Beteg magzat akimár nagy tényleg élve hagyják megszületni?
Nem értem ezt a vitát meg a pontozást.
Az abortusz nyilván olykor egy szükséges rossz, de akárhogyan is történik, még ha nem is az elrettentésnek szánt hülyeségeket nézzük, akkor sem pártolandó dolog.
Nyilván akkor a legszükségesebb rossz ha éppen súlyos beteg a születendő gyermek.
De! Most mi a különbség a között, hogy elhajtják a beteg gyereket, és aközött, hogy nem látják el az amúgy "egészséges" 25 hetes magzatot. Megmondom. Semmi, mert önállóan egyik sem életképes. Aki kér a gyerekének tüdőérlelőt az kérjen, úgy ahogy valaki bevállalja az agykoponya nélküli gyereket. Az a gyerek aki 24 hétre születik, az nem egészséges, csak relatíve lenne az. Ha sikerül megmenteni és egészséges is lesz az szerencse, de legalább akkora, sőt sokkal nagyobb lutri, mint egy rendellenesen fejlődő gyereket időre megszülni.
Szóval parttalan okoskodás ez az egész. Én elhiszem amit a hozzáértők az abortuszról itt oldalakban leírtak, de tudhatnák, ha már hozzáértők, hogy nem mindig érdemes egy 24-25 hetes, teljesen életképtelen, esetleg még az átlagnál is kisebb, magzattal sem kockázatot vállalni, hogy agyvérzéstől megnyomorodva látássérülten vegetáljon x éves koráig.
25-ös vagyok. Továbbra sem értem, hogy miért ne kéne beadni a tüdőérlelőt egy 24 hetesnek, az hogy mennyire életképes, csak a tüdőérlelő, és a megszületése után derül ki, és ha újra kell éleszteni, akkor lehet eldönteni, hogy mit bír vállalni a szülő. Ha megkapja, lehet, hogy alig lesz vele valami "munka", ha nem kapja meg, akkor meg lehet, hogy küzdelem lesz az egész.
Igaz, hogy a 24 hetesnél lutri, hogy egészséges lesz-e, de a 25-nél már nem, a 26-nak meg már egyre biztosabb esélyei vannak.
A terhesség vállalásában mindenképpen benne van a kockázat, hogy nem egészséges gyermek fog születni, akár mennyi ideig is tart a terhesség.
persze, hogy nem mindig érdemes egy 24-25 hetest életben tartani, de ez sajnos mindig csak utólag derül ki. Előbb az ember megpróbál mindent megtenni, hogy megadja az esélyt az egészséges életre.
A 25 hetesek nagy része esetleg csak szemüveges lesz, vagy nem lesz kitűnő tanuló. Most ezek nem hiszem, hogy olyan indokok, hogy ezért nem kéne életben tartani. Szóval ez még nem a tüdőérlelővel dől el, az csak több esélyt ad. Az, hogy mennyire életképes csak utána derül ki.
23-26 terhességi hétre született babák 2,5 évesen:
1% nincs adat
2% elhalálozott
24% enyhe fogyatékkal él
24% súlyos fogyatékkal él
49% teljesen egészséges.
Ne jelentsük ki, hogy max szemüveges, mert ennél sokkal súlyosabb szövődmények lehetnek.
23-26 terhességi hétre született babák 6 évesen:
4% enyhe halláscsökkenés
11% enyhe neurológiai probléma
11% súlyos fogyatékosság
13% közepes mértékű fogyatékosság
30% szemüveg, kancsalság
31% problémamentes.
azért írtam, hogy szemüveges, mert az a véglet nem igaz, hogy nincs értelme tüdőérlelőt adni. Ebből a statisztikából is látszik, hogy a nagyrészüknek nem olyan baja van, amiért nem lenne érdemes élni, ez viszont tényleg csak utólag derül ki.
Az a baj ezzel a statisztikával is, hogy egy 23 és egy 26 hetes között ég és föld a különbség.
A másik pedig az, hogy a koraszülött ellátás folyamatosan fejlődik. 6 év múlva ugyanez a statisztika teljesen mást fog mutatni, pozitív irányban.
Na mindegy, csak a tüdőérlelő fontossága miatt írtam ezeket. Nagyon sokat fejleszt egy 24 hetesen is, aztán megszületik, kiderül mennyire erős, és utána dől el, hogy érdemes-e érte küzdeni, vagy nem. Valóban nem életképes, csak életben tartható, de éppen ezért fontos, hogy megkapja a gyógyszert, hogy minél jobb esélyei legyenek. Ne ezen múljon, hogy egy hónapig kell lélegeztetni, vagy csak egy hétig. Nem lehet rámondani, hogy minek kell életben tartani, és hogy úgyis mindegy, mert nem az. Ha nem kapnák meg, sokkal többen halnának meg, és sokkal több lenne a sérült is.
Természetesen én is esélyt adnék nekik, nem azért írtam az esélyeket, csak hát konkrétan ezt írtad:
"A 25 hetesek nagy része esetleg csak szemüveges lesz, vagy nem lesz kitűnő tanuló. Most ezek nem hiszem, hogy olyan indokok, hogy ezért nem kéne életben tartani."
Ez nem ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!