Miért vált ki indulatokat a császáros szülés?
10:32 vagyok
Az orvos (akinél szültem)felesége is császározva volt,ugyanott ahol én.A hölgy ott főnővér ahol a férje szülész-nőgyógyász,beszélgettünk is (akkor neki már 2 éves volt agyerek,már dolgozott),kérdeztem,nem volt orvosi oka a császárnak,csupán biztonságosabb.
Ha ezek a válaszok alapján akarod eldönteni, hogy szülj, akkor nem irigyellek. A celebek a császárt választják, mert nem akarnak vajúdni, féltik a hüvelyüket, és akkora szaktekintélyeknél szülnek, akik be vannak táblázva, tehát egy véletlen elindult szülést valószínüleg nem tudna levezetni. Ezen kívül a dokinak nem kell ott lennie vajúdás alatt, hanem pikk pakk vág egyet, aztán mehet haza. Ez az orvosnak kényelmesebb, ráadásul pénzt is kap érte.
A celebek szoptatni sem nagyon szoptatnak, mert minden idejüket és energiajukat elveszi az, hogy szülés után rögtön visszanyerjék az alakjukat. Ezt se tartom követendő példának.
Nekem 2 komplkációmentes szülésem volt, es ezzel nem vagyok egyedül.
Nézz utána, hogy miért jó a babának hüvelyenkeresztül megszületnie, de ne itt, hanem szakmai ldalakon.
Én simán szültem. 14 óra alatt. Ebből kb 11 órán keresztül kaptam oxyt, az eda nem igazán hatott, iszonyat fájdalmaim voltak, a végén már (szégyelltem is magam ... ) kiabáltam. KÖnyörögtem a császárért, hogy szedjék ki belőlem a babát, mert nem bírom. Komolyan mondom, elég keménynek tartottam magam egészen a szülésig...
Hát, nem lett császár.
Szülés után kb 4 órával már egyedül mentem pisilni, igaz elég furán a gátmetszés miatt, meg ödémás is voltam ott lent. Aztán másnap már simán ücsörögtem.
Barátnőm császáros volt, nagy volt a baba és lábtartásos, szóval nem tudott volna megszületni. Na, ő szenvedett nagyon utána. Most a hasizma ketté van válva, kötényhasa van, sérve.
Most így utólag inkább a sima szülés és a "meg akarok halni" érzés vajúdás közben, mint hogy esetleg ilyen problémáim legyenek.
Egyáltalán nem ítélem el a császárt , megértem azt, aki ezt kéri. De a max 24 óra fájdalom vs (esetleges) 1-2 hét fájdalom igencsak nagy különbség.
Múltkor nézegettem a neten , melyik celeb szült természetesen és szerencsére vannak:pl. Liptai, Gregor B, Ördög N. De ez nagyon ritka, én is úgy vettem észre, hogy a túlnyomó többség császárt kér.
Ja és egyik nap olvastam , hogy egy anyuka olyan szerencsétlen módon repedt szülés közben, hogy fél évig nem tudta visszatartani a kakit. :(
Negatívumok hüvelyinél: kitágult hüvely, inkontinencia, kaki visszatartási nehézség, gátseb / repedés problémák, aranyér, szexuális problémák (fáj), baba beszorul (vagy nagy, vagy a köldökzsinór rövid) stb...
Lehetne sorolni egy csomót. Szerencsére nekem egyáltalán semmi problémám nem lett, egy pici aranyéren kívül, de az elmúlott 2 hét alatt.
CSászárnál: csúnya lesz a hasa, valamit nem jól varrnak össze / elvágnak, érzéketlen lesz a hasa, begyullad a seb, stb
Hááát vannak rossz dolgok mindegyikné, az biztos.
Sokat gondolkodtam ezeken a dolgokon, nem tudom...egyik sem hangzik túl jól, de a babának meg kell születnie és szerencsére az ilyen szövődmények nem olyan gyakoriak.
