Rettegek. Hogy lehet túlélni?
Bocsánat,hogy ilyen világvége hangulatban írok,de olvasgattam pár kérdést régebbről is,hogy milyen erősek az ilyen-olyan fájások. És amiket leírtak....
Most vagyok a 13. héten,de nekem iszonyat alacsony a fájdalom küszöböm,ha pl a vádlim nagyritkán begörcsöl,már sóhajtozok,sziszegek,kaparom a falat. Hát egy tolófájásnál én nem is tudom,mi lesz velem. Ha rá gondolok,már bőgni tudnék :(. És egy kénye sz@rnak (bocsánat) érzem magam emiatt. De mondjátok meg,hogy lehet erre lelkileg felkészülni? Nem akarok szégyent hozni anyámra és a nővéremre,mert annál a dokinál fogok szülni,akinél én is születtem és akinél nővérem is szült,de ők úgy,hogy egy hang nem jött ki a torkukon.
Teljesen el vagyok keseredve :(!
Kedves Kérdező:)!
A szülés már ott eltér a vádlifájdalomtól, hogy olyan hormonbombát kap a szervezeted(saját magától), amik a fájdalmat egyrészt csillapítják(oxitocin, endorfin...örömhormonok), másrészt ez a fájdalom "értelmes", hiszen ezek hozzák világra a babádat:). Ezt tudatosítsd magadban, az már egy lépés a könnyebbség felé:).
MÁsrészt érdemes lenne utána olvasni a szülésnek, élettani szülésnek, mert az is sokat segí>t ha agyban felkészülsz, tudod, mi miért történik, melyik fádalom mire "jó":).
MÉg bőven időben vagy, érdemes lehet például hipnoszülés tanfolyamra elmenni(még akkor is ha nem ez a Te utad), sok hasznos technikát, módszert tanulhatsz, amik mind- mind segítenek a szülési fájdalmak enyhítésében, elviselésében:).
hát, hogy mennyien tudnak támogatni lelkileg...
én a 3.-at várom, és most paráztam be. Akármennyit olvashatsz utána, hiába tudod hogy mi miután következik, konkrétan a fájdalomélményre nem tudsz és nem is lehet felkészülni. minden igaz, amit elmondtak előttem: 1. ez a te szülésed, nem az anyudé vagy a nővéredé...kit érdekel mit szól az orvos? soha, elépzelni sem tud olyan irgalmatlan erőt, amivel egy kisbaba születik, hiába látta már sokszor. ha a szüléskor elkezd osztani, küldd el a fenébe, vagy mondd neki, hogy próbálja ki vagy fogja be...2. nem a kitolás fáj a leginkább, bár aki még nem szült elképzelni sem tudja hogy fér ki a gyerek... baromira kellemetlen, feszítő, égető érzés, de vhogy ott megszáll egy erő, és csak arra koncentrálsz, hogy kinyomd a picit, ott már tudsz irányítani...vajúdás alatt nekem nem ment, örültem, ha levegőt kaptam. 3. mint a mellékelt ábra mutatja, én már 2x átéltem, tudom mi történik, mégis most paráztam be. A legjobb tanács: nézz utána, hogy a kórházban van-e lehetőség fájdalomcsillapítással szülni. én spec. EDA-ra gyúrok most. és mindenképp ajánlom, hogy bérelj egy mamatens készüléket, ami hihetetlen sokat segít a vajúdás alatt. nem szégyen fájdalomcsillapítással szülni, semmivel sem leszel kevesebb tőle, vagy rossz anya... nekem elhiheted. 4. halgass a saját ösztöneidre!
Oh hát meg sem fordult a fejemben,hogy ne kérjek fájdalomcsillapítást,azt mindenképp ki fogom harcolni :)!
Amúgy jógázom és meditálok,szóval hiszek az agykontrollban is. Próbálok nem rágörcsölni,csak nehéz. Főleg mikor a "kemény" csaj ismerőseim mesélik úgy a dolgokat,hogy ők is a "falat kaparták",pedig aztán ők nem kényesek.
Szia!
