Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Valami jó tipp, hogy ne...

Valami jó tipp, hogy ne féljek ennyire a vezetéstől?

Figyelt kérdés
Három hete van meg a jogsim (mondjuk már decemberben megvolt a forgalmi vizsgám, csak az elsősegély csúszott későbbre), másfél hete van autóm. Használom, ha kell, majdnem minden nap, de nagyon félek még a vezetéstől. Egy kisvárosban lakom, itt most már viszonylag magabiztosan elvezetgetek, de ez tényleg nagyon pici hely, kicsi a forgalom. A megyeszékhelyre viszont eddig még csak az elkerülőn mentem be, és csak a külvárosi részeken jártam, beljebb nem merészkedtem még (nem ismeretlen a hely, ott tanultam vezetni, és ott éltem 30 évig, sokat járok oda amúgy is). Vasárnap muszáj lesz bemennem, mert el kell hoznom valamit, ráadásul a belvárosból. Eléggé bennem van a para, hogy mi lesz, ha valamit nem veszek észre, táblát, jobbkezes utcát, gyalogost, vagy bármit. Pedig hát azért tanultam meg vezetni, azért vettem autót, hogy tudjam a városban is intézni a dolgaimat kényelmesen, nem azért, hogy itthon bejárjak 4-5 utcát, ami gyalog is max negyed óra séta.

2022. febr. 15. 14:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Tudom, mit érzel, amikor először vezettem oktató nélkül, marha félelmetes volt, jó ideig csak a falusi suliból fuvaroztam a húgomat, aztán egyszer bedobtak a szüleim a élyvízbe, hogy vigyem edzésre a húgaimat a városba. Először vezettem autópályán, nagyon be voltam tojva, de sikerült gond nélkül, és mostmár szinte bárhova elvezetek (Budapestre még nem volt merszem/időm/lehetőségem felvezetni, de annak is eljön az ideje).

Ne parázz rá, csak nyugodtan bevezetsz, haladsz a forgalommal, a többi autós is segíteni fog. ha nagyon félsz, tervezd meg az utat előre, mikor, merre fogsz fordulni, átsorolni, sokat tud segíteni (esetleg használd a google maps utcaképet). Kapcsolj be valami zenét, amit szeretsz (én is mindig zenével vezetek), megnyugtat, és eltereli a figyelmemet a stresszről. Próbáld meg magabiztos lenni, ne kezdj el agyalni, hogy itt mit mond a KRESZ, mert mire rájössz, már 300m-rel odébb vagy. Tudj döntéseket hozni akkor is, ha nem jók. Egy sofőr, aki nem tudja, mit csináljon, veszélyesebb, mint aki valamit magabiztosan csinál rosszul, mivel lehet rá készülni.

Gondolj arra, hogy nem hajt a tatár, ha valaki türelmetlen, kikerül, menj kicsit lassabban a városban, mint lehet (bár az 50km/h sem egy űrsebesség)

Illetve én még azt szoktam, hogy indulás előtt elmondok egy gyors fohászt, hogy vigyázzon rám Isten, a Szűzanya, Szent Kristóf, amíg úton vagyok.

2022. febr. 15. 15:25
 2/11 krwkco ***** válasza:
100%

Ahogy egyes is írta a félelem a gyakorlással fog elmúlni.

Az elsőbbségadéás egyszerű: Ahogy közelítesz a kereszteződéshez, jobbra kell nézni

- van elsőbbségadás tábla, ami rád vonatkozik?

- látod egy tábla hátulját, a jobbra levő utcánál?

- jön valaki a jobbkezesből? Ezt a 3 dolgot kell sorra ellenőrizni.

Ha nem akarsz gyalogost elütni, akkor egy a fontos. Soha ne nézz semmit egy-két másodpercnél tovább. Pillants rá és utána jobbra-balra nézéssel ellenőrizd a többi irányt. És utána nézz vissza arra mit alaposan vizslatnod kell. Ez vonatkozik az elsőbbségadással kapcsolatban leírtakra, sebességmérőre, visszapillantóra, mindenre. Ha előre is nézel, nem fogsz gyalogost elütni.

