R125 vagy RS 125?
125 ccm-es motor vásárlás előtt állok, csak A1 kategóriában(ilyen jogsim van, nagyobb motor nem jöhet szóba) és ez a két típus van ami érdekelne, a fogyasztás nem nagyon számít, mindkettőről hallottam jót is rosszat is, a yamaha gyenge, viszont az rs szervízigényes. Nem első motor lenne, most egy tzr 50-em van. Szerintetek melyik motor lenne a megfelelő?
Kérlek írjátok le mit gondoltok mindkét motorról.
28-as, nem tudom. Mint fentebb írtam, nekem soha nem volt gondom a Rotax blokkal pedig volt igénybevétel, volt neki húzva rendesen, de a gyári cucc és a Selenia olaj megbízhatóvá tette.
Neked meg kérdező:
- Olasz motor: teljesítmény, erő, élmény, sok benzin, drága alkatrész ellátás, gyakoribb felújítás, kategórián felüli fútómű és váz
- Japán motor: gyengébb teljesítmény, gyengébb váz és futómű gyengébb fékekkel, kisebb sebesség, nem nyújt olyan élvezetet, de tobább elmegy egy felújítással és olcsóbb a fenntartása is.
Neked kell eldönteni hogy mi az ami számít, más elgondolás szerint gyártanak az olaszok, ők a teljesítményt helyezik előtérbe, és más elgondolás szerint a japánok, ők a megbizhatóságra és tartósságra mennek rá.
77%-os, persze hogy jó a 4T, nem azt mondtam hogy nem jó, de kis köbcentiben gyenge. Persze, ma már én is 4T-s motort hajtok, de mint írtam mellette megvan a kis seggrakéta mert nem tudtam tőle megválni és valamiért a mai napig jobban szeretem a kis 2T-t.
Ültem NSR 125-ön, őszinte leszek, az RS-hez képest jóval gyengébb volt teljesítményben, a futóműve nem úgy viselkedett mint egy RS-é és kanyarok előtt hamarabb elkellet venni a gázt és nem lehetett olyan sebességgel belemenni vele egy kanyarba mint az Aprilia-val, kigyorsításnál szintén érezhető volt a különbség. Úgy összességében nem volt vele baj és nem rossz motor, de nem fogott meg, nem éreztem benne az azt erőt mint egy Aprilia-ban.
Értem én hogy mit akarsz, persze, jóval olcsóbb egy 4T-s motor fenntartása, de 16-17 évesen a fiataloknak még csak A1 vagy A2-es jogsija lehet, ahhoz meg nem tud venni akkora köbcentis 4T-s motort amivel úgy istenigazából tud repeszteni, mert valljuk be őszintén hogy ennek a korosztálynak az a lényeg hogy menjen a motor mint a bolond, nekem is az volt a lényeg, fater meg majd fizeti a felújítást csak jól kell tanulni érte :) Erre vannak a seggrakéták, hogy húzza neki a fiatalság, löki a kékfüstöt magából, vinnyog és elhasít az autók mellet vele. Természetesen vannak olyan fiatalok is akik nem ezt szeretik hogy mennek mint az állat a motorral hanem csak ráül és átszambázik A-ból B-be vele. Nekik kiváló a 125-ös 4T mert arra amire ő nekik kell megfelel, nem megy gyorsan, de nekik nem is a lényeg.
Írtad a kompromisszumot, igen, 6 éve Olaszországban egy kiállításon beszélgettem Gianpietro Aldarelli Aprilia-s tervezőmérnökkel és mondott egy olyan dolgot, hogy "az Aprilia egy versenymotort tesz alád, ami teljes mértékben kielégit, neked már csak meg kell tanulnod uralni és megadni neki a törődést". Az Aprilia nem tömegmotor. Lehet úgy is mondani hogy az Aprilia nem a szegényebb rétegnek gyárt motort, hanem annak akinek van rá pénze.
Egyértelmű hogy egy 4T jobban tol mert nyomatékosabb, de csak meghatározott köbcenti felett. Fiatalon 2T, mikor meg már lehet A korlátan jogsid addigra úgy is ki élted magad a seggrakétékon :) Viszont azt ne mondja senki hogyha X év után visszaül egy seggrakétára, hogy az nem jó érzés. Faterom 57 éves, mikor nyáron jönnek hozzánk és ráül a kis kétütemű RS125-re, megy vele vagy 40-50 km-t, visszaér, leszáll, leveszi a sisakot és rendesen lehet látni az arcán hogy mennyire boldog tőle, mintha újra 16-17 éves volna.
Köszi a válaszokat, és megkérdeztem a család barátja autó-motorszerelőt aki nemmellesleg egy gixxer 750et hajt, és azt mondta ő is hogy a 4ütemű jó mert kisebb a költsége, de ne azt vegyem mert 125 az még kisebb köbcenti, és abban nem lenne nekem jó a 4T, mert az rs sokkal élvezetesebb, jó, vagány a 2,5liter/100 de az az igazság, hogy a mostani 50esem 10-11Le, egy 4t 125 15.. az a 4 Le nem valami sok plusz, csak ugye a nyomaték több a 4Tnél, de jól leírta az utolsó, fiatal vagyok és mint a legtöbb fiatalnak az számít menjen mint állat...Ezt nagyon jól leírta :)
Mindenkinek köszönöm szépen a választ, nagyon hasznosak voltak a választásom nagy valószínűséggel az rs lesz..
Mégegyszer Köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!