Hogyan lehet úgy vezetni, hogy visszaváltásnál ne torpanjon meg az autóm?
1 hónapja lett meg a jogosítványom, és rögtön elkezdtem vezetni, egy régebbi suzuki wagonr-el, és minden visszaváltásnál megtorpan az autó. Amin tanultam vezetni annál pl nem volt ilyen. Próbáltam a gázfröccsöt is, de úgy is legtöbbször megrándul.
Vagy jobban le kéne lassítani váltás előtt? És pl milyen sebességnél lehet már 1-est kacsolni? Nagyon éles kanyarnál inkább a 2-es fokozatba fékezzek bele majdnem fulladásközeli állapotba, vagy nyomjam be 1-esbe majdnem álló helyzetbe?
Olyan helyen lakok, ahol rengeteg az ilyen dombos-lejtős éles kanyar.
Ez természetes dolog. Visszaváltásnál megemelkedik a motor fordulatszáma ez energiába kerül, amit a kocsi mozgási energiájából szerez.
Ha zavar vegyél automatát.
Amin tanultál kifinomultabb autó lehetett, kettőstömegű lendkerékkel, ami időben egy kicsit elkeni a dolgot és kevésbé érzékelhető.
Ne foglalkozz vele. Ez egy szutyok autó, ami gombokból fenntartható és aránylag tartós. Gondolom a futóműve is jobban ráz mint az oktatóautóé. Az sem a te hibád. Fapad, hátul fatengellyel. ( merev tengely - legolcsóbb, legócskább megoldás )
Én úgy szoktam visszaváltani, hogy előtte már nem nyomom annyira a gázt, hogy gyorsuljon az autó, csak tartom a sebességet, és ilyenkor kuplung kinyom, gáz megtart, erre fordulatszám emelkedik, és mikor már látom, hogy kb. ott van, ahol előző fokozatban ilyen sebesség mellett lenni szokott, akkor felengedem a kuplungot. Nyilván ezt 5-ből 4-be, illetve 4-ből 3-ba könnyű megcsinálni. Ha már 2-be rakom vissza, akkor csúsztatni is szoktam, 1-est pedig csak akkor kapcsolok, ha nagyon lassan gurulok, tényleg lépésben, és már a 2. fokozat sem bírja. Persze dimbes-dombos vidéken ez változhat, ha emelkedőnek mész, akkor hamarabb vissza kell kapcsolni, ha lejtő irányába haladsz, akkor pedig még álló helyzetből is könnyen indulsz másodikban is.
Ki kell tapasztalni, na. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!