IR, cukor helyett mit használjak? Fehér liszt helyett milyen lisztet (ami főzni is alkalmas)
Inzulinrezisztenciára, ami szerencsére nem komoly, azt javasolta a dokim, cukrot és fehér lisztet hanyagoljam el és mozogjak sokat.
Vettem is eritritet, steviát DE olyan borzalmas utóíze van, hogy egyszerűen a teát sem tudom meginni vele... tegnap a sóska főzelékben szintén éreztem, nem tudom megmagyarázni milyen íz, de szörnyű. Tudtok ajánlani helyettük valamit? 😁
A lisztnél pedig olyat, ami alkalmas nekem főzéshez is? (tk sajnos sokmindenhez nem)
Valamint, ha pl magamnak szeretnék sütni így pékárut, kenyeret, mit javasoltok? Valakinek bevált recept? (A tk kenyeremmel betont lehetett volna törni, de gondolom elronthattam valamit😅)
Zabpehelyliszt az puhább lesz. Én sok mindent abból csináltam.
Édesítőből azok a legjobbak amiket leírtál, viszont én se bírom az ízét így sima folyékony édesítőt használtam helyette.
Nekem xilit és eritrit keveréke vált be. Egyedül a paradicsom levesben érzem, hogy nem stimmel...
Kenyeret én a Lipóti teljes kiörlésű eszem, abban 80% teljes kiörlésű liszt van. Ha otthon sütsz abban is lehet úgy, hogy 80% teljes kiörlésű + 20% fehér liszt.
Én süteményeket amúgy sem sütök (nem is eszek), minden másba (főzelék, rakott dolgok, palacsinta) jó a teljes kiörlésű liszt.
Egyedül a nokedli nem sikerült abból... Ragadós vacak lett.
Zabpehelylisztet használok első sorban mindenhez, az íze miatt is, meg mert állagában alig tér el a fehérliszttől. teljes kiőrlésűvel keverve néha. Kenyérhez, pékárúhoz 20-30%-ban keverek hozzá fehér lisztet, a kelt tészták akkor nem lesznek olyan kőkemények (a tk cuccok valahogy nekem sosem kelnek meg).
Szaffinak van negyedannyi-ja, por formájú édesítő, ezt használom mindenbe, én még nem éreztem mellékízt. A múltkor készítettem vele túrókrémes sütit, tesóm, aki váltig állítja, hogy ő bezzeg mindenből kiérzi az édesítőt, csak nyammogott csendben és elégedetten hümmögött, majd repetázott. Szóval szerintem ha van is mellékíze, az nem jelentős :D Az eritritet én se szeretem, annak nekem is van egy ilyen "csípős" mellékíze nekem. Kávéba mondjuk a pötyit használtam mindig is, arról nem tudok nyilatkozni, milyen rendesen cukorral.
A palacsintába gondoltam, durum lisztet olvastam valahol, vettem is, ilyet használ valaki? Vagy ez sem igazán IR barát?
Süteményt én sem szoktam, nem vagyunk édes szájúak szerencsére. De pl a puding, palacsinta, túrófánk, kakaós csiga, és sós nasik (pl. sörkifli) amiket sűrűn sütök, és mind tartalmazzák :/
Folyékony édesítőt milyet használsz 1es? :)
Méz van itthon de gondolom az marad a férjemre, azt sem szabad?!
Durum liszt ugyanolyan, mint a sima fehérliszt, csak más típusú búzából készült, de ugyanúgy hántolt, ugyanúgy finomított. A durumtészta az jó viszont, mert az nem sima durumlisztből készül, hanem valami darabosabb változatból, nem is tudom már a nevét :D De másfajta.
Mézet nem lehet sajnos. Sem semmilyen szirupot (agavé, rizs, kukorica, juhar, stb), akármilyen jó is a reklámja. Mind hozzáadott cukor. Az összetevőket a boltban érdemes átnyálazni, rengeteg dologról hiszem azt, hogy cukormentes, aztán meglátom, hogy ja, azért almacukrot adtak hozzá, szóval kilőve. Alapból nem lennék ilyen szigorú, de amíg terhes voltam, addig erre így rászoktam a GDM miatt, aztán most meg már a gyerek hozzátáplálásánál is figyelem, hogy hozzáadott cukor nélkül adjam neki a dolgokat, és bizony megizzaszt néha egy-egy vásárlás.
