Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Meg lehet akadályozni valahogy...

Meg lehet akadályozni valahogy a gátmetszést?

Figyelt kérdés

Lehet valahogy tiltakozni ellene?

Inkább repedjek ha repedek, de én rettegek az ollótól és állítólag borzalmas hangja van

én ezt nem akarom átélni

2013. jan. 28. 22:58
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
66%

Lehet, igen, nyilatkozatban elutasíthatod, valamint készülj, ahogy előttem is írták, keress olyan dokit, szülésznőt, akinél sokan szülnek gátvédelemmel.

Kicsi adalék a repedés- vágás témához:

"a spontán módon keletkezett gátrepedések nagy része enyhe – már ha vannak egyáltalán. A rutinszerű gátmetszés másodfokú gátrepedésnek megfelelő sebet ejt, mivel áthatol a gát bőrén, kötőszövetein, illetve belevág az izomszövetbe is. (...)

Ha valaha is próbáltál már textilt kézzel eltépni, tapasztalhattad, hogy a megkezdetlen szélű anyag igen ellenálló mindaddig, amíg be nem vágod a szélét a kisollóddal. Utána már könnyen hasítható végig.

Variáció: Tipikus eset, hogy az orvos praxisának gátmetszési rátája felőli érdeklődésre azt válaszolja a kismamának, hogy „csak akkor végez, ha nélküle elrepedne a gát.” Ha ilyesmi fordulna elő velünk, érdemes megkérdezni, hogy miért gondolja ezt így. Lehet, hogy az állítás a fejezet elején leírt egyenes vonalú sebvarrási preferenciát rejti, de az is előfordult már, hogy az orvos azzal válaszolt a kérdésre, hogy „a gátmetszés megvéd a gátrepedéstől”. Ezt a mondatot – bár többször is hallottam már – máig sem sikerült logikailag feldolgoznom, válaszolni viszont azt szoktam rá, hogy „az amputálás is megvéd a lábviszketéstől, de azért köszönöm, inkább mégse...”(...)

Általános mítosz: “Egy szép egyenes vágás jobb, mint egy szabálytalan szélű repedés.”

Evidencia: Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a gátmetszésnek is van kockázata: pl. vérveszteség, hematómák kialakulása, fertőzés, szoptatási problémák (a kényelmetlen ülés miatt), érzékeléscsökkenés, szexuális- és lelki problémák. Ezzel szemben “nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a rutinszerű gátmetszés csökkentené a súlyos gáttáji trauma kockázatát, javítaná a gát gyógyhajlamát, megakadályozná a magzati traumát vagy csökkentené a vizelet stressz-inkontinencia kockázatát. (Sleep, Roberts, and Chalmers 1989)

Józan ész: Egy egyenes sípcsonttörés is jobb, mint egy szilánkos ferde, mégsem töretem el a lábam “megelőzésképpen” minden sítúrán.

Variáció: Amikor egy orvos ezzel a mítosszal érvel, annak a hátterében néha az a mögöttes tartalom áll, hogy “egy szép egyenes vágást könnyebb összevarrni, mint egy szabálytalan szélű repedést”. Ez a megközelítés azonban a szakember kényelmi szempontjait helyezi előtérbe és ezért nem épp kliensközpontú. A probléma megoldását inkább a szakemberek sebvarrási készségeinek elmélyítésében, mintsem a rutinszerű gátmetszésben látom. Ráadásul az, hogy egy adott szakember számára milyen típusú seb helyreállítása tűnik egyszerűbbnek, teljesen szubjektív kérdés: van, aki a szépen összekapaszkodó szabálytalan vonalút találja kisebb kihívásnak.

Mítosz 1.: “A gátmetszés megvédi a gátat a súlyos gátsérüléstől,”

Evidencia:

a) “Valamennyi modern kutatás azt találta, hogy a mély repedések szinte kizárólag gátmetszés továbbterjedése folytán keletkeznek” (Goer, 1995 – ld. az Irodalomjegyzékben sorolt tanulmányokat)

„A mély gátrepedések előfordulási aránya hússzoros volt gátmetszés mellett” (Borgatta és tsa., 1989.)

„Az egyik általam meginterjúvolt szülész-nőgyógyász nyíltan kimondta: “Sosem tapasztaltam harmad- vagy negyedfokú továbbterjedést (repedést), hacsak nem végeztem gátmetszést”.” (Davis-Floyd, 2003.)(...)"

