy forduljunk be balra majd annak az utcának a végén csináljunk egy íves megfordulást, ezt az utasítást azelőtt kaptam mielőtt odaértünk volna a kereszteződéshez, de ekkor halkan aztmondta menjünk el jobbra, mivel egy irányú utcában voltunk ezért jobbra tekertem a kormányt és ekkor pattant vissza az index a helyére, úgy gyakoroltuk hogy ha ez történik akkor vagy megyünk az eredetileg megadott útvonalon és újra indexelünk, vagy pedig egyenesen, és ha lehetséges akkor később egy íven megfordulni és a helyes irányba menni.
Én emiatt egyenes irányban folytattam (volna) de mivel megálltam, ahelyett hogy hagytam volna hogy belénk jöjjön az illető oldalról és ekkor mondta újra hogy akkor jobbra és itt a vége a vizsgának.
Én tisztában vagyok vele hogy ott elsőbbségem van, de ha látom hogy a másik nem lassít és nem enged át akkor nem fogok tovább gurulni hogy leszedje a kocsi elejét hanem megállok. Én azt gondolom helyesen cselekedtem, hisz ha tovább mentem volna akkor az oktató még befékez, de akkor is belénk jött volna.
"Úgy mentem nyíl egyenesen, hogy az index kar visszapattant és a megtévesztés elkerülése végett az egyenes irányt tartottam"
Tehát balra indexeltél először majd egyenesen mentél tovább, végül megálltál pedig elsőbbséged lett volna?
Ne haragudj de a buktatás duplán jogos és egyértelmű.
Látom azóta írtál.
Még jobban nem értem, ezek szerint balra indexeltél, az oktatód mondta hogy menj jobbra és te egyenes akartál menni? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!