Harmadik gyermeket bevállalni felelőtlenség?
Már kérdeztem a napokban tőletek ezzel a témával kapcsolatban de egyszerűen nem tudom,hogy a férjemet mivel tudnám megnyugtattni.
Két fiam van, egy 27 és egy 6 hós.A pocimban 5hetes a babám.
Én nagyon szeretném megtartani, el sem tudom képzelni az ellenkezőjét.
A férjem viszont retteg az anyagiak miatt.
Mindenhol azt olvasom,hogy akiknél 3 vagy több gyermek van ott nem lett sokkal nehezebb ez a dolog, sőt!
Mostanában jobban támogatják a nsgycsaládosokat...Ez tényleg így van?
Akinek van erre története kérem írja le,hogy a férjem is lásson erre élő példát!!!
Nagyon köszönöm!!
Szia
Nekem is 3 gyermekem van,van egy 10 éves,5 éves és egy 16 hónapos.
A harmadik terhességem teljesen váratlanul ért minket,szerettünk volna harmadikat csak kicsit később.
Mikor kezdtem gyanakodni a babára,mondtam a férjemnek hallani sem akart róla,félt,hogy mi lessz,anyagiakra gondolok most.
Mikor pozitiv lett 2 tesztem is és az uh is megerősitette,akkor változott meg egyik percről a másikra a véleménye,és azt mondta,hogy nem vetethetem el. (persze nekem ez meg sem fordult a fejemben)
Volt egy nehéz terhességem,és szülésem,ez volt a 3 közül a legrosszabb,de minden nehézséget megért.
A támogatásokról annyit,igen nem kell a tankönyvekért fizetni,ovódában,iskolában ingyen esznek a nagyok.
Buszon,vonaton 90%-os kedvezménnyel utazunk.
Nagyjából ennyi,szerencsére hitelünk nincsen,van saját autónk,házunk.
És ahogy már valaki irta elöttem nem egyszerre kell nekik a cipő,és ruha,hiszen nem egyszerre növik ki őket.
És örökölnek is egymástól.
Most ennyi jut hirtelen eszembe,majd ha elfelejtettem valamit,akkor irok még.
Ja és még valami,mikor megszületett a 3-ik,a kisfiam,férjem könnyes szemmel köszönte meg,és ez mindent elárult nekem.
Mi 2 évig rágtuk a témát.Legyen-e 3. vagy sem. Majd osztottunk...szoroztunk...és a szívünkre hallgattunk.Igen.Lesz 3. gyerek. 3 hetem van a szülésig.
Ahogy a többiek is írták,inkább 3,mint 2.
Rengeteg minden jár majd így,míg a 2 gyerekre semmi kedvezmény.
Mi is hárman vagyunk tesók,tudom hogy nőttünk fel,mit hogy kellett anyunak csinálnia.
Semmiben nem volt hiányunk,persze nem 20 ezres cipőkbe jártunk,és 10 ezres melegítőkbe....de ami kellett megvolt.
Mellesleg gyönyörű dolog a nagy család,van neki egyfajta varázsa,amit tovább szeretnék adni a mi gyerekeinknek is.
Okosan kell vásárolgatni,be kell tudni osztani a pénzt,ez tény.Ez szerintem a kulcs a dologhoz.
És tényleg nem muszáj egyszerre cipőt kapniuk,és pont szeptemberben a táskákat.Előre kell gondolkozni...már Májusban meg lehet venni az egyiknek a dolgokat...Júliusba a másiknak,Augusztusban a 3.nak.Anyu mindig így csinálta,és nem volt gond.Mellesleg nekem se koli díjat,se középsuliba a könyvekért nem kellett soha fizetni...abból a megmaradt pénzekből pedig sok mindenre futotta.
Szóval úgy gondolom,ha helyén van az ember esze,és tud spórolni,és nem vásárolgat össze vissza szarságokat felesleges dolgokat,igenis nem kell félni hogy éhen fognak halni,mert szül egy 3. gyereket.Ha pedig olyanok a szülők,akkor 1 gyerek mellett is a küszöböt fogják rágni.
Én már az előző kérdésedre is válaszoltam, én vagyok, akinek az ötödik baba fogant védekezés mellett, és egyértelmű volt, hogy megtartjuk!
Hidd el, ez nem csak a saját tapasztalatom, hanem sok barátunké is: a három gyerekkel csak jobban járhattok, mint a kettővel! A harmadik gyerek egyértelműen hoz a konyhára! Már többen leírták előttem, de talán 1-2 dolog ki is maradt, rengeteg plusz támogatást élvezhettek:
- újabb gyerekre kaptok családi pótlékot, ráadásul 3 gyerek esetén több a cs. p. fejenkénti összege is, mint kettőnél
- újabb gyerekre kaptok családi adókedvezményt
- újabb gyerekre kaptok gázár-támogatást
- féláron kapjátok a teljes napi étkezést a bölcsiben, oviban, suliban
- ingyen lesznek a tankönyvek
- beléphettek a Nagycsaládosok Országos Egyesületébe, ahol rengeteg féle kedvezményt kaphattok (pl. belépőkre, vagy ruhákat kaphattok ingyen v. potom pénzért, stb.)
És még sorolhatnám! És valóban nem beszéltünk arról a lelki pluszról (vagy "varázsról", ahogy előttem vki írta), amit a nagycsalád ad (legalábbis azoknak, akik ezt értékelik)...
Mi egyik gyerekünket sem a támogatások miatt vállaltuk, és nem is volt sosem pénz kérdése, hogy vállaljuk-e a következő gyereket (pedig mi is voltunk többször nehezebb anyagi helyzetben). De ha nálatok ez most pénz kérdése, akkor gondold át, mennyivel járnál jobban/rosszabbul! Mert őszintén megmondom: négy gyerekkel sokkal nehezebb lenne anyagilag, mint hárommal, de hárommal könnyebb, mint kettővel, ez tuti!!!
A kormány mindig is támogatta a nagycsaládosokat (hol így, hol úgy), és fogja is!
És még annyit, hogy hasonló kérdéseknél többen elmondtuk, hogy minden egyes gyerek születésével jobb lett a helyzet anyagilag! Persze ez (sajnos) nem mindenkire igaz, de azokra igen, akik körülményektől függetlenül, örömmel vállalják a gyerekeket, és hisznek abban, hogy ahová Isten báránykákat küld, oda legelőt is ad!
,,Erre én azt mondtam neki, hogy nem nagyon válogathattam, most élek ebben a "szörnyű" világban és ha 3 gyerek volt az álmom, akkor most fogom megszülni őket és kész. Nincs következő, hogy majd akkor talán egyszerűbb lesz.,,
Itt az igazság!!! :) Ezt nem is fogja az megérteni,aki nem ebbe a zűrös világba lett/lesz édesanya. Örök vita tárgya lesz a két generáció között,és azok a fiatalok,akik csak úgy,spontán támadnak és lenéznek bennünket,mert sajnos van ilyen....nem kevés...azokat sem fogom soha megérteni,Ők meg engem! Ez van.
A lényeg! Legyetek büszkék kedves kérdező,és örüljetek nagyon a kis jövevénynek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!