Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ti mit tennétek a helyemben?

Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés
EÜ-s vagyok, és nagyon nagyon rossz véleményem van a kórházunkban lévő szülészetről. Az anyósom osztályvezető sebész ott, ő szokott lejárni a műtőjükbe rendbe tenni azt a tömérdek hibát, amit ők elkövetnek. Mondjuk úgy, hogy kutyát sem bíznék rájuk, nehogy egy szülést. Épp ezért rettegek oda menni. Elég erős akaratú vagyok, szerintem a terhesség nem betegség, ameddig nem indul a folyamat rossz irányba, addig nincs szükség orvosra hozzá. Szeretnék háborítatlanul szülni, hogy én határozzam meg milyen pózban legyek, nem szeretnék gátmetszést (van egy betegségem, ami miatt a gátmetszés egyenlő lenne minimum egy műtéttel, szerencsétlen esetben többel is, de nálunk az első-szülőknek rutinszerű, sőt, gyakorlatilag mindenkinél), sem oxitocint, mert ezek csak vonzzák magukkal a további beavatkozásokat. Amikor ezeket előadtam a nőgyógyásznak, hogy nem egyezem bele körberöhögött, hogy akkor lehet otthon szülni. Szerintetek kezdjek el szervezkedni otthonszülésre (gyalog sincs többre 5 percnél a kórház), és ha elkezd rossz irányt venni a folyamat (pontosan tudom, hogy nem egy pillanat alatt szokott gond lenni, egy jó szülésznő pl. már a kezdőjeleket is kiszúrja), vagy próbáljam érvényesíteni az akaratomat a kórházban? Ha gond adódik, nem ellenkezek az orvosokkal, tehát nem vagyok megrögzött kórházellenes. Sajnos nem Budapesten élünk, hogy válogatni tudjunk a kórházak között.

2012. jún. 27. 16:20
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Valamennyire próbállak megérteni, orvos vagyok, a férjem is az, és hét hete szültem - az emlékek is frissek.

Én is azt gondolom, hogy a szülésbe nem jó beavatkozni rutinszerűen - de látom azt, hogy miért teszik. Látom a kórházak folyosóin fényképezővel mászkáló rokonokat (igen, van olyan, aki fényképezi a hozzátartozója körül lévő monitorokat, mikor az éppen haldoklik, mert már készül a perre), és látom az ideges kollégákat, akiknek mindig korrektnek kell lenniük, mindig figyelni kell, hogy nehogy per legyen a vége. Láttam már háborítatlan szüléshez ragaszkodó (!!!) anyukát, aki nyilatkozatban jelentette ki, hogy semmilyen beavatkozást nem enged, csak ha életmentő, majd láttam őt perelni a szanaszét repedt gátsebbel is - tudod, ezek után én is ragaszkodnék a rutinhoz.

Ha az anyósod sebész, akkor biztosan el tudja neked magyarázni, hogy miért ideálisabb mégis a gátmetszés keloidos hajlam esetén - azért, mert a repedés garantálja neked az évekig tartó vergődést a sebhellyel, míg a metszés, az egyenes sebszélek azért valamelyest kezelhetőbb probléma elé állítanak. Azaz orvosilag ilyen szempontból kifejezetten indokolt a metszés, hiszen igyekezni kell kerülni még a lehetőségét is a repedésnek.

Az otthonszülésről még egy picit:

Ismétlem, abszolút hiszek benne, hiszen úgy vélem, hogy számos, fejlett országban működő rendszerről igen nagyképű dolog volna kijelenteni, hogy őrültség. De csak a saját példámat tudom neked felhozni. Tökéletesen problémamentes, teljeskörűen monitorizált terhesség/vajúdás után a gyermekünk szívhangja egyik percről a másikra a tankönyvek szerinti legrosszabb fordulatot vette. Ha akkor nem vagyunk ott, ha akkor nincsenek körülöttünk az orvosok, akik igen alapos megfontolásból végzett protokoll szerint vezetnek szüléseket (melynek része az általad kerülni vágyott jópár beavatkozás is), akkor nem akarok belegondolni, hogy mi lett volna. Négyszer volt a nyakán a zsinór, a szívhanggal minden volt, amit eltudsz képzelni, aritmia, ES, decelerált...Tudod, ilyenkor minden perc számít. Otthonról indulástól a kiemelésig minimum 30 perc telik el, akkor is, ha 5 percre laktok. A szülőszobától a kiemelésig nekem 6 perc volt.

Nem szabad, hogy a te szülésélmény iránti vágyad felülírja a biztonságodat. Magyarországon jelenleg nincs felelős, alkalmas személyzet az otthonszülés kísérésére.

