Heel and toe (jó) használata,dupla kuplung, gázfröccs nélkül hamar megeszi a szinkronokat?
Szeretnék megtanulni, arra az esetre ha mennék pályázni. Ugye maga a tanulás is ártalmas ( inkább a kuplungnak). Engem viszont az állandó használat érdekel váltó szinkron szemszögéből.
Feltételezem magas forfulaton visszapakolgatva fokozott igénybevétel van. A gázfröccs hiányát természetesen arra értem, , hogy nem neutrális váltó állapotban kuplungot összekpcsolva történne.
Ööö... nem.
A dupla kuplung gázfröccs a váltásnál a motor optimális teljesítményen tartását szolgálja. Magyarán ne essen vissza a fordulatszám.
Ennek a technikának a nem szinkronizált váltók esetében van jelentősége, vagy akkor ha kuplung nélkül vagy kénytelen váltani.
Ha szinkron sebváltónál kuplunggal kapcsolsz sebességet, akkor a kuplung teszi a dolgát, vagyis szétkapcsolja a motor főtengelyét és a sebességváltót.
A szinkronkapcsoló meg egy reteszeléssel úgy van kialakítva, hogy kapcsoláskor először együtt mozdul a kúpos (szinkronizáló) felület a fogazott résszel és azonos fordulatra hozza a két kapcsolandó tengelyrészt. A szinkrongyűrű fogazott része ami a tényleegeskapcsolást végzi, csak ezt követően tud továbbcsúszni.
#5 facepalm… nyugodtan ugralj lefele a kuplungrol valtas utan, meg lokdost be a fokozatokat barom modjara, meglatod mennyire nem lesz baja :)
A kerdezo meg elegge egy tipikus internetes barom aki kijatszotta a gran turismot es most hirtelen o lett a modern lauda :D Mindenkinek volt ilyen hulyegyerek korszaka, majd kinovod te is.
Nem mellesleg egy versenyauton baromi kozel vannak a pedalok, pont ezert, mig a te szaros swifteden tavol vannak es igencsak nehezkes lesz a sarok-cipoorros mutatvany, hacsak nem 45-os labad van.
Gyakorolni kell, nekem bakancsban is megy minden autómban, nem swiftem van mondjuk..
Mondjuk utcai autón addig van "értelme" a mozdulatnak, amig bowdenes a gázpedál :D :D
Köszönöm a válaszokat, jókat derültem. Mostmár vigyorogva alszom el. Imádom az internetet 😁.
Az 5-ösnek köszönöm, a releváns választ. És mindenki másnak a jókedvem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!