Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Van olyan, hogy valakit nem...

Van olyan, hogy valakit nem lehet megtanítani vezetni?

Figyelt kérdés
70 órán vagyok túl, és 3. autósiskolánál vagyok. Automata váltó. Az oktató azt mondja, hogy kb plusz 100 órát kéne még beleraknom és nem garantálja, hogy nem bukom meg 6x. Azt javasolja, ne öljek bele több pénzt, nem fog menni, hagyjam abba, mert nincs térérzékelésem, nem érzem az autót. Létezik ilyen? Valaki volt hasonló helyzetben? Oktatók, tanulók, tapasztalat?

2023. jún. 21. 15:27
1 2 3 4 5
 1/50 anonim ***** válasza:
12%
Nem akarok szexista lenni, de ha no vagy, akkor jogos. A ferfiak terlatasa orokolten jobb a vadaszat miatt, nektek az oskori gyerekneveleshez az nem kellett sajnos. Ha az automata valto segitsegevel sem megy, az mar baj. Nekem volt egy idos holgy ismerosom, nyert egy kocsit, 100 ora utan sem tudta tartani a savot, ha az oktato nem nyul be, ott halnak a kamion alatt.
2023. jún. 21. 15:40
 2/50 anonim ***** válasza:
95%

Nem az autó kezelését nem lehet egyeseknek megtanítani, hanem a fogyelem megosztást, illetve az odafigyelést a feladatra. Sokan annyira szétszórtak, hogy egyszerűen képtelenek egy parkolási feladatot a tanultak szerint, pontosan végrehajtani. A szelektív figyelem is probléma. Szó szerint nem látja forgalomban, hogy jobbról jön egy Scabia, mert a váltásra figyelt, es közben nem fér bele a kamion észrevétele. Hihetetlenül hangzik, de egyre többen vannak így a tanulók közül. #1 Fiúk, lányok vegyesen, kb ugyanolyan arányban alkalmatlanok a vezetésre a figyelemhiány miatt. Sok lányt látok, akik remek a térérzékelésük, mozgáskoordinációjuk, és sok fiút, akiknek nem. Úgyhogy a nemek ilyen szétválasztása nem életszerű.

Kérdező: csinálj meg egy PÁV tesztet, akkor nem ölsz fölöslegesen még több pénzt a vezetésbe. Ha automatán nem tudod megtanulni irányitani az autót, akkor a figyelemmel van probléma. Ha azt szakemberrel (pszichológussal) sem tudod javítani, akkor tényleg hagyd az autót.

2023. jún. 21. 15:56
 3/50 anonim ***** válasza:
100%
Van.
2023. jún. 21. 15:59
 4/50 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok vezetés oktató, de nagyon hamar szereztem rutint és így sok ismerősömnek segítettem kicsit tanulgatni akár jogsi megszerzése után is (sokan hiába rendelkeznek a papírral, továbbra sem mertek egyedül autóba ülni vagy parkolni).

Legtöbb esetben - nemtől függetlenül - elég hamar belerázódtak, csak rossz oktatót kaptak. Szörnyű, hogy mennyire arrogáns, agresszív, tanítási módszereket nem ismerő oktató van, akik azokat képesek "megtanítani" akiknek szinte maguktól megy a dolog, de akiknél problémába ütköznek mert esetleg nincs olyan térlátásuk, nehezen figyelnek több dologra, vagy szimplán nem éreznek rá az autóra, ott kiakadnak és csak még nagyobb feszültség alá helyezik a tanulót, ami megmarad és még tartósan ront a helyzeten.