2012. jún. 27. 21:01
 22/32 A kérdező kommentje:
Utolsó, köszönöm a választ! Nálunk is az egész család orvos (anyós, párom sebész, após háziorvos (volt tisztifőorvos), és majdnem orvos (pár év után jöttem át védőnőnek, de előtte rendszeres bejáró voltam szülészetre, majd PIC-re)), szóval tisztában vagyok az orvosi háttérrel. Az anyósom mondta, hogy keloidnál mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a metszést, mert az ő hajszálpontos vágásából, kifejezetten keloidra való varrásából is csúnya keloidos sebem lett már, míg egy korábbi repedésből nem. Ezt ő sem tudta megindokolni miért van így, de annyi kiderült, hogy egyértelműen kerülni kell a metszést, amíg nem válik életmentővé (ez pedig ritka). Igazából innen indult az egész, elkezdtem utánanézni, és azt találtam, hogy a rossz kitolási pozíció (tehát a fekvés) a felelős a legtöbb repedésért, innen jutottunk el oda, hogy miért nem engedélyezi nálunk a kórház, hogy a szülő nő válassza ki a szülőpozíciót. Innen jönnek az egyéb apróságok (mint az indokolatlan oxitocinadás, és burokrepesztés, szüléssiettetés), ami komplikációk tömegéhez vezet, mégis nálunk előírás. Akar a franc műhibaperrel vesződni, csak azt szeretném, ha egészséges esetben nem az orvos irányítana, hanem én. De sajnos nálunk AZ ÖSSZES orvos istenkomplexusban szenved, sajnos megfelelő hozzáállás és tudás nélkül. Nekem nem gyönyörű szülésélmény kell (bár nem ágálnék ellene, ha az lenne :)), hanem szeretném a babámat és magamat is komplikáció és felesleges beavatkozások nélkül tudni.
2012. jún. 27. 21:16
 23/32 anonim ***** válasza:
100%

Értelek, és egyébként meg is értelek. Sajnos többet nem tudok hozzátenni, csak könnyű, és gyönyörű szülést tudok kívánni. :)

/Anyósod varrt össze? Bátor.:D A férjem a császáromra be sem mert jönni, nem bírta nézni, ahogy engem szednek szét. :))) De én sem tudnék hozzá "így" érni. Beoltjuk egymást influenza ellen és ennyi. :DD/

2012. jún. 27. 21:27
 24/32 A kérdező kommentje:
Igen, de ez egy másfajta műtét volt, nem szülés :) Sőt, a párom is műtött már, szegény remegett, mint a nyárfalevél, de messze a legszebb sebem, amit ő varrt.
2012. jún. 27. 21:46
 25/32 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező nem akarlak meggyőzni de akkor is vannak olyan esetke amikor számít az idő. De én azt kívánom neked, hogy úgy sikerüljön a szülésed ahogyan azt te elképezelted.
2012. jún. 28. 08:43
 26/32 anonim ***** válasza:
19%
Szerintem a gátmetszést nem szivatásképpen találták ki, mint ahogy a többi beavatkozást sem. A gátmetszés a baba érdeke!!! Én a babám érdekében mindenre hajlandó lettem volna, hiszen azért akartam gyereket hogy egészségesen megszülethessen. Amúgy lehet ezek nélkül a dolgok nélkül szülni és élni valóban, oltás sem kell a gyereknek majd persze. Biztos így is sok egészséges felnőtt lenne, de ezeket a dolgokat szerintem nem véletlenül találták ki. Meg lehet nézni a korábbi statisztikákat.
2012. jún. 28. 09:56
 27/32 anonim ***** válasza:
27%

Ezekkel az elképzelésekkel indulj el és keress olyan orvost, aki mindezt bevállalja, nem fogsz, pontosan a korábban leírt perek miatt. Neked tényleg a legjobb megoldás a magánklinika lenne, elég határozott elképzeléseid vannak, annak ellenére, hogy majdnem orvos vagy. Hiába a sok orvos családtag, te nem vagy orvos, főleg nem szülész-nőgyógyász láttál beavatkozásokat, de nincs rutinod, a felelősség a döntésért nem a tiéd, ezért kell olyan orvos/szülésznő akiben megbízol. Én holnap töltöm a 40. hetet, nem teljesen problémamentes terhességgel, nagy baj nem volt, csak apróságok. Se jóslóim, rövid, puha, de zárt a méhszájam, nem kizárt, hogy indítás lesz. ÉS? A lényeg, hogy egészséges legyen a baba és én is. A terminus lejártával nő a komplikáció és a halva születés, ezt neked egészségügyisnek is tudnod kell. Mivel okoznék nagyobb kárt? Ha ragaszkodnék ahhoz, hogy majd a természet eldönti, vagy néhány nap után az indítással. Hát én mindkettőnk biztonsága érdekében az utóbbit választom, még ha császár is lesz.

