Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ti mit tennétek a helyemben?

Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés
EÜ-s vagyok, és nagyon nagyon rossz véleményem van a kórházunkban lévő szülészetről. Az anyósom osztályvezető sebész ott, ő szokott lejárni a műtőjükbe rendbe tenni azt a tömérdek hibát, amit ők elkövetnek. Mondjuk úgy, hogy kutyát sem bíznék rájuk, nehogy egy szülést. Épp ezért rettegek oda menni. Elég erős akaratú vagyok, szerintem a terhesség nem betegség, ameddig nem indul a folyamat rossz irányba, addig nincs szükség orvosra hozzá. Szeretnék háborítatlanul szülni, hogy én határozzam meg milyen pózban legyek, nem szeretnék gátmetszést (van egy betegségem, ami miatt a gátmetszés egyenlő lenne minimum egy műtéttel, szerencsétlen esetben többel is, de nálunk az első-szülőknek rutinszerű, sőt, gyakorlatilag mindenkinél), sem oxitocint, mert ezek csak vonzzák magukkal a további beavatkozásokat. Amikor ezeket előadtam a nőgyógyásznak, hogy nem egyezem bele körberöhögött, hogy akkor lehet otthon szülni. Szerintetek kezdjek el szervezkedni otthonszülésre (gyalog sincs többre 5 percnél a kórház), és ha elkezd rossz irányt venni a folyamat (pontosan tudom, hogy nem egy pillanat alatt szokott gond lenni, egy jó szülésznő pl. már a kezdőjeleket is kiszúrja), vagy próbáljam érvényesíteni az akaratomat a kórházban? Ha gond adódik, nem ellenkezek az orvosokkal, tehát nem vagyok megrögzött kórházellenes. Sajnos nem Budapesten élünk, hogy válogatni tudjunk a kórházak között.

2012. jún. 27. 16:20
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok... voltam a székesfehérvári kórházban kórházlátogatáson. Ott azt mondták, hogy van lehetőség szülőszéken szülni, a vajúdási helyzeteket is én választhatom meg addig, amíg nem kell valamiért lefektetniük.
2012. jún. 27. 17:16
 12/32 A kérdező kommentje:
Utolsó, a gátmetszés elkerülésével az a baj, hogy csak ott lehet, ahol hajlanak rá az orvosok, nálunk egyáltalán nem. Én sajnos eddig csak magánkórházról tudok, ahol elkerülik, de nincs félmilliónk egy szülésre :( Sajnos keloidos vagyok, ami olyan, hogy ha metszenek, akkor gyakorlatilag dupla akkora hegdaganat lesz belőle, így járhatnék újra műtétre, hogy rendbe tegyék. Valami furcsa okból, ahol repedtem eddig, ott ilyen nem történt, szóval számomra a repedés ilyen szempontból jobb, illetve az sem elhanyagolható, hogy a repedések többsége a fekvő helyzetből keletkezik, mert rossz szögből jön az erőltetés, ezért nem szeretnék fekve szülni. Nálunk mind a kettő rutin.
2012. jún. 27. 17:25
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

Én nagyon megértelek. Az első szülésem borzalmas volt, gátmetszéssel, burokrepesztéssel, oxitocinnal, szörnyen fájdalmas volt és a beavatkozások ellenére sem volt éppen gyors szülés. A gátsebemmel is komplikációk léptek fel.

Sajnos én is tehetetlen vagyok, nem mehetek másik kórházba, mert mi van akkor, ha - 2. szülés lévén - már nem lesz időnk eljutni egy másik városba?

A dokimmal még nem beszéltem ezekről, szeretnék, csak félek, hogy ő is úgy fog reagálni, mint a te dokid :(

Ettől függetlenül én nem akarnék otthon szülni, valahogy majd csak kibírom... Te nem tudsz másik, rugalmasabb orvost keresni?