Ennek ellenére igen, van egy volt kolléganőm aki megbukott háromszor mire átment, vett egy autót, az első héten már megtalált vele egy oszlopot (szerencsére csak lassan, de a lökhárítónak nem tetszett), és akkor megkért hogy segítsek neki egy kicsit mert jóban vagyunk. Na, hát neki tényleg olyan problémái voltak és vannak továbbra is, hogy tényleg nem kellene vezetnie, ezt egy idő után ő maga is beismerte. Még többszáz kilométer után is konkrétan gondolkodnia kellett, hogy merre tekerje a kormányt ahhoz hogy az autó irányt váltson esetenként, tolatásnál különösen reménytelen volt a helyzet. Nem mert menni a sebességhatárokhoz közel sem, autópályán a belső sávban lazán krúzolt 90-100 között úgy hogy már egy sor volt mögötte (ezt onnan tudom, hogy egyik reggel pont beragadtam mögé én is munkába menet az M7-esen és felismertem, nem mertem felhívni hogy húzódjon le...), sok-sok órán keresztül vezettünk együtt, igyekeztem vele minél kedvesebben tanulni és gyakorolni, eljutottunk egy olyan szintre hogy már nem közveszélyes amit csinál, de továbbra sem jó a helyzet, szegény kisautóját 1 év alatt olyan szinten leélte esztétikailag hogy inkább el is adta és azóta nem vezet.

Szóval létezik ilyen, igen, és ha még váltanod sem kell annak minden megszokandó nehézségével, az hatalmas könnyítés a manuálishoz képest.

Ezzel az oktatóval is kezdted a vezetést, vagy váltottál már?

2023. jún. 21. 16:11
 5/50 anonim ***** válasza:
100%

Ja, bocsánat, az utolsó mondatban írtad hogy már a harmadik sulinál vagy...

Hát, akkor benne van hogy te is az általam leírt kategóriába tartozol.

4-es voltam

2023. jún. 21. 16:12
 6/50 anonim ***** válasza:
100%
Az elsőben. Bakker de fáradt vagyok. :D
2023. jún. 21. 16:12
 7/50 anonim ***** válasza:
19%
#1 Óvatosan ezzel, mert pont a vadászat miatt a férfiak csőlátóbbak, a nők sokkal jobban reagálnak a perifériában történtekre.
2023. jún. 21. 16:17
 8/50 anonim ***** válasza:
66%

Egy év volt, mire az automatát egyedül mertem vezetni, ami itthon van.

Váltóson vizsgáztam, de sok kihagyás volt, amíg nem vezettem, és magam sem tudom, hogy mentem át, de a forgalom is gyér volt aznap.

Aztán vettünk nekem váltós autót, belementem a másik autóba kanyarodásnál. Éktelen gödröt kerültem ki, nem fértünk el. Vmi ásatag autó volt szerencsére és a tulaj azt mondta, hogy hagyjuk. Nagyon rendes volt.

Naszóval fél év!! volt mire nem halál idegesen vezettem. Mert kanyar, mert emelkedő, mert mi lesz, ha jön egy traktor vagy bármi, amit meg kell előzni. Számtalanszor levillogtak, dudáltak, mert lassan mentem. Szóval fél évbe telt, mire nem mondom magamban, hogy kuplung, egyes, meg hogy mit kell csinálni, vhogy megy automatikusan. Fogalmam sincs, hogy állok be a parkolóba, egyféleképpen tudok, tolatva.

Szerintem nehéz megtanulni a figyelést, jól dönteni, kezelni az autót és meg is kell szokni az autót.

Milyen oktató az ilyen. Majd lesz kisautód, két tükör kint egy meg bent, két szem és menni fog. Élmény volt, mikor rájöttem, hogy látom a tükörből, hogy nem megyek neki a másik autónak parkoláskor. Azt kellene gyakorolni, hogy érezd az autót. Vmint egy nagyobb autónál látni az orrát, emiatt a szélességét elöl - hátul. Később a kicsit könnyebb megszokni. Vicces amikor a férjem keres parkolóhelyet az én autómmal és azt hiszi nem fér be, mert az övéhez van szokva, aztán 1 m van kétoldalt, mikor beparkol.

Szóval kevés a 70 óra, ez a lényeg, ha előtte még nem vezettél autót.

2023. jún. 21. 16:40
 9/50 anonim ***** válasza:
67%
#8 atyaúristen
2023. jún. 21. 16:43
 10/50 anonim ***** válasza:
32%
#9 A férj sem semmi, átül a másik autóba, és azt hiszi, a másikban ül. :D
2023. jún. 21. 16:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!