Amúgy agármérnök vagyok, szarvasmarhával foglalkozom, pontosan az ellés előtti előkészítés, elletés, újszülött és növendék bocik nevelése a területem, évente közel 2000 ellés felügyeletével, szükség esetén beavatkozásokkal és kezelésekkel. Mégsem beleszólni akarok a nagy rutinommal a szülésembe (mert az élettani hátterével én is maximálisan tisztában vagyok, hidd el), hanem tanulva, következtetéseket levonva a látottakból hallottakból olyan "team"-et tudjak magam mellett, hogy ne kelljen a fentieken görcsölnöm, csak tudjam, azt teszik, ami mindkettőnk szempontjából a helyes. Amíg nincs valakinek orvosi diplomája és az adott területen eltöltött megfelelő gyakorlata, addig ne elismert (nem mindenki az) szakembereket pocskondiázzon, mert bizony vannak nagyon jó orvosok, csak vannak, akiknek semmi nem jó.

Bocs, ha hosszú volt.

39+5 hkm

2012. jún. 28. 10:20
 28/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Utolsó: nem pocskondiázni szeretnék jó szakembereket (nem mondtam, hogy minden nőgyógyász rossz, biztos van jó is), csak tudom, hogy a mi kórházunkban NINCS jó. Válogatott szutyok banda. Nem az indokolt beavatkozásokkal van gondom, írtam is, hogy ha gond lenne, nem kérdés, hogy az orvosokra bízom magam. De ameddig nálunk, ha a kismama nem akar indítást (amire nem is lenne szükség, csak a doki hamarabb le akarja tudni, mert jön a hétvége, a szabi stb.), akkor titokban prosztaglandinos kesztyűvel "megvizsgálja", hogy elinduljon, az szerintem nem normális. Ahogy a rutinszerű gátmetszés mindenkinél sem az (ez az egyik válaszolónak is szól, már az 1999-ben!! kiadott WHO ajánlás is a KÁROS beavatkozások közé sorolja a rutinszerű gátmetszést, addig ma Magyarországon sok helyen még mindig elkerülhetetlen). És nem azért van szükség gátmetszésre az esetek döntő többségében, mert a baba érdeke. A repedések nagy része elkerülhető lenne azzal, ha a nők nem feküdnének kitolás közben (ugyanez a WHO ajánlás ezt is a káros beavatkozások közé sorolta). Az oltások nem tudom hogy keveredtek ide, azon kívül, hogy a BCG elavultsága erősen kérdéses, de az oltás kell, mert tényleg csökkenti a betegségek kialakulását. Ez a kórházi szülésről fiziológiás szülésnél nem mondható el. Sőt, ha annyira jó lenne, akkor nekünk kéne a legjobb mutatókat hozni Európában, hiszen nálunk a legkisebb a kórházon kívüli szülések aránya, még sincs így. Kicsit párhuzamot érzek Semmelweis Ignáccal. Ő anno fellázadt az orvosok ellen (a sors fintora, onnan kezdte a gondolkodást, hogy akkoriban az otthonszülések statisztikája sokkal jobb volt, mint a kórházié, így jutott arra, hogy a problémákat az orvosok okozzák), és az orvostársadalom kivetette magából, hogy hogyan feltételezhet ilyet. Ma is így van, hogy az orvosok nem akarják elismerni, hogy sok felesleges, sőt, egyenesen káros beavatkozást csinálnak. A nőgyógyászlobbi a legnagyobb, hiszen abban van a legtöbb pénz. Sajnos...

Utolsó, neked könnyű szülést kívánok! :)

2012. jún. 28. 12:40
 29/32 anonim ***** válasza:

Nekem lenne még egy észrevételem kedves kérdező. Pontosabban kérdésem. Mir értesz az alatt hogy elkezd rossz irányt venni a folyamat? Érzed? Látod? Szerinted egy szülésznő hallja a baba szívhangját a lelki füleivel????? Látja hogy valami gond van vele? Te hallottál a sürgősségi császármetszésről? Ilyenkor 5 perc a babád egészségébe/életébe kerül míg te bevánszorogsz a szülészetre.

A szomszédunkban súlyosan fogyatékos gyermekeket ápoló intézmény van. Van köztük születéskori sérülést szenvedett gyermek nem is egy. Minden nap látom őket és összeszorul a szívem. Én nem kockáztatnék.

2012. jún. 29. 08:58
 30/32 A kérdező kommentje:
Utolsó, azt otthonszülésnél is vannak műszerek, amivel érzékelni lehet pl. a baba szívhangját, szóval nem kontrollálatlan a folyamat. Rossz irány: tágulás lassul, anyuka kimerül, baba szívhangja lejjebb esik (ez sem átmenet nélküli), nem helyezkedik be rendesen a fej stb., de még kismillió ilyen jel van. Az otthonszülésnél végig az anya mellett marad a segítő, nem úgy, mint a kórházban. De mondok egy merészet: sajnos a legtöbb komplikációt a kórházi rutin okozza, azzal, hogy indokolatlanul gyorsítják a folyamatot, hogy helytelen pózban tartják az anyát, és nem figyelnek a kisebb jelekre, amiből később a sürgősen megoldandó problémák lesznek. Nagyon sajnálom a szülési sérülteket (dolgoztam PIC-en, tudom mit jelent), de túl sok az olyan, aki orvosi hanyagság áldozata, hozzánk is számtalan olyan baba került be.
2012. jún. 29. 14:35
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!