Az én férjem orvos. Én 3 babát szültem simán hüvelyi úton. Mindhárom 4 kiló feletti volt. Nem repedtem végbélig (2nél lett gátmetszés egy két centi , a harmadiknál semmi) , nem lettem inkontinens, (intimtorna terhesség alatt és utána is)
Mindkét szülés típusra tudok sok jó példát és rossz példát is.
Van olyan orvos ismerősünk aki nő és császárt kért.
Azért azt túlzás kijelenteni hogy mindenki aki simán szül inkontinens lesz, meg bereped végbélig...
Ez ugyanolyan riogatás mint az összenőtt belek a császáros oldalon.
Mindkét variációval lehet rosszabbul és jobban is járni.
Én azt gondolom, hogy maga a szülés aktusa az csak egy nagyon pici szelet a gyerekvállalásból/gyereknevelésből és aki mondjuk félelemből vagy kényelemből is választja a császárt ( a fent írt celebek mondjuk) annak is lesz épp elég megoldandó problémája a gyereknevelés során a sok sok év alatt. Nem hinném, hogy bármit is osztana-szorozna hogyan bújt ki az a baba anno:)
Anyukám majdnem a szülőágyon maradt a nővéremmel,miután nővérem úgy gondolta,hogy ő először a könyökét dugja ki,csak aztán a többit...Szóval nem csak a fejét kellett először kinyomnia,hanem a mellé szorult behajlított kezet is vállal együtt.Szanaszét repedt szegény anyám,5 órán át varrták, hajszál híján a proktológiára került,ahol kivezették volna a végbelét a hasfalára.Isteni csoda,hogy ez nem történt meg.Anyám mesélte,hogy ő egy hónapig nem érezte embernek magát,iszonyú fájdalmakat élt át,de nem akarta,hogy császározzák.
Mikor én születtem,nem voltak fájásai,mikor a kórházba bement du.2-kor,hogy mintha érezne valamit,a doki közölte,hogy már épp szül,úgyhogy levetkőzni,befejezni,ha már el tetszett kezdeni...
Fájásai ugyan nem voltak,de a nyakamra tekeredett a köldökzsinór,így majdnem meghaltam,miután megszülettem.4 körül születtem meg,anyum 2 óráig "tolt" kifelé,de mivel a köldökzsinórtól nem tudtam kijönni,hosszabb lett a kitolási szak,mint általában.
Barátnőmnek oxigénhiányos gyereke lett,mert a doki nem akarta 11 óra egyhelyben toporgás után sem császározni,inkább 2 kollégájával együtt kinyomták-vonták kézzel a szülőcsatornából..Gyermekmentővel vitték Pestre, 2,5 éves a gyerek,és még mindig 2 féle kezelésre jár.
Nekem meg sürgősségi császárom volt,mert 20 percen belül 4x ment el a szívhangja a picinek,azonnal toltak a műtőbe,mert ő is úgy döntött,hogy kötözöttsonkásat játszik a köldökzsinórral.A császár nem fájt,semmit nem éreztem,20 perc alatt megvolt.Utána következő 3 nap nem volt leányálom,de abszolút túlélhető volt.
Ja,a doki mondta,hogy jobb is,hogy így esett,mert nagyobb feje lett,mint az átlag,és meg sem tudtam volna szülni,amúgy is császár lett volna a vége.A sebem alig látszik,jó,és hogy így történt ahogy,mert-meg lehet kövezni- de sok időt elvesz a vajúdás,szülés,és sokaknak olyan trauma,hogy nem akarnak második gyereket.Császár gyorsabb,nem töltöd az idődet oltári fájdalmak közepette,hanem szinte rögtön a babáddal lehetsz.
Még hozzáfűznék egy személyes gondolatot:
A hüvelyi úton szülők a vajúdás,és szülés alatt végigszenvedett időt irigylik a gyors,fájdalommentes csáazárosoktól.Igaz,hogy utána nekik (a csász.-nak)is baromira fáj,de szerintem nem annyira gáz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!