Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mitől függ, hogy egy belsőégés...

Mitől függ, hogy egy belsőégésű motornál hol van a tiltás, mekkora a még engedélyezett legmagasabb fordulatszám?

Figyelt kérdés
Tehát ugye minden motoralkatrész, dugattyúk, hajtókarok, szelepek egy adott mozgást végeznek minden munkaütemben. Ezt teszik lényegében a 700/perc körüli alapjárattól akár ennek a tízszereséig vagy még tovább. Viszont mitől lesz egy bizonyos fordulatszám felett ez káros a motornak? Ez mitől függ? Lényegében akkor, ha a egy-egy munkaütem már nem tud elég gyorsan végbemenni, mint amit a dugattyú/szelepek mozgása megkívánna?

ma 19:00
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Vagy ez inkább a kenéssel függ össze, például az olajnyomással?
ma 19:01
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Röviden: a mozgó alkatrészek súlya miatt.

Lásd F1 autók...

Felespohar méretű dugattyúk vannak bennük kikönnyített súllyal.

ma 19:09
 3/13 anonim ***** válasza:
A 2-essel alapvetően egyetértek és tudom, ez már szőrszálhasogatás, de inkább a tömeg számít, mint a súly. Hiszen az a tehetetlenség mértéke és itt nagyon is arról van szó!
ma 19:13
 4/13 anonim ***** válasza:

3: mi a különbség a tömeg és a súly között? 😅

Vagy Te minek a tömegére gondoltál?

ma 19:24
 5/13 A kérdező kommentje:

#2,3 Így már értem, köszönöm:)

#4 Konyhanyelven ugyanaz, azonban fizikában teljesen más:

"1. A tömeg

a fizikai testek anyagmennyiségét jellemzi; a tehetetlenség mértéke"

"2. A súly

erő, amellyel a test -a Föld nehézségi erejének hatására- az alátámasztási pontot nyomja, vagy a felfüggesztési pontot húzza"

ma 19:29
 6/13 anonim ***** válasza:

Ennyire nem vágom 🙂

Én írtam a kettes hsz-t.

Gondolj bele. Megfogsz egy fél kilós súlyzót és azzal csinálsz vallkörzést.

Aztán fogj meg egy 2 kilóst és azzal csinálj.

Egyértelmű, hogy a 2 kilós jobban terheli a vállad.

Kb ugyanezt kell elképzelni a dugattyú/főtengelynél.

Ezért örök életüek a régi szívó dízelek....

Rohadt lassan pörögnek fel és nem is sokat pörögnek.

(+ itt még bele lehetne menni az anyagminőségbe..)

ma 19:35
 7/13 A kérdező kommentje:
#6 Egyszerű a példa: megfogod a súlyzót és függőlegesen felfelé tartod behajlított könyökkel. Nem mozdítod csak egy helyben tartod, olyankor érzed a tömegét. Hirtelen megnyomod felfelé akkor ugye kicsivel nehezebbnek érzed, na akkor a súlyát érzed.
ma 19:46
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

+ ott vannak a hajómotorok. Maximális teljesítménynél 200-as fordulaton dolgoznak, de 100 liter egyetlen henger! (Én meg a hármast írtam.)

Pl. egy kétütemű MAN 11S90ME-C dízelmotor 82,2 fordulat/perc mellett adja le a maximális 83 800 LE-t.

ma 19:46
 9/13 anonim ***** válasza:

Igen, de ott mi súlya van egy dugattyúnak? 😃

Mint egy fél motor egy mai autóban kb...

ma 19:52
 10/13 A kérdező kommentje:

#9 Khmm, tömege....

Nem tudom máshogy elmagyarázni, de megpróbálom. Amit súlynak nevezel az a fizikában a tömeg. Amit viszont otthon úgy neveznél hogy a gravitáció ereje na az a fizikában a súly. Gondolom így már érthető. Veszel egy 1kg súlyú súlyzót. Annak a tömege a Földön és a Plútón is 1kg lesz, viszont a gravitáció miatt a súlya más.

ma 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!