Milyen esetben adnak oxitocint? El lehet ezt kerülni?
Azt nem mondom, hogy ez nem sajnálatos, de tényleg nem tudsz ellen mit tenni, egyszerűen nem tudod mire alapozni, miért nem kéred.
Persze, sok anya halt bele a vajúdásba. Ha akkor lett volna oxitocin, lehet, most 11 milliárdan lennénk, beleavatkozunk a természetes szelekcióba.
Ha ennyire nem bízol az ügyeletben, akkor tényleg a legjobb megoldás, ha keresel egy megbízható orvost, akivel ezeket megbeszéled és ha szükséges, akkor elhiszed neki, hogy kell. Egyébként EDA-val nem vészes, nemrég szült kismamák a csoportból többen is így szültek, de nem akarták a dokit ezért felakasztani.
35 hetes kismama
Az első lányomnál elfolyt a magzatvíz, órákig nem voltak fájásaim, akkor bekötötték az oxit (a választott szülésznőmmel megbeszéltem, hogy én nagyon félek, mindenképpen adjon fájdalomcsillapítást- adott is), hamarosan megjöttek a fájások,pár óra múlva megszületett a pici. Én nem éreztem túlzottan "fájdalmasnak a fájásokat", bár a szülés után még a szülőágyon bealudtam a fájdalomcsillapítótól (amíg vártam a lenti "tisztogatásra") Fogadott szülésznőm volt, az orvos az ügyeletes volt, de csak én voltam az egész szülőszobán. Elég gyakran benézett rám az orvos is. A második lányommal elfolyt a magzatvíz, hamarosan megjöttek a fájások, útban a kórház felé. Bent kértem fájdalom csillapítást, és hívni akartam a szülésznőmet, de nem volt elérhető (a férje temetése volt aznap délután). A két undok szülésznő azt kérdezte, hogy hoztam-e fájdalomcsillapítót, mert akkor kaphatok... Szóval nem kaptam, de azt mondta az ügyeletes orvos (nem volt választott orvosom az első szülés tapasztalatai alapján - amikor mindennel "elégedett" voltam)hogy nem is kell, mert hamarosan meglesz a baba. Oxitocint sem kaptam, a fájásokat is fájdalmasabbaknak éreztem, mint az első szülésnél (lehet, hogy azért mert nem kaptam semmit - teljesen természetes szülés volt), viszont a baba tényleg meglett kb. 3 óra múlva. Az is igaz, hogy ez már a második szülésem volt. Viszont mind a két szülésnél volt gátmetszésem: az elsőnél nagyobb és volt belső varrásom is, a másodiknál csak 2 öltés volt. Gátvédelem nem volt.
Én úgy látom utólag, hogy mind a két esetben jól döntött az orvos (mindkettő ügyeletes volt). Az elsőnél, aki adott oxit, bőven volt időm az "műszakváltásig", a másodiknál alig 3 órám, de az meg nem adott oxit, mert hogy sietett volna. Szóval, szerintem azért vannak olyan orvosok is, akik nem adják az oxit, ha kell, ha nem. De az tényleg jó, ha van választott szülésznőd vagy orvosod, és vele meg tudod beszélni ezt a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!