Mit kell tenni a terhesség kiderülése után?
Szia!
Ha próbaidőn vagy,akkor várd meg a próbaidő végét. Ha már régebb óta dolgozol ott,akkor jelentsd be,mert az új törvény szerint,csak a bejelentés napjától él a felmondási védelem,visszamenőleg már nem. Le fogják fénymásolni a kiskönyvet,nagyon mást nem kell tenned,de tulajdonképpen korrektebb is,ha tudnak róla,mert legalább tudnak számolni azzal,hogy esetleg majd táppénzre mész.
Gratulálok a kisbabádhoz,és nagyon boldog babavárást kívánok!
31hkm
Írásban= bizonyítható legyen, hogy szóltál. Tértis levél, ha bármi gond várható.
Tgyás: 365 vagy 180 nap kell, bonyolult a helyzeted, én inkább az egészségbiztosítót (oep) hívnám fel, ők tuti jó választ adnak.
Remélem hamar sikerül!
Szia,második válaszoló vagyok.
Nekem lefénymásolták a kiskönyvet,és amikor kiderült,hogy vesz.terhes vagyok,akkor is mindent lefénymásoltak,tehát van nyoma,hogy bejelentettem.
A gyes alanyi jogon jár,azt és a családi pótlékot mindenképp fogod kapni. a TGYÁS és a GYED az ami biztosított napokhoz kötött,ez származhat munkáltatótól,nappali tagozatos iskolából illetve pl.ha megszűnik a munkahely,akkor be kell regisztrálni a munkaügyibe,hogy biztosított maradj. Erről itt olvashatsz bővebben:
De valóban érdemesebb az OEP-nél érdeklődni ilyen esetben.
Én bejelentettem már a kiskönyv kiállítása előtt,mert ki kellett vennem egy szabadnapot a védőnő miatt. De egyébként mikor megkaptam a kiskönyvet,bemutattam az összes papíromat,és a többit meg a munkáltató intézi. A TGYÁS-t és a GYED-et is majd ott kell intézned,de az még bőven odébb van,főleg,ha még csak tervezitek a picurit :)
Ne aggódj,csak elsőre hangzik bonyolultnak :)
31hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!