2022. febr. 15. 15:34
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Én 2hétig rettegve ültem be a kocsiba.... Komolyan.. Pedig elsőre sikerült minden. Én pécsi vagyok, először csak kisebb forgalomba mentem ki és csak ide a közelbe, ez volt 4 napig. Utána be a városba, közeli falukba.. Aztán gondoltam egyet és délután fél5kor pattantam a kocsiba... Csúcsforgalom.. Aztán nevettem magamon, h ettől féltem?! Jól írja az első, nézd végig az útvonalat googlemapson és tervezd meg mit hogy, merre, meddig... Sokat segít. Én a mai napig, ha ismeretlen helyre megyek megnézem a térképet, h mininális helyismeretem legyen. Nyugi és menni, menni, menni kell. Így fogod tudni csak legyőzni a félelmet!!! Sok sikert és nyugi :)
2022. febr. 15. 16:10
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem is csoda hogy félsz, amennyi barom járkál az utakon meg is lehet bolondulni. Vasárnap reggel menj, akkor kevés még a forgalom!
2022. febr. 15. 16:12
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nagyon sokat segítettetek :)

#3 én is pécsi vagyok, csak most Szentlőrincen lakom :D A legnagyobb karácsony előtti elmebajban vizsgáztam. Vasárnap talán nyugodtabb körülmények lesznek. Az útvonaltervezőt mindenképp használni fogom, ismerem az utat, de így a biztos.

2022. febr. 15. 16:29
 6/11 anonim ***** válasza:
Fejbe kell eldöntened.
2022. febr. 15. 16:53
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Pécsen könnyű vezetni, szerintem kezdőknek az egyik legjobb város😁 Szerintem egyszerűbb is mint falun, Pécsen kontrolláltabb a forgalom.
2022. febr. 16. 06:36
 8/11 anonim ***** válasza:
7es, várlak sok szeretettel Pécsre 😁😁 Mondjuk a pesti vezetésnél biztos könyebb :)
2022. febr. 16. 09:37
 9/11 anonim ***** válasza:
8#as, köszönöm, Pécsen lakom😅 Sok helyen vezettem már, szerintem Pécsen a legkevésbé kaotikus mind közül 😅
2022. febr. 17. 06:34
 10/11 anonim válasza:
én pont az ellenkezőjét élem most át, nagyon durván elhúzódott nálam ez a jogosítványos mizéria, először volt egy oktatóm akivel SEMMIT DE SEMMIT nem haladtam több mint fél évig, aztán hónapokig nem vezettem a covid miatt, aztán átkerültem egy másik oktatóhoz akivel ugyan haladtam valamennyit de nagyon sokat ordított velem agresszívan, meg hülyeségeket beszélt meg ijesztgetett, aztán eltűnt ő is hónapokra, és végül ismerős ismerősén keresztül találtam egy oktatót másik autósiskolánál, aki nagyon türelmes meg kedves volt, néha neki is elgurult a gyógyszere,de na, megesik a legjobbakkal is, nem hibáztatom. kb. fél évig levizsgázni próbáltam, olyanokért buktattak meg szivattak hogy az vmi hihetetlen, és utolsó lehetőségként sikerült megszereznem, és pont pár napja vezettem először egyedül. hát vmi zseniális volt, hogy nem volt mellettem senki aki kereste hogy miért hibáztasson, hogy mit nem csinálok jól, hanem a saját tempómban, saját meglátásom szerint mentem. lehet, hogy még kicsit lassan vagy túlságosan óvatosan megyek, de nincs ezzel semmi baj, inkább kicsit ügyetlenkedjen vki eleinte, mint hogy agresszívan vezessen vagy felelőtlenül. arra gondolj hogy milyen sok ember megtanult vezetni, és a legtöbb ember élete során balesetet nem okoz egyáltalán.
2022. febr. 28. 00:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!