2013. jan. 29. 12:08
 22/28 anonim ***** válasza:
Sajnálom,hogy ezt írom de én éreztem! Láttam mikor először közelített a doki az ollóval és elkaptam annyira féltem! Én nem hallottam semmit de éreztem amugy nem volt gáz az az érzés gondolom a fájás miatt!
2013. jan. 29. 12:57
 23/28 anonim ***** válasza:
46%
Mint már írták a repedés sokkal rosszabb, mint a metszés!Én nem éreztem mikor vágtak, csak szólt a szülésznő, hogy akkor most vág, de én nem emlékszem fájásra. Hisz fájt mindenem már akkor, a fenét se érdekelte már, csak legyen vége! Aztán a varrást sem éreztem, nem is érdekelt semmi csak az hogy végre ott volt a kislányom! :) 2 héttel szülés után már semmi bajom nem volt! :) Azt sem éreztem hol van a helye!
2013. jan. 29. 14:31
 24/28 anonim ***** válasza:
72%
Iszonyú nagy hülyeség ez a repedés rosszabb, mint a metszés duma!! Nekem gátvédelem mellett lett repedésem (másodfokú ráadásul), mert igen nagy volt a baba feje. Nem éreztem semmit, és sookkal gyorsabban gyógyulok, mint a gátmetszésesek, akik ugyanazon a napon szültek!! Én már vígan sétáltam, ültem, 24 órás rooming inben elláttam a babámat, amikor ők még az ebéd idejére is alig tudtak megülni a széken. A szobatársam egy héttel a szülés után sem tud se székelni, se pisilni rendesen. Én a szülés utáni második nap kértem egy kúpnyi segítséget ehhez, de aztóta minden nap normálisan tudok WC-re menni. Na ennyit a repedésről... ha az, aki a gátvédelmet csinálja, ért hozzá, te pedig előkészíted a gátad, akkor nem lesz gond!! TUTI! A legtöbb durva repedés amúgy akkor van, ha túl gyors a baba, mert mondjuk horror mennyiségű oxival gyorsítják a kitolást. Olyankor általában van metszés is meg repedés is, na, az már nagyon durva lehet!! És van aki a metszés ELLENÉRE tovább reped, pedig lehet ha nem vágnak, akkor a metszésnek megfelelő repedéssel megússza.
2013. jan. 29. 21:27
 25/28 anonim ***** válasza:
61%
Nekem nagy metszésem volt, 4300g-os babát szültem. Nyilván indokoltnak látták, hogy nagyot vágjanak. Lehet lassan gyógyult, de azért én örülök, h így történt, mert sima gátvédelemmel vszínű jó sok repedésem lett volna. És én nem éreztem és azt sem tudom pontosan mikor volt. A fájások erősebbek és arra koncentráltam iszonyatosan, hogy végre megszülessen.
2013. jan. 31. 23:35
 26/28 frászkarikaborsó ***** válasza:
én voltam aki azt írta hogy gyengébb a gátizomzat.. kérdésedre válaszolva ez alatt azt értem hogy kevésbé érezni ha összeszorítom ott bent. Nem tudom spárgázni fogsz-e tudni, de szerintem erre nincs hatással a gátizomzat, se a tornára.
2013. jan. 31. 23:50
 27/28 anonim ***** válasza:
67%

Egyik észrevételem: Amint látom több anya is azt írta, hogy gátmetszés mellett repedtek tovább, vagy akár még belül is. Nos ekkor kérdezem, hogyan védte meg vagy mitől védte meg őket a gátmetszés?

Másik: Azt állítják: A gátmetszés elvileg a gátrepeséstől véd meg. Nos valójában mitől védenek meg ha maguk az orvosok vágják szét a gátat mélyen az izomba és okoznak másodfokú sebet.

Harmadik: A repedés rosszabb, mint a gátseb? Akik ezt mondják és állítják szültek már repeséssel? Mert úgy láttam, aki ezt állítja csak a gátmetszés oldalát tapasztalta meg, akkor honnan tudja milyen spontán repedni?

Szerintem hallgass olyanokra, akik valóban tudnak nyilatkozni tapasztalatok alapján a gátvédelemről, legyen szó páciens vagy orvos részéről. Hiába adnak jó tanácsot olyanok, akik nem tudják miről van szó.

2013. febr. 6. 21:45
 28/28 anonim ***** válasza:
67%

"Hazánkban még mindig egy olyan káros és jobbára fölösleges szülés körüli beavatkozással teszik pokollá a nők életét, melynek szükségességét semmilyen tudományos érv nem támasztja alá. Sőt, a gátmetszés igazolásául szolgáló orvosi érveket – jobb, mint a spontán gátrepedés, csökkenti az inkontinencia kialakulásának esélyét, és megelőzi a hüvelyfalizomzat ellazulása miatt fellépő szexuális problémákat – közel harminc éve tudományos igényességgel megcáfolták. A mai magyar szülészeti eljárásban nem is annyira a prevenció indokolja, mint inkább a szülés vezetése során alkalmazott elavult és káros kórházi gyakorlat maga idézi elő a gátmetszés szükségességét. Ezek mindegyikét – a kőmetsző pozíció alkalmazását a kitolás alatt, a vezényszóra nyomatást és a méhre gyakorolt hosszas és erőteljes nyomást – a WHO a megszüntetendő eljárások közé sorolja. "

[link]

2013. febr. 6. 21:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!