Hogy kell bánni egy kis benzines autóval? Mire figyeljek? Karbantartás, vezetés stb.
Vettem egy kis benzines VW-t, 54 ps.
Városi vagyok, nem használom minden nap (!), de kb hetente / kéthetente autópályán is megyek oda vissza kb 150 km-t, vagy ha kirándulni megyek többet is.
Az egész családomnak dízeles autója van, úgyh ők kilőve ilyen szempontból.
Tanulni benzinessel tanultam, bár az egy vadiúj autó volt, az enyém meg 2009-es…
Mire kell figyelni egy kis benzines motornál? Karbantartás, hogy hajtsam, garázs stb. Minden érdekel, köszi előre is :)
Még valami:
Minden új rajta, de kb egy évet állt az autó garázsban, 1-2x lett csak megmozgatva…
Benzint tankolj bele. :D
Ne kínozd a motort alacsony fordulaton, válts vissza nyugodtan előzésnél, emelkedőn. Ne váltsd fel gyorsításkor olyan hamar, mint a dízelt.
Hidegen is mehet simán 3000-ig a fordulat, meleg motorral még tovább. Az enyémnek spec 4200 körül van a nyomaték csúcs, ki is autózom.
3-4000??
A tanulóautóm (turbóbenzines) mindig 12-2500 között volt…
Azt hittem minél kisebb fordulatszám annál jobb a motornak mert kevésbé kopik?!
Mindig legyen benne minden folyadékból annyi és olyan, ami kell. Motorolaj, sebváltóolaj, hűtőfolyadék, fékfolyadék, szervofolyadék (ha hidraulikus a szervo). Akkor nagy baj nem lehet, feltéve, hogy az állapota most jó.
És a vezérműszíjfolyadék is legyen időben cserélve. (Ja, bocs. Az nem folyadék, csak simán vezérműszíj.)
A turbó teljesen más tészta...
"Azt hittem minél kisebb fordulatszám annál jobb a motornak mert kevésbé kopik?!"
Óriási tévedés. Üzemanyagot kevesebbet fogyaszt alacsony fordulaton. De ennek az az ára, hogy a dugattyukat nagyobb erő terheli ami miatt fokozódik a kopás is.
A szívó benzinmotorok ideális fordulatszáma 2500-3500 ford/min.
A legrosszabb amit lehet tenni, az meg az hogy alacsony fordulaton nagy gáz, igazi motorgyilkosság... A szívó benzineseket pörgetni kell. Sőt alkalmanként ajánlatos kihuzatni 5-6ezres fordulatig is őket, ezzel tisztul egy picit az üzemanyagellátó rendszer.
ne fordulatszámozzatok már ez annyira gyerekes.
minden motor egy kicsit más, majd hallja érzi hol kell felválltani
8-nak: Sokan nem érzik sajnos és rendszerint túl lassan járatják a motort, majd látva hogy így alacsonyabb a menetzaj és kisebb a fogyasztás abban a tévhitben élnek hogy ez jó a motornak. Legtöbben dízelen tanulnak, és dízel esetén tényleg jó ez a technika, de szívó benzines kocsiknál ez inkább egy rossz beidegződést jelent, mert a "dízeles technikát" akarják használni.
Aki tehát nem érzi a benzines kocsit, annak jó támpont lehet a fordulatszám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!