A párom beleszólhat-e abba, hogy legyen abortusz vagy ne legyen, vagy egyedül döntök?
Elvileg a családsegítőbe mindkét félnek el kellene ugye 2x mennie, de ezt sokféle módon ki lehet játszani (azt mondod, nem tudod, ki az apa), legtöbbször az ott dolgozók sem foglalkoznak vele.
Jogilag a férjnek nincs beleszólása, mivel itt nem egy gyerekről van szó jogilag, hanem az anya ÖNRENDELKEZÉSI jogáról, amibe sajnos az apának beleszólása nincs.
SEMMILYEN jogi hercehurcával nem tudja az időt húzni. Elmész az orvoshoz, és kész. Nem is kell tudnia róla.
Szerintem ahelyett, hogy itt írogatsz, inkább holnap keresd fel a nőgyógyászt és beszélj vele.
"mígnem derült égből villámcsapásként ért, mikor megtudtam, hogy az óvszerek nem is véletlenül szakadtak ki." - ez így mondjuk (férfiként mondom) az aljasság minősített esete, egy olyan kapcsolatban tényleg nem lehet létezni, ahol az egyik fél direkt, aljas módon keresztbe tesz a másiknak.
"Csak félek, hogy minden jogi hercehurcával húzhatja az időt, és késő lesz." - Kérdező, ezen ne parázz, semmiféle gyakorlati lehetősége nincs időt húzni. Max ugyanazt a trükköt (joggal való visszaélést) próbálhatja előadni, mint anno a dávodiak, és hát nekik se jött be.
"Tudom, hogy keresztül fogom vinni"
Te most tényleg el akarod vetetni a babát? Én már nem is vagyok ebben olyan biztos. Itt írogatsz, ahelyett, hogy orvoshoz mennél. Pár nap alatt túl vagy az egészen, jobb minél előbb sort keríteni rá, ha már itt alakult, ehelyett meg jövő időben írogatsz itt.
Gondolkozz már! Mit tehetne jogilag a párod? Minek halogatod a dolgot?
#27, mint céloztam rá, azt teheti max, ami a dávodi ügyben történt, nevezetesen hogy ajándékoz valamit (házat, kocsit, készpénzt) a magzatnak, ezzel elérve, hogy a gyámhatóság gondnokot rendeljen ki, és gyámhatósági eljárást indítson, arra számítva, hogy amíg az eljárás tart, majd kicsúszik a Kérdező a törvényes határidőből...
Ezt meg szerintem elég egyszerű kikapuzni... pl. ha a kérdező addig a férj számára ismeretlen helyen tartózkodik, nem tudják első körben hova küldeni az idézést... vagy egyszerűen nem kell átvenni első nap az esetleg érkező hivatalos iratot, mire parkol egy hetet a postán, Kérdező nyugodtan intézheti a beavatkozást.
Meg nem született embernek hogyan lehet bármit is ajándékozni hivatalosan.
Ezt én nem tudom elhinni.
"9. § A jogképesség az embert, ha élve születik, fogamzásának időpontjától kezdve illeti meg. A fogamzás időpontjának a születéstől visszafelé számított háromszázadik napot kell tekinteni; bizonyítani lehet azonban, hogy a fogamzás korábban vagy későbben történt. A születés napja a határidőbe beleszámít.
10. § A gyermek részére már megszületése előtt gondnokot kell kirendelni, ha ez jogainak megóvása érdekében szükséges, különösen ha a gyermek és törvényes képviselője között érdekellentét van." - mondja a Ptk.
Márpedig ebből következik, hogy a magzatnak is lehet ajándékozni, javára végrendelkezni, bármi, viszont tulajdonossá csak akkor válik, ha élve megszületik, mert akkor keletkezik jogképessége visszamenőleg is. Ezért mondjuk, hogy a magzat FELTÉTELESEN jogképes, a feltétel pedig az, hogy élve megszülessen.
(de egyébként ez változatlan a Ptk-ban 1959 óta, "ősinek" mondható szabály)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!