Jó ötlet vízben szülni, vagy esetleg ülve lehetséges?

Allami korhazban altalaban haton fekve kell szulni. En nem mondom, hogy mindig igy van, de sajnos ez az atlag. Kadban vajudhatsz,ha van, de kitolasra ki kell szallni. Maganban gondolom mar rugalmasabbak ezen a teren is.
Nalunk peldaul a korhazban vajudhattam ugy, ahogy akartam, de a kitolas szigoruan haton fekve volt, nem lehet mashogy. Illetve lehet, hogy lehet, de en nem eroszakoskodtam, mert nekem ez nem volt gond.
Vajudtam kadban is, negykezlab is, nem korlatoztak ebben igazabol, de a vegere mar annyira elfaradtam, hogy csak fekve volt kenyelmes. A kad az egyaltalan nem esett jol, valahogy nem talaltam ott a helyem, kenyelmetlen volt, erdekes modon pont a lenyeg (is) zavart benne, a viz. 😂 Hanyingerem volt tole.
Amugy labdan ucsorogtem a legtobbet, nekem az volt az eletmento, kevesbe fajt.
De sok helyen vajudaskor fel se kelhetsz az agybol, nemhogy akkor a kitolas az mas pozban legyen :(

El nem tudnám azt képzelni ,hogy ülve vagy négykézlábra állva szülnék mint egy kutya. Hát a vízben szüléstől pedig egyenesen rosszul vagyok.
5 gyereket szültem háton fekve 🤭😂

Belőlem minden lyukból folyt valami minden fájásnál a végén már, tutira nem szerettem volna egy olyan kád vízben ülni, amiben pisi,kaki,magzatvíz és vér keveredik... Belegondolni is undorító.
Én fekvésen kívül el se tudom képzelni hogy lehetne szülni, nekem nem lett volna erőm más pozícióban megtartani magam. Nem volt semmi probléma a háton fekvéssel, az ágyon volt egy ilyen lábtámasztó cucc, az segített, hogy azon ki tudtam támasztani magam nyomás közben.

Államiban szinte kizárt. Nálam a kádat sem lehetett megtölteni, mert nem volt melegvíz (wtf!?). Örültem, ha engedtek kimenni pisilni, meg felkelhettem egyáltalán bárhogy is az ágyról néha. Borzalmas volt.
Magánban úgy vajúdtam és szültem volna, ahogy akarok, ha nincs komplikáció. Sokáig voltam vízben, de mivel esett a baba szívhangja, ki kellett szállnom a végén és ott hirtelen annyira megdurvultak víz nélkül a fájások, hogy örültem, hogy arra volt erőm, hogy elfeküdjek az ágyon. Egyébként szülhettem volna fejen állva is, de ott már úgy voltam vele, hogy kössz nem.
Egyébként én is tartottam attól, hogy ott mellig vérben úszkálni nem lesz szép, ha kádban szülünk, emiatt óckodtam. De egyrészt félhomály volt, nem látszott a víz színe, másrészt abban az állapotban pont lesz*rtam mi van még benne rajtam kívül, harmadrészt azt mondta a szülésznőm, hogyha kádban szülünk, akkor az a gyakorlat, hogy amint a mellkasomra kerül a baba, elkezdik leengedni a vizet és mivel szivattyú nyomja le a vizet, gyakorlatilag pillanatok alatt eltűnik minden. Mire felocsúdok, kiszállok és lámpát kell kapcsolni már semmi nem lesz ott.

#6 Szerintem nem az a lényeg hogy látod vagy nem látod. Nem a látvány a probléma.
Amikor a magzatvíz mekóniumos (azaz a baba kakilt bele) az is fertőzés veszélyes, nem hiszem el, hogy ha anya által összekakilt-pisilt vízbe érkezik a baba az kevésbé az. Nálunk államiban is félhomály volt (a varráshoz utána volt egy külön olyan lámpája az orvosnak, mint a fogorvosnál), fekve látni én se láttam mikor mi jön ki, de érezni attól még éreztem, azt is ahogy a szülésznő minden alkalommal szó nélkül takarítja.
Ha nem szült még az ember akkor tök idillinek hangzik, hogy kádban, meg otthon felfújható medencében szüljön, de aki megtapasztalta a valóságot az érzi, hogy azért ez nem ennyire fun...
Szülés felkészítőn is mutogatják a mindenféle vajúdó pózokat, a legtöbbjét én 40 hetes terhesen fájások nélkül se tudtam volna felvenni, nemhogy olyan fájások között, hogy kb magamról nem tudtam, nemhogy négykézláb, meg guggolva meg mittudomén milyen pózban legyek. Éreztem, hogy fekve fáj a legjobban, de kb 4 órával a vége előtt muszáj volt lefeküdnöm (senki se kényszerített rá), mert egyszerűen ahhoz se volt már erőm, hogy üljek.

7# Én mint írtam szültem kétszer is és a kádat így is idillinek tartom. Engem abszolút nem érdekelt abban a szituban sem az állami kiterített, sem a magán kádas élményemben, hogy mikor mi jön belőlem, egyszerűen tök máson volt a fókusz.
Ha veszélyes lenne a baba számára, akkor nem engednének kádban szülni tömegesen nőket. :) Azért szerintem (laikusként) más az, amikor a baba órákig van a mekóniumos vízben és küzd éppen a világrajövetellel és más az a kb. 3 másodperc, amíg a vizen keresztül a mellkasodra emeli a szülésznő. De megértem ha valakinek nem szimpi, szerintem ég és föld a vízben és a "szárazföldön" vajúdás. :)
A vajúdási, kitolási pozíció is tök egyéni, mindenkinek más esik jól. Ismerek olyat, aki állva szült... Én ezt elképzelni sem tudom, de ha neki így esett jól, hát így.

Ja igen, csak a lényeget hagytam le... :D Szóval nem vagyunk egyformák és éppen ezért lenne jó, ha szabadon meg lehetne választani mindenhol, hogy ki milyen pozícióban szeretne vajúdni/szülni. :)
8 voltam

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!