Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen fordulatszám tartományb...

Milyen fordulatszám tartományban használjam az autót?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Három hete szereztem meg a jogosítványt személyautóra, és a tapasztalt sofőrök tapasztalata érdekelne.

Édesanyámnak van egy 2023-as Suzuki Swiftje amivel jelenleg közlekedek.

Ez egy 1200 köbcentis 4 hengeres autó.

Felváltani olyan 2300-2600 között szoktam. Ha városban közlekedek 50-el hosszabb egyenes szakaszon ha harmadik fokozattal megyek akkor olyan 2100-as fordulaton van az autó és a kijelzőn jelez is hogy váltsak fel. Ha negyedik fokozatban megyek akkor pedig 1600-as fordulat körül forog a motor. Azt gondolom hogy ez a váltás jelző ikon inkább a kedvezőbb fogyasztásra van programozva, nem pedig a "tartósságra".

Melyik fokozattal kímélném jobban az autót? Inkább nagyobb fordulaton hármasban, vagy inkább negyedik fokozatban?

Köszi előre is a reakciókat!

febr. 4. 20:54
 1/7 anonim ***** válasza:
35%
Ne menj a kijelző után, az általában hamarabb jelez. Városban elég a hármas, de inkább a füledre hallgass, hallatszik egy motoron, mikor kell váltani. Ha folyamatosan alacsonyabb fordulatszámon forog a motor, sokkal hamarabb károsodik, mintha a legoptimálisnál picit magasabban pörögne.
febr. 4. 21:14
 2/7 A kérdező kommentje:
Ezt a Hármasban és 2100-as fordulaton közlekedést olyan furának érzem. Olyan mintha éppen "kilövés" előtt állnék. Másképp nem tudom leírni, persze ez így hülyén hangzik, mert egy 1.2-es motorral nem nagyon lehet kilövöldözgetni. 4-es érezném utazónak, de ott meg az az 1600-as fordulat kevéske szerintem. Köszi a válaszod 1-es
febr. 4. 21:38
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem kell taposd a gázpedált, akkor tökéletes az 1600-as fordulatszám. Amíg nem erőlködik a motor, addig nincs gond az alacsony fordulattal. 50-nél egyenesen gurulva sebességet tartani bőven elég az 1600-as fordulatszám. Kíméled a motort, kedvező a fogyasztásnak. De ezt neked kell érezni.

A családban lévő Mazda 2-esünk 50-nél a 6. fokozatot kéri, amibe ha berakom, akkor 700-at forog. Na, az beteg. :D De igazából bírja, de az már tényleg súlyos, nem merek kockáztatni, hogy úgy menjek vele, pedig nem erőlködik. 1300-1600 között szoktunk menni vele városban, tökéletesen bírja. Neked is ezt ajánlom, ha egyenes az út, nyugodtan válts fel.

febr. 5. 01:23
 4/7 Szolovjov ***** válasza:
64%
Benzimotort égési nyomatékkal nem lehet károsítani (mert alig van neki). 50-nél simán mehet a negyedik.
febr. 5. 06:35
 5/7 anonim ***** válasza:
A legtöbb autót városban 50-60al 4esben szoktuk használni, ha lassítani kell akkor egyesével visszaváltani szükség szerint. Efelett 5ösben (vagy magasabb) szokás közlekedni.
febr. 5. 08:30
 6/7 anonim ***** válasza:

Üdv!

Sajnos nem tudom mennyire lesz használható a válaszom, ugyanis olyan swiftet, mint édesanyukádé még sosem volt alkalmam vezetni. Ellenben a két generációval korábbi modellt igen. Egy olyan (vasaló orrú) swiften vizsgáztam le 1 éve. Hasonlóak az adatai is. 1.3 szívó, 4 hengeres.

Ott én azt éreztem, hogy az ideális fordulatszám valahol 2300-3000 között van. Sajnos még fordulatszám mérő SEM volt benne, pláne nem felváltás-jelző. Eléggé benne vagyok az autók motorjainak műszaki és technikai felépítésében/működésében, így mindig próbáltam viszonyítani, hogy a sebességmérő óra alapján milyen fordulatszámon lehetek épp. Sacc/kb.

Az egyes fokozat, mint minden autóban általában, úgy itt is csak az elindulásra volt használható. 15km/h körül elváltottam, ami a suzukinál nagyjából 1400-as fordulatszám, a másodikat 25km/h kb 2000-es fordulatszámon, a harmadikat már minden autónál szeretem picit "kihúzatni" így 35-38km/h-nál nagyjából 1900-2200 fordulatszám között váltottam. Ezután jöhetett a negyedik fokozat, amit kivétel nélkül minden autóban 50-ig használok. A suzuki elvitte negyedikben az 50-et, de még nem vezettem olyan autót, ami ezt ne tudta volna.

Hideg motor esetén, (egyenletes, nem nagy gázpedálálás terheléssel) használhatod harmadik fokozatban a 40-45km/h sebességet, hisz így köztudottan hamarabb lesz üzemmeleg a motor (hűtő folyadéka)! Az olaj még bőven nem:) ezzel nem teszel neki rosszat, sőt! Fogyasztásban sem az az autó lesz takarékosabb, amelyet alacsony fordulatszámon, már szinte "alapjáraton" terhelnek, hanem az, Melyik ideális fokozat/fordulatszám tartományban van használva.

Persze a bemelegedési fázis után,pl: országúton 50 felett azért már illendő 5.ik fokozatba kapcsolni:)

febr. 7. 08:27
 7/7 anonim ***** válasza:
A 3-as valaszt tudnám csak megismételni.
febr. 8. 08:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!