Nagyon együttérzek Veled, szülés előtt én is minden infót be akartam szerezni, mire is kell felkészülni.. És tudod mit? Ez tök hasznos dolog. :) Rengeteget számít, hogy tudod, hogy mi történik veled, és miért. Mire eljutottam a szülésig, már nem volt bennem félelem az ismeretlentől, nem rettegtem tőle. Rengeteget számított Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez című könyve. Nagyon javaslom, teljesen más megközelítésbe helyezi az egész szülésfolyamatot. A lényeg, hogy a szülést fantasztikus élménynek éltem meg, hang nélkül szültem, mert a légzéstechnika nekem nagyon bevált, ráadásul mivel nem görcsöltem rá, ezért mindennel együtt 6 óra alatt meglett a majdnem négy kilós babám gátvédelemmel. Ja! És még valami. Anyu is mindig azt mondogatta, hogy hang nélkül szült, és én meg úgy éreztem, hogy óriási terhet rakott ezzel rám, az elvárásoknak meg kell felelnem. Nos, a szülés előtt eldöntöttem, hogy ez az én szülésem, és ha ordítanom kell, hát ordítani fogok. De végülis vajúdás közben rájöttem, hogy miért is szült hang nélkül. Mert tudta, hogy a kiabálás nagyon sok energiát vesz ki az emberből, és pl a tolásra már nem marad semmi. Tehát nem azért nem ordít valaki, mert nem fáj, hanem azért, mert agyban eldönti, hogy tartogatja az energiáit a végére... :)
Tudod, szülni fantasztikus élmény, és hidd el, nagyon jó utat választottál a felkészülésre: a tájékozódást. :)
Egy kalappal!
Egy két hónapos kislány anyukája
Remélem a szülész orvosba több empátia szorult mint a feleségébe! Ja, és gondolom a feleség császárral szült.
Kedves kérdező ne félj, és főleg ne olvass a szüléssel kapcsolatban semmit, mert annak tényleg pánik a vége. Nálunk a családba mindenki odavolt mikor szültem, hogy mi lesz velem annyira nyavajogtam minden apró fájdalomnál. Mindenki azt gondolta, hogy én úgyse bírom ki. Ezzel szemben és vagyok az egyetlen a családban aki természetes úton szült, sőt fájdalomcsillapító nélkül. Az első babánál elég sokat kiabáltam, 4 óra alatt megszületett, de abból 2 óra volt a kitolás ami szerintem az obégatásom miatt volt ilyen hosszú. Ha a nyomásra koncentrálok és nem a fájdalomra akkor tuti rövidebb lett volna. Második babánál már rutinos voltam. Keveset kiabáltam, 4 órás volt az a szülés is, de 3. nyomásra megszületett a kislányom.
Ne félj, rendben lesz minden!
Boldog babavárást, könnyű szülést!
A szülész feleség vagyok.Ne haragudj a hsz-em miatt,valóban nem vagyunk egyformák.
Úgy hirtelen elolvasva az akasztott ki,hogy rengeteg nő van,akik bármit megadnának azokért a tolófájásokért,de vagy nem lehet gyerekük,vagy császár a vége.
Szóval az a lényeg,hogy olvasd el azokat a könyveket,amikről az egyik válaszoló írt.Közben többet megtudsz a dologról és nem fogsz ennyire félni a szüléstől,mert nem lesz teljesen ismeretlen.Azok után már könnyebben el tudod engedni magad és nem fog annyira fájni.Sok sikert!
olvasva nem lehet a fájdalomra felkészülni!!!! természetesen jó dolog minden irányból felkészülni, de könyvből nem lehet megtanulni azt sem milyen egy migrén...inkább próbálj technikákat tanulni hátha segít.
a szülész feleségnek pedig...nem vagyunk egyformák. van aki a kukába dobja a gyerekét...miért kell elítélni vkit, aki a szüléstől fél? van aki a pókoktól, van aki a magastól... biztos ön sem tökéletes!
ha benne vagy egyébként, nem olyan félelmetes, mintha kívülről nézed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!