31 hkm

2012. jún. 27. 17:28
 14/32 anonim ***** válasza:
100%
Értem. Az biztos, hogy szerintem mindenkinek vannak elképzelései, vágyai a szülésével kapcsolatosan. Én sem szeretnék fekve szülni, a szülőszék fele kacsintgatok. Úgy gondolom, hogy minél természetesebb egy szülés annál könnyebb lefolyású, ezért én is egy olyan kórházat keresek, ahol támogatnak, segítenek és nem irányítanak. Mi Tatabányához tartozunk... ismerve a körülményeket, hozzáállást én is inkább máshol szeretnék szülni. Még a székesfehérvári van közel hozzánk, a látogatás során egész szimpatikusnak tűnt, főleg, hogy arról volt szó, hogy engedik a szülőszéken való szülést... Két lehetőséged van: vagy kénytelen vagy egy-két dologról lemondani, amit elterveztél, vagy tényleg az otthonszülést választod (az utóbbinak a szabályozásával nem vagyok teljesen tisztában, így ehhez többet hozzászólni nem tudok).
2012. jún. 27. 17:38
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kezdj el gyűjteni, ha ilyen igényeid vannak és szülj magánklinikán. Nem bántásból írom, egyáltalán. Keress másik orvost, aki támogatja az alternatív szülést, van ilyen, itt Pécsen és Mohácson is lehet például vízben szülni, gondolom sok helyen van már sarokkád a szülőszobák valamelyikében (bocs, ha nem). Az a te döntésed, bevállalod-e az otthon szülést....nekem erről megvan a véleményem. Én is 5 percre lakom a kórháztól, eszembe nem jutna. Megbízom az orvosomban és a szülésznőmben, ha baj van 2 perc alatt is megtörténik. Kicsit az az érzésem, hogy akasztják a hóhért.....

39+4 hkm

2012. jún. 27. 17:56
 16/32 anonim ***** válasza:
15%
Ha EÜ-sként a te igényeid ennyire magasak, hogy az nem megoldható 50kmes körzeten belül egy kórházban sem, akkor maradj otthon. De ha ne adj Isten baj lesz, akkor majd megfelel a kórház, hogy megmentsék a gyerekedet? Most ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, hogy remélem ott is körberöhög az orvos.. De nem, ilyen egy kisbabának sem kívánnék. Várom a lepontozást ;)
2012. jún. 27. 18:11
 17/32 A kérdező kommentje:

Utolsó, nagyon bunkó vagy! A kórház arra van, hogyha BAJ van, segítsenek! Nem arra, hogy teljesen egészséges szülésnél mindenféle felesleges beavatkozásokat csináljanak, amik több kárt okoznak, mint hasznot! Szóval igen, ha gond adódna, akkor segítsenek a kórházban, hiszen arra vannak, írtam is hogy akkor nem is ellenkeznék, de így nagyon is van okom. De ez a szülőknek is köszönhető, hogy akkor is tolják a paraszolvenciát az nőgyógyász zsebébe, amikor minősíthetetlen volt a munkája...

A többieknek, akik normálisan tudtak válaszolni, köszönöm!

2012. jún. 27. 18:40
 18/32 anonim ***** válasza:
68%

Nekem nagy lett a 2. babám, közel 4,5 kg.

Kívül vágtak, ennek ellenére belül is varrtak egy órát, mert repedtem.

Ha netán belül repedsz, akkor nem engeded, hogy összevarják? és a külsőt sem? inkább elvérzel?

és mi van, ha valamiért császár kell???? mit csinálsz?

nagyon sarkalatosan látod a dolgokat. ez hiba.

2012. jún. 27. 19:41
 19/32 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező szerintem inkább egy másik orvost próbálj keresni ha nem lenne megoldható akkor is a kórházat választanám, mert nekem zavartalan volt a terhességem hiába álltam ültem a babám nem akart keresztül jönni a medencémen így császározni kellett. Kezdet is rosszabb lenni a babám szívhangja. Ha eüs-ként dolgozol akkor tudnod kell, hogy igen is vannak helyzetek amikor nem tűr halasztást a dolog mert minden perc számít mikor kapod meg a szakszerű segítséged.

Én a te helyedbe másik orvost választanék.

Szintén eü-ben dolgozó 19 hónapos lány anyukája.

2012. jún. 27. 19:54
 20/32 A kérdező kommentje:
18-as, ha repednék, akkor egyértelmű, hogy engedném, hogy összevarrjanak (sőt, ha van rá módom, akkor inkább az anyósom, mert ő rendesen tud varrni, nem úgy mint nálunk a nőgyógyászok, mert az ő munkájukat inkább hívnám fércelésnek), a császárnál sincs kérdés, mint írtam, nem vagyok alapjában orvosellenes, és ha baj van, akkor nincs kérdés. Azzal viszont nem értek egyet, hogy nincs idő beérni a kórházba. Eddig az összes "mostazonnalműtőkell" szülést orvosi gondatlanság okozta, mint felelőtlen oxitocinadagolás. A gondok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hanem vannak előjelek, már jóval előtte.
2012. jún. 27. 20:03
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!