Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mitől függ az, hogy csinálnak-...

Mitől függ az, hogy csinálnak-e gátmetszést? Miért, miből állapítják meg, h szét kell-e vágni?

Figyelt kérdés
2012. szept. 14. 07:34
 1/10 anonim ***** válasza:
62%

Ha túl gyorsan jön a baba vagy túl nagy a feje, akkor vágnak,hogy ne szakadjon az a terület, mert a sima vágást jobban össze lehet varrni és könnyebben is gyógyul.

Fölöslegesen nem vágnak, ha viszont kell, akkor nincs más megoldás az anya érdekében.

2012. szept. 14. 07:41
 2/10 anonim ***** válasza:
62%
Nekem is vágtak, mert az előző szülés utáni hegemnél nem akart tágulni, így sajnos kénytelenek voltak. Na meg a baba feje sem volt épp kicsinek mondható. :-) De hidd el, az a legkevesebb, én nem is éreztem a vágást, annyira fájt mindenem.
2012. szept. 14. 08:16
 3/10 anonim ***** válasza:
31%

Ez nem igaz amit az elsö írt. a vágás gyógyúl a legnehezebben, és sokkal érzékenyebb is marad mint egy szakadás.

én németországba élek, itt csak akkor vágnak ha nagyon kell. elsö lányomnál vákum kellett ezért kötelezö vágniuk. másodiknál rendesen jött, semmit nem néztek. mikor kijött a baba, megkérdeztem, hogy szakadtam-e , mire a válasz, "nem néztük, majd mindjárt megnézi a doki". vagy is nem is figyelnek rá. szakadtam egy kicsit, amit össze varrtak, és akkor kérdeztem miért nem vágtak, és ekkor mondta a doki, hogy soha nem vágnak csak ha nagyon indokolt, pl vákumnál.

2012. szept. 14. 08:22
 4/10 anonim ***** válasza:
57%
Az, hogy neked volt egy pozitív tapasztalatod nem jelenti, hogy nem mondott igazat az előző. Alapvetően egy mesterséges, egyenes sebszélet könnyebben és szebben össze lehet illeszteni, mint egy tépett, szakadt sebet. Ez alap. Hogy neked mázlid volt vele, az külön öröm, de ez nem az átlag. A repedés pedig sokszor a végbél felé megy. Mindenki döntse el maga, hogy ha gyorsan jön a pici és nagy a feje, akkor gátmetszést szeretne vagy egyenetlen sebszélekkel berepedni a végbelébe. Ezek tények. ÉS ezért vágnak, ha kell!
2012. szept. 14. 09:10
 5/10 anonim ***** válasza:
83%

Sajnos nem teljesen így van.

Fogj egy textilt, és próbáld meg szétszakítani. Nem igazán megy. Viszont ha belevágsz ollóval egy kicsit, és utána próbálod szétszakítani, akkor a vágás "nagyszerűen" tovább szalad.

Ergo, ha csinálnak metszést, az még ugyanúgy tovább tud szakadni, repedni.

Sajnos nekem az első szülésem gátvádelemmel indult, de a baba leesett szívhangja miatt gyorsan ki kellett jönnie, így sürgősségi gátmetszést csináltak, repedtem, szakadtam tovább.

Egy év volt a regenerálódás, csúnya a gátam ma is, az a rész soha nem lett a régi, még megközelítőleg sem.

Utána még kettőt szültem, gátvédelemmel, pici repedés volt mindkétszer (szintén a régi gátvarrás mentén, ami nem tágul) Sokkal jobb volt, össze nem lehet hasonlítani a gyógyulást.

Amúgy maga az orvosom mondta, hogy amit egyszer vágnak, az SOHA nem lesz a régi. (Még ha ugyanolyan jó is lesz, akkor is más)

2012. szept. 14. 09:34
 6/10 anonim ***** válasza:
68%
Ja és az lemaradt, hogy a repedések varrása szépen gyógyult, míg az első szülésem utáni gátvarrás helye ma is csúnyán meglátszik, és ami a "legjobb", hogy estére, vagy ha fáradt vagyok, nap közben is ödémásodik. :o(
2012. szept. 14. 09:35
 7/10 anonim ***** válasza:

4esnek igaza van.

a szövetes példa meg sántít mert ha megszűnik az ellenállás a vágás következtében ugyan mitől szakadna tovább.

A gátmetszést ferdén vágják,nem a végbél felé !!!

[link]

Inkább vágjanak.

Ja és ha valaki nem tud varrni ,az a szakadást sem fogja szépen bestoppolni ,mert még nehezebb...

2012. szept. 15. 01:37
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha még nagyobb a baba feje, vagy gyorsabban nyomul ki, akkor nem szűnik meg az ellenállás. Én magam repedtem szakadtam tovább a gátmetszés ellenére (vagy mellette), és ezzel még sokan vannak így. Saját ismerőseim is, és itt az oldalon is olvastam.

Ha épp akkora lesz a vágás, hogy pont kifér a baba, és nem szakad semmi tovább, akkor meg nagy valószínűséggel egy jó gátvédelemmel metszés nélkül is meg lehetett volna szülni, csak a magyar gyakorlat még mindig sok helyen az, hogy vágnak ha kell, hanem mert ilyen az orvosi gyakorlat nálunk. :o(((

Főleg első szülésnél a legtöbb helyen automatikusan vágnak. De pl. nővérem orvosa mindháromszor vágott, mert ő olyan doki, aki "mindig vág", pedig másodjára, harmadjára aztán végképp semmi szükség erre.

De ha utána nézel egy kicsit a nyugati gyakorlatnak, akkor Te is látni fogod, hogy a legtöbb helyen a gátvédelem az alap, és csak szükséghelyzetben csinálnak gátmetszést.

(Lehet ezt is lepontozni :o)

2012. szept. 15. 09:26
 9/10 A kérdező kommentje:
Én nem pontozok le senkit. Engem pontoz le egy emberke a "léci"szócska miatt. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2012. szept. 15. 14:58
 10/10 Eszter858585 ***** válasza:

WHO ajanlasa szerint nem szabad "rutinbol" vagni.

En Texasban elek 35 hetes kismmama vagyok, nekem a dokim azt mondta, o csak akkor vag, ha a baba eletveszelyben van ("beragadt" es pl. nyomja a koldokzsinort, ilyenkor agy oxigenhiany alakulhat ki, ami nem jatek).

Csak azert, mert egy kicsit vagy akar nagyon szakadnek, nem vag! Azt mondta, hogy a szakadas termeszetesebb, konnyebben gyogyul (persze osszevarjak azt is)!

En hiszek neki, es orulok, hogy meguszhatom remelhetoleg gatseb nelkul. Sogornom juliusban szult, vegig ott voltam vele, es egyaltalan nem szakadt!

2012. okt. 12. 11:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!