Volt vetélésetek?
26 éves vagyok, hamarosan tervezünk babát a párommal. A korombeliek között rengetegszer, szerintem aggasztóan sokszor fordul elő, hogy elsőre vetélés lesz a terhességből (általában az első trimeszter alatt). Nem tudom, hogy én vagyok-e paranoiás, és korántsem olyan vészesek az arányok, de az az érzésem, régebben nem volt ennyi vetélés a lányok/asszonyok körében.
Ezért érdekelne, hogy akik az én korosztályomból kerültek ki (mondjuk most 23-28 évesek) és volt már terhességük, egyből megmaradt-e a baba vagy elveszítették az elsőt, esetleg másodikat...? Bár én mindig az elsőről hallok :(
17-es: nem tudtam, hogy működik a vetélés. Én csak a saját elképzelésemre hagyatkoztam, amikor azt gondoltam, nem létezik olyan, hogy valaki nem érezné a vetélést. De amint elmagyaráztad, igenis létezik. Nem tudtam, de köszönöm a felvilágosítást!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)
Két kérdésem lenne még. Mi az az utrogestan? Pontosan mire jó? Sejtem, de ti jobban tudjátok, és jó lenne tisztán látni. És mi pontosan a missed ab? Erről is van sejtésem, de jobb tutira menni. :) Köszi előre!
Utrogestan: progeszteron hormont tartalmazó tabletta. A progeszteront a sárgatest termeli, ez a hormon tartja fenn a terhességet. Ha nincs elég ebből a hormonból, akkor a méhnyálkahártya és vele az embrió lelökődhet, tehát vetélés következik be. Ilyen hormonhiány esetében szokták szedetni a nőkkel az Utrogestant, ami segít megtartani a terhességet.
Missed ab: az embrió elhal, de nem lökődik le. Nekem is ez volt, semmi tünet nem utalt rá, hogy baj van, ultrahangon jött a "meglepi", hogy sajnos nem él a baba. Ilyenkor műtéttel szokták befejezni a terhességet, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint az abortusz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!