Hogyan mondjam el a páromnak, hogy terhes vagyok, de el akarom vetetni a babát?
Mi tagadás, én is nagyon elszomorodtam a 49-es válaszon.
Ebben a konkrét esetben annyira egyértelmű a kérdező szándékának morális megítélése( tervezett abortusz, a saját gyerek közös nevelésének az új párral szembeni ELVÁRÁSA, az amúgy a gyermekét vállalni akaró férfivel közös magzat egyoldalú, eleve eldöntött abortálása, védekezés hiánya, pénzhiányra történő internetes(!)hivatkozás, miközben tablettára nem jut keret,egy saját gyermek életének a békességgel való egyenértékűvé tétele, stb. stb. stb.), hogy sajnos - és ezt nagy szomorúsággal észlelem - az a sejtelmem, hogy a kérdező iránti lojalitás az öncélú abortusz-kampány része. :( Írtam már egyszer talán az elhíresültet, újra meghivatkozom éppen a fenti oppozíció kapcsán: "Jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani".
Kedves #50 "ddig nem védhettem meg az uborkaföldemet árammal a betolakodók előtt, mert milyen dolog az már? Mostanra viszont akár ön- akár birtokvédelmi szempontból akár önhatalmúan is megvédhetem a saját eszközeimmel a saját tulajdonomat." - namost erre meg én szörnyednék le, ha így lenne, ahogy mondod. Szerencsére ugye nem így van, a törvény most is egyértelmű határokat szab a birtokvédelemmel szemben, legfeljebb némileg megengedőbbeket, mondjuk úgy, hogy életszerűbbeket... a 220-as drótot most se vezetheted a kerítésedbe, ahogy 10 évvel ezelőtt se tehetted, és remélhetőleg 10 év múlva se. (egyébként az én képzeletbeli pallosom - halálbüntetést ellenző vagyok, tehát szigorúan képzeletbeli - a tolvaj és a Dracon archon közül egyértelműen az utóbbira sújtana le - nem, nem vagyok jogpozitivista:))
"A konkrét esetet illetően valóban joga van, mármint a papírforma szerint. Más szemszögből abszolút nincs és ha ezt a kérdező nem tudná, vagy legalábbis nem sejtené, akkor nem fordult volna kérdésével hozzánk." - a jog az egy egyféle szempont, az a JOG. Persze vannak más szempontok is, amelyek kívül esnek a jogon... az ember saját erkölcsi mércéje, a közvélekedés, az igazságérzet, a célszerűség, az indulat, meg még sokminden más jogon kívüli szempont, megközelítés létezik egy problémára.
Csak szerintem nem helyes keverni dolgokat, mert az megtévesztheti az informálódni vágyót. A mire van joga kérdésre a válasz a jogban rejlik, a mit tartunk igazságosnak kérdésre az igazságérzetünk ad választ, a mit tartunk célszerűnek kérdésre a logikánk, stb. Ezeket mind le lehet írni, el lehet mondani persze, csak szerintem úgy tisztességes, ha az azt meghallgató/elolvasó/értelmező ember számára is egyértelművé válik, mi a jog, mi az igazságérzet, mi a célszerűség, stb.
Kedves #51, "Írtam már egyszer talán az elhíresültet, újra meghivatkozom éppen a fenti oppozíció kapcsán: "Jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani"." - asszm én is írtam már talán valamikor erre, hogy álláspontom szerint ezt bárki elvárhatja ÖNMAGÁTÓL, de soha senki nem várhatja el MÁSTÓL.
Én meg egy ilyen kérdés kapcsán rendszerint azon szoktam ellamentálni, hogy azok, akik elkezdik a Kérdezőjéhez hasonló helyzetbe kerülő nőket a terhesség kihordása irányába nyomni, agitálni, sokszor sajnálatos módon a lelkiismereti terrorizmus eszközeivel is (ez nem Neked szól persze) szóval, akik némasikolyokat linkelgetnek, abortált embriókról készült (többnyire manipulált) képeket és bugyuta versikéket küldözgetnek akár privátban is, akik ilyeneket írnak, hogy "Kérdező! Te nagyon erős vagy, és BÁRMIT meg tudsz oldani, mert Te egy igazi Istennő vagy, csak kérlek állj így hozzá! És nem, könnyű az nem lesz, de hidd el, Gyermeked minden egyes mosolya milliószorosan kárpótol majd!" vagy ilyeneket, hogy "De legfőképpen hallgass a SZÍVEDRE. Ne a félelmeidre, nem a kétségeidre, hanem arra a hangra, ami a szíved LEGMÉLYÉRŐL jön." azok (max tisztelet a minimális számú kivételnek) hol a fészkes fenébe vannak akkor, amikor a történet rossz véget vesz, és vállalniuk kellene a felelősséget a tanácsaikért?
Hol vannak, amikor a dolog így sül ki:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye..
vagy így sül ki:
Szóval hol is vannak? Ja, hogy (újfent max tisztelet a kivételnek) a leghangosabban feszíccsükmegezők között... eszükbe sem jut a minimális felelősségvállalás se a tanácsaikért, egy negyed órányi rossz álmuk sincs attól, hogy az ő lelkiismereti terrorizmusuk nélkül mindez talán nem lenne...
És akkor KINEK nincs lelkiismerete ezekben a történetekben?
(nagyon ritka ebben a táborban - SAJNOS - az a korrekt ember, aki oda áll ilyenkor a nő mellé, vállalva a felelősséget)
Visszatérve a Kérdésre, nyilván az lesz, hogy a Kérdező meg a párja majd jutnak valamilyen döntésre, függően valszeg attól, hogy milyen jövőképben tudnak megegyezni egymással, milyen garanciákat tudnak nyújtani egymás számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!