40 évesen még van esélyem teherbeesni?
" Van, de sok a kockázata, és nem éppen ideális 60 évesen egy 18 éves gyerek anyja lenni."
te hányas voltál matekból?
"Sajnos azt vettem észre, hogy ezek a 20-as anyukák-kismamák borzasztóan lenezik a 40 éves kismamákat-anyukákat."
Én pont a fordítottját vettem észre eddig, ezen az oldalon is, illetve amikor terhestanácsadáson várok ott is lenéznek az idősebb anyukák pedig nem egy kiskamasz vagyok már és nem becsúszott a baba, van hova és mire születnie, dolgozó adófizető állampolgár az anyja és az apja is.
Amúgy szerintem nem lenézni szokták őket esetleg csak nem értik meg, mert ugyebár tényleg mindenhonnan azt lehet hallani hogy bizonyos kor felett már több a rizikó. Nem azt mondom hogy nem szülhet egészséges gyermeket stb csak nagyobb az esélye hogy kockázat lép fel mint egy fiatal esetében. Meg a korkülönbség amit nem egy válaszoló említettek előttem..
Én 40 vagyok, és védekezés mellet teherbe estem a második gyerekemmel. Amúgy a nőgyógyász körberöhögött, amikor kértem a beutalót a genetikai tanácsadásra, mert harminc évesnek sem nézett :-)
A károgóknak ne hidd el minden szavát, mert a méhlepény mintavétellel 99,9 százalékos pontossággal kiszűrhetőek a genetikai rendellenességek (40 éves korban kb. 1% esélyünk van a down kórra).
Amúgy engem is negyven évesen szült anyám, simán felnevelt, a korából végig letagadhatott volna 10-15 évet olyan fitalaossé tette a kési gyerekvállalás.
(Amúgy az első gyerekemmel 37 évesen lettem várandós első próbálkozásra. két éves múlt, gyönyörű, egészséges, okos. És nem fosztom meg attól, hogy legyen egy testvére, csak mert már negyven vagyok).
Ja, és nem nézem le a huszonéves anyukákat, inkább irigylésre méltó számomra, hogy van aki megteheti hogy korán vállaljon gyereket. (nekem sem egzisztenciám, sem férjem/apajelöltem nem még annyi idősen)
"A károgóknak ne hidd el minden szavát, mert a méhlepény mintavétellel 99,9 százalékos pontossággal kiszűrhetőek a genetikai rendellenességek (40 éves korban kb. 1% esélyünk van a down kórra)."
Szerintem itt senki sem károgott, ahogy te ezt megfogalmaztad. Ez tény és igaz, hogy a méhlepény mintavétellel kiszűrhetőek ezek a problémák, viszont a 35+ éves anyáknak már azzal kell számolnia, hogy minden 368. baba betegen születik, 38 évesen pedig az arány már 1:157. Ezért van az, hogy a hazai előírások szerint a 35 év feletti terheseknél minden alkalommal, még negatív előzetes leletek esetén is felajánlják a genetikai tanácsadás és a 20 terhességi hétig elvégezhető kromoszómavizsgálat lehetőségét.
Illetve nem szólt arról a fáma, hogy ki hány évesnek néz ki, lehet valaki 45 éves és kinézhet 30-nak ha viszont korban ott van.
És de bizony ezekkel a szavaiddal te is lenézed a fiatal anyukákat.
36/N
21-es vagyok.
Én csupán iróniából felcseréltem a számokat a 20-as kommentjében:)
27-es! Hadd döntsem már el én, hogy lenézek.e valakit vagy sem, ne te dönts el helyettem a szavaim kiforgatása révén. A kérdezőnek meg hadd legyen joga eldönteni, vállal-e terhességet, vagy nem.
Nem arra volt kíváncsi, hogy a fórum népe erkölcsileg helyesnek tartja-e a negyven éves korban szülést, hanem arra, hogy neki van-e esélye teherbe esni, ha esetleg úgy dönt.
Szerintem itt senki sem erkölcsi irányban írta meg a dolgokat, hanem egészségügyi dolgokban.
Sajnálom, hogy nem tudtad értelmezni amiket írtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!