Én semmilyen gabonát nem fogyasztok IR-esként.
Ha mégis kell bármibe “liszt”, akkor mandulalisztet, kókuszlisztet, darált földimogyorót vagy más darált magvakat (dió, napraforgómag, kesudió) használok.
Édesítésre pedig az eritrit a legjobb, mert 0 a glikémiás indexe és furcsa mellékíze sincs.
Tk sokmindenhez nem jó? Mihez nem?
Rántást, sűrítést lehet belőle csinálni, mindenféle lisztből lehet, én ha néha csinálok palacsintát is csak tk lisztből csinálom. Hozzá kell szokni, más az íze, de már jobban szeretem mint a cukorbombát (és kevés cukor nélküli házi lekvárral eszem).
Ezeregyféle valódi teljes kiőrlésű tészta is kapható megfizethető áron.
Főzéshez máshoz nem használják a lisztet.
Sütéshez kiváló a rozsliszt (főleg kenyérhez, más íze lesz tuti, de szerintem nagyon jó - pld. a Dr. Oetker Instant Rozskovászon van egy nagyon jó recept, de lehet még magokat, zabpelyhet stb bele pluszban tenni), lenmagliszt (kenyérhez, de egyes sütikhez, pld. browniehoz ezt használom mert kicsit tömény), dióliszt (kevert sütikhez, kenyérhez), és ezek még nem is drágák, persze ott a mandulaliszt, ami aranyáras, de könnyebb is vele dolgozni.
Kókuszliszt még az alternatíva, személyesen nincs vele tapasztalatom mert nagyon tömény, több folyadék/tojás kell hozzá hogy lazuljon, és nincs kedvem azokkal is kísérletezni.
Ugye ezekben a maglisztekben minimális a szénhidrát, cserébe kicsit tömények, de több nedvességgel, tojással, esetleg plusz rosttal (útifűmaghéj) simán ellensúlyozhatók. Persze el kell felejteni a habkönnyű piskótát (vagy ha valaki cukrászmester, gondolom meg tudja tk-ból is csinálni, de maglisztből már tuti nem :)), esetleg állagjavításnak minimális tk lisztet lehet mellé használni.
Eritrit/stevia kérdéskörben, csak azt tudom írni, hogy megszokás kérdése.
Már nekem se esnek jól a túlcukrozott dolgok. Sokszor csinálok magar és amerikai sütirecepteket, természetesen kicserélve az alapanyagokat, de még akkor se teszek bele ugyanannyi édesítőt, mint amennyi cukrot ír, mert ált. rengeteget írnak.
Teát magában iszom, kávéhoz 1 szem canderel és mandulatej.
Méz alapvetően ugyanaz, mint a cukor (glükóz), nekünk nem ajánlott.
Amiket írtál hogy csináltok, sós nasik, kakaós csiga, puding, simán meg lehet oldani tk/maglisztből. Lehet nem lesz olyan szép pufi, meg más íze lesz, de hozzá fog szokni a család. Elsőre lehet érdemes csak tk-val próbálkozni. Mivel úgy veszem ki, van tapasztalatod a sütésben, hamar bele fogsz jönni, meglátod. Én már normál recepteket is ha nézek, be tudom lőni, mit-hogy-mennyit helyettesítsek. (Egyébként eszembe jutott hogy leveles tésztából is van már tk. tönkölybúzalisztes variáció.)
Durum magában kicsit jobb mint a sima fehérliszt (ugyanígy a tönköly), de nekünk igazán a teljeskiőrlésű verziók kellenek.
Köszönöm a sok tanácsot!
Házi szörpöt, lekvárt mivel készíthetem? Ebben valakinek tapasztalat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!